f Secubit Garam: Errmmm.. nak masak apa ya...

N3 Terkini

Sunday, April 26, 2009

Errmmm.. nak masak apa ya...

Salam...

Letih, malesss... semua ada.. Ikutkan hati rasa nak lepak2 jer, tp at last masuk dapur gak. Masak nasi putih utk wat nasi goreng. Belek2 buku masakan Thai tu, ada resipi nasi goreng yg menggunakan pes/paste cili sangai. Try aje la yg tu, guna aje la apa yg ada dlm peti ais..


Nama nasi goreng ni, Nasi Goreng dgn Pes Cili Sangai dan Makanan Laut @ Khao -phad Nam-prik-pow Ta-Lay.. Sebut sekali lagi ya murid2.. Khao -phad Nam-prik-pow Ta-Lay.. hati2 jgn sampai terbelit lidah tu ya.. hehehe

Rasa nasi goreng ni, not bad gak la.. Nak kata 5* spt ikan dalam taman tu tak la sgt.. cuma satu kelainan dalam resipi nasi goreng.. Sape2 rasa nak cuba boleh la ikut resipi kat bawah ni ya..

NASI GORENG DENGAN PES CILI SANGAI DAN MAKANAN LAUT

3 caw. nasi
6 - 8 ekor udang
200gm sotong
1/4 caw. lobak merah yg dipotong dadu
1/2 caw. putik jagung yg dipotong serong
1/4 caw. asparagus yg dipotong *
1/4 caw. kacang panjang yg dipotong serong
1/2 caw. bunga kobis yg dipotong *
3 sudu besar pes cili sangai
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3n sudu besar minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
sedikit gula
2 sudu besar sos ikan

Campurkan nasi dgn pes cili sangai dan gaul rata. Ketepikan.
Tumis bawang putih hingga keemasan dan masukkan sotong dan udang serta sayur2an. Goreng hingga masak.
Masukkan nasi yg dah digaul td kedalam kuali dan masukkan garam, gula dan sos ikan. dan kacau hingga sebati.
Masaklah seketika dan boleh la dihidangkan panas2..

# K.Nor masukkan sedikit serbuk pati ayam dlm nasi goreng dan bahan2 yg bertanda * K.Nor tak masukkan sbb tak ada stok kat esbok..

2 comments:

  1. salam kak nor...
    sedap juga nampak nasi ni...
    ape2 pon pes tu kena wat dl ahh...

    ReplyDelete
  2. w'salam aisyah.. yep, not bad taste dia..anak2 k.nor suka.. kena lak makan dgn kropok keping.. cuba la wat pes tu, serbaguna pes tu, insyaallah..

    ReplyDelete