f Secubit Garam: Pancake

N3 Terkini

Wednesday, December 2, 2009

Pancake

Nampak gebus tak? Sememangnya gebus sgt2 dan sedap sgt2. Resipi asal pancake ni K.Nor dpt dr fotopages Hajar. Dah lebih dari setahun mungkin dah 2 tahun kut K.Nor duk guna resipi ni (dengan sedikit pengubahsuaian.. sori ya Hajar) Memang sedap, lembut dan gebus sekali.


PANCAKE by Hajar
(yg K.Nor buat ni 2 adunan)

6 sudu besar butter ~ dicairkan
2 bj telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar gula castor
2 cawan susu segar
2 sudu besar jus lemon ~ optional
secubit garam

Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
Biarkan sebentar dlm 10 minit.
Masak pancake spt biasa hingga habis.
Hidangkan panas2.


live from the kitchen :)

8 comments:

  1. salam nor, pancake you mcm kat hotell..cantik je..kak selalu buat juge tapi cara lain ..kali ni boleh gunalah caramu ni..tq

    ReplyDelete
  2. salam K.Nor67-
    wah bukan main tersusun cantik lg pancake tu..nak dua keping boleh..pekena pulak gan capecino..rajin akk ni yeee

    ReplyDelete
  3. salam nor...amboi sedapnyaaaa tengok pancake tu!!!memang terliurlah dibuatnya,ditambah pulak dengan cuaca mendung ni...huhuhu

    lama tak datang sini...macam2 menu yang best ada kat sini...nak masuk list resepi2 tu,nanti nak cuba...bolehkan.tq

    ReplyDelete
  4. nor64 >> w'salam k.nor
    iyer ke..hehe... thanks k.nor tapi mmg sedap tau pancake ni.. try la

    sheila >> w'salam shiela..
    huhu.. tak ada stok kapecino la sini.. :)

    ima >> w'salam ima..
    mmg syok makan2 time hujan2 kan.. pastu badan pun makin kembang hehe
    try la.. mmg sedap pancake resipi hajar ni..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kita biasanya buat yang segera ajer. Kena amik resepi ni. Nak buat sendiri.

    ReplyDelete
  7. nengok gambor terus terasa nak makan pancake la pulak...adoiiii

    ReplyDelete
  8. gerau >> kalau yg dlm kotak sekali buat dpt tak banyak sgt kan.. lagi pun kalau buat homemade gini.. lebih jimat rasanya..

    zaliana >> za.. miss u..
    haa.. g bancuh.. anak2 gerenti suka :)

    ReplyDelete