f Secubit Garam: Devil's Food Chocolate Cake

N3 Terkini

Tuesday, June 29, 2010

Devil's Food Chocolate Cake


ASSALAMUALAIKUM...

Fuh... ganaz.. ganaz nama kek cekelat ni. Taaaaaaaaapiiiiiiiiiiii punya la sedap! Memang hingga menjilat jari dan lelehan topping2 dia tu.. Ngam sungguh bila ada creamcheese frosting dan ganache bergabung dgn kek cekelat. Kalau tak caya, buat sendiri tau dan nikmati kek ni terutamanya selepas dah bermalam dlm esbok. Syok abes!!


Resipi DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE Devil's Food Chocolate Cake ni K.Nor ambil kat rumah Ayu S'pore dan dia dpt dr blogger lain kalau tak silap K.Nor. Ada terbaca yg Ayu mention kat situ kek tu rendah jer. So lain kali dia nak doublekan adunan kek tu. K.Nor buat kek ni 2 kali tau. Mula2 buat satu adunan jer, menggunakan loyang sq 8" x 8" dan hasilnya mmg rendah dan dpt sikit jer. Pastu mula la rasa tak cukup jer kalau kek kecik gitu, nanti tak puas makan. Pastu godek lagi 2 adunan terus tp yg silapnya K.Nor gi guna loyang yg sama saiz gak. Dan terhasil lah kek yg spt dlm gambo kat atas. Rasa cam terlebih tinggi la pulak. Lain kali K.Nor nak guna loyang 9" x 9" la, rasanya lebih ngam dgn 2 adunan kek tu. Untuk 2 bj kek yg terhasil ni K.Nor buat 3/4 dr adunan topping dr resipi tu tp masih ada baki lagi, tapi dah simpan dlm esbok. Boleh digunakan utk projek lain lak kut.

Kalau sapa2 nak buat tu, utk satu adunan kek disarankan buat 1/2 jer dr adunan topping (ni pun saranan Ayu). Ok la jom kita tengok resipi kek mabeles ni. Mintak izin ya Ayu, nak share resipi kek tu kat sini pulak.. TQ

Kek yg terhasil dr satu adunan, tingginya lebih kurang 1in jer.
K.Nor dah potongkan kek tu dan masukkan dlm bekas kaca ni.


DEVIL'S FOOD CHOCOLATE CAKE
sumber: Ayu S'pore

Ingredients:-
1 cup all purpose flour
1/4 cup cocoa powder-( Ayu used Valrhona cocoa powder)
3/4 tsp bicarbonate soda
1/4 tsp salt
1/2 cup granulated sugar-Ayu used 1/4 cup
1/2 brown sugar- Ayu used 1/4 cup
65g butter
1 large egg
1 tsp vanilla extract
1/4 cup buttermilk- (homemade 1 cup milk added with 1 tbsp distilled vinegar leave to rest for about 20 minutes, but use 1/4 cup only ya for this recipe)
1/2 cup warm water

Method:-
Set your oven at 170C
Prepare your cake tins.
Sieve flour, cocoa powder, bicarbonate soda, salt, and set aside.
Beat butter with sugars until light and fluffy, add eggs.
When all well incorporated add the dry ingredients (flour, cocoa powder etc) and alternate with liquid ingredients (buttermilk + warm water) in three portions, last incorporate the vanilla extract.
Bake for about 30 minutes or until just cooked

Cream Cheese Frosting-(make 1/2 the amount next time)
250g Philadelphia cheese-(next time just use 1/2 this amount for the cream cheese)
125 butter
1 cup icing sugar-Ayu used 1/4 cup
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.

Chocolate Ganache-(make 1/2 the amount next time)
200ml double cream with at least 30% fat content-I used whippping cream
250g dark chocolate, chopped finely
a pinch of salt
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top.
Sources:-From cupcakeschek.blogspot.com

# Kalau sapa2 nak buat satu adunan pastikan guna loyang yg lebih kecil dr 8" x 8"

19 comments:

  1. ini coklat devil sudah datang,
    aduh..kek mu itu, mengingatkan ku kembali
    kecoklatan nya yang tak dapat dibayangkan..kiki..
    Nor!!!..nakkkkkkk..nak rempuh rumah nor sekarang jugak!!heheh

    ReplyDelete
  2. tu la kak ayu kan... kak nor nye kek ni buat kite teringat rasanya yg sungguh seeedap itu... (choc cake+choc ganache+cream cheese frosting = adeh tak tahan..) sgt gembira resepi ni terbang di mana2.. =)

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya kak nor leh masuk dlm list hehhe

    ReplyDelete
  4. aduuuhhhh...sedapnya kek tu k.nor.klu umah k.nor sebelah umah ayu kan best.leh mntk 2-3pinggan.hehehe...

    ReplyDelete
  5. topping tu lebeh mengiurkannnn!!! ni wat lemak2 tepu masuk ke badan. akekekekekekeke! nak tumpang makannn kakkk!

    ReplyDelete
  6. Salam K.Nor, terliur sungguh saya tengok kek ni. Teringin jugak nak mencuba.

    ReplyDelete
  7. almk kak, tertanya tanya.. pic bawah tuh, akk kate dah potong then bawak masuk bkas kaca.. means, kek tu dah terpotong potong la ye? tggl cedok? heee... sori..

    ReplyDelete
  8. KAK NOR NONIE MINTA IZIN CNP YER

    ReplyDelete
  9. nampak best sangat..tahniah sebab berjaya membuka selera saya

    ReplyDelete
  10. maaf sbb tak balas komen dr awal.. mekasih bg yg sudi tinggal komen tu ya.. terutamanya pd ayu & ayu hehe..

    imanazraf >> kalau baca dr awal perasan tak saya buat 2x kek ni. mula2 buat tu tersilap guna loyang yg besar, jd kek tu agak nipis. so buat satu loyang lagi. takkan nak buang yg 1st tu kan. so saya amik dan potong ikut saiz mangkuk pyrex tu dan letak cheese filling dan ganache .. :)

    noni >> silakan..

    fiza >> try la buat, mmg sangat2 sedap.. kombinasi kek coklat, cheese filling dan choc ganache ..

    amera >> cuba, jgn tak cuba :)

    ReplyDelete
  11. Salam Kak nor....
    tq share resepi. memang mabeles. dah try...tp x letak creme cheese frosting. Cuma letak ganache je. Saya nak mntk izin kak nor nak copy paste resepi ni kat myr sebab kat situ belum ada lagi org share resepi devil's food ni. nama ganazzz... :) boleh ye kak nor... tq : Lyne

    ReplyDelete
  12. lyne >> salam lyne.. k.nor dah tengok kat myr, ada 2 resipi yg lyne amik dr blog ni.. yg apam yogurt tu k.nor tak pasti lyne amik dr sini atau tidak. tak jadi halangan kalau lyne nak share resipi2 dr blog ni kat myr tp sebolehnya jangan ditukar nama resipi ya.. gunakan nama asal please..

    terima kasih sbb lyne dah letak link blog ni kat resipi yg lyne share kat myr tu ya.. semoga secubitgaram memberi manafaat buat semua..

    ReplyDelete
  13. Salam.
    Kak nor, apam yogurt tu Sy ambil dari satu blog indonesian..tak ingat dah namanya, dia langsung tak bagi copy paste pun...x boleh right click kat blog dia. Sudahnya Sy salin satu persatu.

    Mintak ampun ye kak nor sebab 2 resepi yg saya post tu saya tak sempat mintak izin kak nor sebab dah ter"exited" try... lagipun masa tu saya ada cuba letak komen kat sini sbg blogger, tapi dah lupa password sebab dah 3-4 tahun x aktif... : Lyne

    ReplyDelete
  14. lyne >> salam.. tak per la mcm tu.. silakan.. ilmu yg baik elok disebar2kan.. cuma jgn lupa letak link ya.. k.nor pun dah lama tak post resipi kat myr. report masakan dan komen pun dah tak terbalas.. kat myr nick k.nor guna nor67 .. mekasih lyne

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak nor...

    Kek Kak nor nmpk sungguh cantik.
    Rasanya pon tentu enak.

    1 cup tu berapa gram yer?...
    Saya punya measuring cup, yg set ada adik-beradik tu...yg 1/2 cup tu tertera di tepinya 125gm..
    Saya mcm tak percaya...
    Pernah saya buat masakan guna measuring cup saya tu, mcm keras la pula...hm..

    Boleh tak kak nor tolong beritahu...
    Takpun kak nor tolong tunjukkan cup yg kak nor selalu guna ker...
    Please..thank you...

    ReplyDelete
  16. cotton candy >> w'salam.. ermm peminat gula kapas agaknya ya.. hehe..

    ni set measuring cup yg selalu k.nor guna
    http://www.secubitgaramnor67.com/2010/11/my-cawan-metrik.html

    cawan metrik ni ada pelbagai saiz kalau tak silap k.nor. yg k.nor guna ni utk 1 cup = 250ml. ada gak yg org lain punya 1 cup = 200ml. kita tak leh nak samakan ukuran berat dlm gram bg satu cup sbb berat satu2 benda berbeza. contohnya berat tepung dgn berat gula. 1 cup tepung semestinya tak sama berat dgn 1 cup gula kan.

    utk kemudahan cotton candy boleh tengok kat pautan terpilih di side bar bawah nun.. ada k.nor letak baking ingredient conversion, convertor dll.. smoga dpt menbantu cotton candy bila nak membaking/memasak :)

    ReplyDelete