f Secubit Garam: Pancake Anyone? :)

N3 Terkini

Friday, June 25, 2010

Pancake Anyone? :)



Nah, menu sarapan yg sentiasa menjadi kegemaran K.Nor sekeluarga. Cam biasa menggunakan resipi Pancake by Hajar yg gebus dan lembut. Dan semestinya la sedap!!

Tak nak cakap banyak sbb nak out dah ni. Nak ke Kuala Berang. Hari ni adik K.Nor berpindah masuk ke rumah dia yg baru siap. Sister K.Nor dan anak bongsu dia yg dari Puchong pun ada sekali ni nak gi sana. Insyaallah akan bermalam kat sana malam ni. Ok, jemput la makan ya.. Kalau dah makan2 tu, pandai2 la buat apa yg patut ya.. hehe... daaaaaaaaaa... jumpa lagi ...



PANCAKE by Hajar

3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (k.nor tak letak pun)

Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk jer.
Biarkan selama 10 minit.
Goreng dlm frying pan hingga masak.
* adunan ni mmg nampak pekat skit, tp lembut dan gebus jer hasil dia nanti
kalau nak tambah air skit pun tak per, tp jangan banyak, nanti cair. kalau cair pancake kita jd nipis jer, tak cantik.

2 comments:

  1. Salam Nor... kita jumpa kat sini lak. ari ni mcm xder mood nk bukak FB tu... hehehe. tgh melayan perasaan sedih dan hiba bila anak dara CT nak gi U ni esok. sedih membuak2 dah dalam hati. tinggal nak meraung jer ni... huhuhuhu.Doakan moga perjalanan kami esok selamat ya Nor :)

    Pancake ni Nor kalau buat kat umah CT xleh buat sikit2 harus x mencukupi... hehehe. sekali buat haaa...amik ko 3-4 cawan sekali adun, baru puas anak2 makan... hehehe.

    ReplyDelete
  2. salam kak nor...nak tumpang makan pancake!! nmpak sedap tu!!

    ReplyDelete