f Secubit Garam: Ayam Nyonya

N3 Terkini

Thursday, October 8, 2009

Ayam Nyonya


Kat rumah Jun kan, macam2 resipi ayam ada. Ada ayam baba dan ada ayam nyonya dan mcm2 lauk ayam lagi.. Memang rajin sungguh makcik sorang ni masak. K.Nor try Ayam Nyonya kali ni, tp tak cukup bahan la Jun. Tang sos plum tu K.Nor gantikan dgn perahan limau nipis. Tp sori la ya, ayam tu tergaring sket masa goreng. Apa pun mmg best rasa ayam ni, cik abg siap ratah lagi smlm..

Jun, nak C&P resipi, aci kan.. tau laaa aci ada kat India hehe..


AYAM NYONYA

400gm ayam
1 biji bawang besar-potong baji
daun kari
4 cili api-ketuk
minyak

bahan perap:-kisar
1 batang serai
5cm kunyit hidup
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
sedikit lengkuas

1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
garam

bahan perasa:-
1 sudu besar sos plum ~ k.nor ganti dgn perahan limau nipis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato

bersihkan ayam n keringkan ngan tisu. Gaul ngan bahan perap serta telur, tepung jagung dan garam selama 15min. goreng ayam hingga kekuningan, angkat. panaskan minyak lagi, tumis bawang besar, cili api n daun kari hingga wangi. masukkan ayam n bahan perasa. masak atas api besar. gaul rata, angkat n hidangkan.

5 comments:

  1. Sedapnya nampak.....sian Baba...itu nyonya punya ayam Nor sudah kasi Cik Abe ratah habis!!!

    ReplyDelete
  2. Stok ayam ct ada 2 ekor lagi lam esbok ni nor..leh cuba ni mesti sedap :-)

    ReplyDelete
  3. nmpak sedaplah kak nor!!! nak try lah. dlm frezer tu ada lg ayam kampung sebulan lps.hehehe

    ReplyDelete
  4. watie >> hehe nanti kita masak ayam baba lak ya..

    CT >> try la sedap!

    ain >> tak liat ke guna ayam kampung?

    ReplyDelete
  5. uwaaa....sedap tul nampak...minggu ni jun malas sket masak..pose x abis lg sbb aritu bulan mengambang..hahahha...nnti bila dh beli sos plum, leh try lg..tu pon dh lebih kuranglah..heeee

    ReplyDelete