f Secubit Garam: Tauhu Poket

N3 Terkini

Thursday, October 29, 2009

Tauhu Poket

Baru2 ni nampak kat rumah Ijah tayang tauhu poket. Teringat kesedapan tauhu poket ni. Aisyah suka sangat dgn tauhu poket. Tak yah cakap banyak lg la.. meh kita masak Tauhu Poket resipi by Che'Iza yg dah lama tak sapu sawang kat rumah dia nun.. Iza... miss U

Iza, mintak izin nak C&P resipi tu kat sini okey.. tq

TAUHU POKET by Che'Iza MyR
  • 5 kpg tauhu
  • 50 gm isi udang dicincang halus
  • 1/2 biji bawang besar didadu halus
  • 1 inci lobak merah diracik halus
  • 2 helai daun ketumbar dihiris halus
  • 2 sb telur (dlm 1/2 biji)
  • 1 sb tepung jagung
  • 1/2 sk pati ikan bilis
  • sedikit garam
  1. Tauhu dipotong 2. Kemudian korek tauhu buat poket (mcm buat tauhu sumbat). isi tauhu yg dikuarkan jgn buang.
  2. Hancurkan isi tauhu tadi dgn sudu. Campurkan semua bahan lain kedlm tauhu yg telah dihancurkan tadi. Gaul rata semua bahan.
  3. Sumbatkan bahan2 yg telah digaul td ke dlm tauhu. Siap mengisi tauhu, bolehlah digoreng. Goreng dgn minyak yg panas
  4. Boleh dijadikan lauk atau snek yg dihidang bersama dgn sos....

8 comments:

  1. Salam kak Nor,
    Terasa kesedapannya. Tauhu ada tuh baru beli mlm tadi. udang lak takde, huhu.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya tgk tauhu poket tuh kak! Love nak ambik masuk poket Love nih! hihihi!
    KakNor, Love nak tanya sikit...isinya ada udang gak kan. Klu dah disumbat dlm tauhu dan digoreng, udang tuh dah masak betul2 ke kak??? Err, am I confusing??? :)

    ReplyDelete
  3. kalau ler dok dekat ngan kak nor...gtee saya ketuk pintu bawak pinggan kossong!!hehe

    ReplyDelete
  4. Alahaiii Kak Nor, nasib baik resipi tauhunya yang bersawang...Bukan tauhu nya...

    Amponnn....

    Cabutttttt.....

    ReplyDelete
  5. nur >> kalau terasa nak buat jugak, boleh guna isi ayam yg dicincang halus2. terpulang pd kita utk nak ngejas camna berdasarkan pd stok yg ada kat dapur

    love >> dr love letak dlm poket baik letak dlm mulut :)

    insyaallah masak love, sbb udang tu kita dah cincang. lagipun udang tak amik masa yg lama utk masak. kalau overcook sgt tak sedap gak kan. lagipun kita tak buka api yg terlalu besar, sederhana jer.kalau api besar sgt kang hangus poket kita tu.sempat la isi udang tu masak sementara poket kita garing. try la love, kalau suka tauhu maybe love suka gak dgn tauhu poket ni.. yummy!

    ain >> haa ya la tu.. k.nor dulu kut yg g makan rumah ain hihi

    cik sue >> nak buat camna, handbag dia makin lasak la tu ... kalau tuan dia yg bersarang agaknya camna ek.. kut2 tahun dpn dpt bb baru kut hihii

    ReplyDelete
  6. sedap pulak nmpak tauhu poket tue... tp ayam panggang berempah kak Nor kt bawah sinun laaagi menggoda.... huhuhu

    ReplyDelete
  7. ijan >> buat la ijan, wat ratah2 sedap tu.. ijan kan tengah catu nasi skrg ni :D

    ReplyDelete
  8. Salam...
    sedapnyeee...kena p cari tauhu niii ^_^

    ReplyDelete