f Secubit Garam: Sotong Bakar Express

N3 Terkini

Wednesday, June 16, 2010

Sotong Bakar Express

Hari ni masih lg dlm kebizian yg teramat. Dari awal pagi hingga ke tengahari duk lepak kat spital. Hari ni Naim ada 2 oppoinment, 1 dgn doktor pakar kanak2 dan satu lg dgn dgn doktor pakar pergigian. Penat betul.. Pastu ke town cari barang sket tp 2 3 tempat jugak la.. Balik rumah masak yg simple2 aje cukup. Tak larat dah.. Lepas makan, pkl 3.30 ptg keluar lg.. Kali ni jd driver cik abg lak. Dia perlu ke UMT utk jumpa client. Tunggu punya tunggu sampai terlelap K.Nor dlm keter.. hehe..

Ok, berbalik pd N3 aini, ni kaedah masak sotong bakar yg paling simple. Kes nak cepat dan tak larat nak masak beria2 sgt. Dengan menggunakan rempah ikan bakar yg kawan K.Nor bagi, K.Nor masak cara simple jer sotong bakar ni. Panaskan kuali, masukkan sikit minyak dan masukkan rempah ikan bakar. Kacau2 kejap pastu masukkan sotong. Tak perlu masukkan air sbb nanti sotong tu akan keluarkan gak airnya. Pastu goreng hingga kering sket. Angkat dan hidangkan panas2. Perahkan limau nipis dan sedia utk dingap dgn nasi panas. Siap satu hidangan express hehe...



4 comments:

  1. salam nor..akak rasa nor memang suka sotong la kan..tapi..setiap kali..resepi sotong nor..mesti menarik..cara potong nya..akak belum ada peluang nak buat..tak dapat lagi beli sotong yang besar sikit..

    ReplyDelete
  2. k.erna >> betul2.. mmg nor suka seafood dan kalau ke pasar bila tengok sotong segar2 jer mesti nak beli :)

    gerau >> waaah lama tak nampak gerau.. bz renovate rumah ya..

    lina >> ajo apo tu :)

    ReplyDelete