f Secubit Garam: Chocolate Banana Cake

N3 Terkini

Thursday, December 17, 2009

Chocolate Banana Cake

Ini la dia yg duk tunggu mood ghajen tu.. akhirnya terlaksana gak hajat nak buat Chocolate Banana Cake. Sekian lama mood membaking terbang melayang entah kemana akhirnya pulang gak kepangkuan chewahhh... Mula2 tengok resipi ni kat rumah Mamafami pastu tengok Alongroz pulak yg buat. ermm tak leh tahan, kena buat gak walau potong que dlm list yg berderet tu.. Memang sedap kek ni, nak buat pun simple yg amat. Main mix dan godek2 gitu jer, tak perlu la guna mixer. Pastu kalau tak buat topping/ganache frosting tu pun tak per tp K.Nor saja merajinkan diri nak buat. Dan hasilnya sudah pasti lebih sedap bila dimakan dgn ganache kan.. Tapi kena hati2 la ya, K.Nor ikut bulat2 resipi ganache tu, tp rasa kecewa sket la sbb ganache tu cair jer. Bila dah betul2 sejuk baru la dia mula pekat sket.

Ma, mintak izin ya nak letak resipi asal dr Joy of Baking tu kat sini ya.. Dan Along, Nor mintak izin copy resipi tu dr rumah Along.

CHOCOLATE BANANA CAKE ~ source of Joy of Baking

Ingredients :

2 cups (400 grams) granulated white sugar
1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour
3/4 cup (75 grams) cocoa powder
1 1/2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1/2 teaspoon salt
2 large eggs
1 cup mashed ripe bananas (about 2 medium sized bananas)
1 cup (240 ml) warm water
1/2 cup (120 ml) milk
1/2 cup (120 ml) safflower or canola oil
1 1/2 teaspoons vanilla essence

Method :

1. Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven.
2. Butter, or spray with a non stick vegetable spray, a 9 x 13 inch (23 x 33 cm) pan. Set aside.
3. In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
4. In another large bowl, whisk together the eggs, mashed bananas, water, milk, oil, and vanilla extract.
5. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. You will notice that the batter is quite thin.
6. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 35 to 40 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
7. Remove from oven and let cool on a wire rack. When completely cooled, frost with the Ganache.

** K.Nor guna 350gm jer gula sbb nak buat ganache frosting tu, takut nanti manis sgt kalau letak 400gm (k.nor ni kurang suka manis2 sgt)
hasil dia .. just nice.. yummy!




CHOCOLATE GANACHE FROSTING

8 ounces (227 grams) semisweet or bittersweet chocolate, cut into small pieces
3/4 cup (180 ml) heavy whipping cream
1 tablespoon (14 gram) unsalted butter

Garnish : (optional)
Dried banana chips

Method :

Place the chopped chocolate in a medium sized stainless steel, or heatproof bowl. Set aside. Heat the cream and butter in a medium sized saucepan over medium heat. Bring just to a boil. Immediately pour the boiling cream over the chocolate and allow to stand for 5 minutes. Stir until smooth. When Ganache has completely cooled, beat until soft and fluffy. Then spread the frosting on top of the cake. Can garnish with dried banana chips.

9 comments:

  1. Salam maal hijrah wat K.nor skuarge..
    amek sepotong kek ni yek..mlm2 xleh mkn byk2..
    hehe nnt kite tambah beso :)

    ReplyDelete
  2. Aduhai Kak Nor ku cayanggg.. kenapelah Kak Nor selalu masak yang cedap cedap??? sayeee laparrrr la tengok ituuuu kek Kak Nor! :)

    ReplyDelete
  3. yey.... Nor pun dah buat jugak... meh kita makan sama2....sedap nyaaa kan Nor...kekawan yg lain tu, cepat2 ler buat...rugi tak cuba, kan Nor kan...! hehe....AlongRoz

    ReplyDelete
  4. Alamakkkk! Pagi2 dah terliur tengok kek akak nih!!! uish uish uish!!! :))

    Love nak diet nih!!! Adeyyyy...cancel for today! hehex!!! makan kek KakNor plak! ;)

    ReplyDelete
  5. saya pulak, sampai la ni, mood ghajen nak ke dapur tak dtg2 lg. sejak balik cuti dr hari tu!! klu masak pun , main masak simple2 je. byk makan luar aje.hehehe

    nmpak moist sungguh kek kak nor lah. gerammm!!!!

    salam maal hijrah utk kak nor sekeluarga!!!

    ReplyDelete
  6. Salam maalhijrah kakkkk...muahhh2...

    resepi nih masuk list!pisang ader tuh..ke akak nak buatkan?heee....

    kek cheddar aritu x jadik buat sbb cheddar dah menopos..huhuuu

    ReplyDelete
  7. Salam kak Nor,
    Salam Maal Hijrah, kak Nor dan family.

    Chocolate banana cake tu membuat hati saya cair!
    Bila nak beli coklat bar dan coco powder ni ni? huhuhu..

    ReplyDelete
  8. Salam Maal Hijrah 1431 buat Nor sekeluarga. Moga tahun baru ini menjanjikan yang lebih baik buat kita semua... amin...

    Amboi, dalam pada bibit bibit kerajinan berputik kembali, kek dia cantik berseri siap ganache lagi. Agaknya kalau bibit-bibit kerajinan telah kembang mekar, entah macam mana pulak hidangan Nor ni....

    ReplyDelete
  9. mummyseri >> salam buat mummyseri gak.. amik la, mujur la nak sepotong jer ya.. hihi

    ijan >> ish.. dia suami isteri lagi terror masak, k.nor pun terliur sokmo tengok :)

    along >> betul tu, mmg tak rugi mencuba.. moist gitu kan..

    love >> alaaa love, kalau takat tengok gambar jer tak yah diet laa .. tak kembang nyer... hihi

    ain >> biasa la ain, kalau lama tak main2 masak ni, jd malessss jer kan..

    sue >> muah.. muah... muahhhh balik kat sue..
    uik pisang dgn dia, g la buat.. sue ghajen kan.. kalau nak suruh akak buat boleh, bak dulu cistat satu adunan ..hehe

    nurindah >> salam buat nur sekeluarga gak ya..

    hehe secair ganache tu kut ..buat la nur, sedap tau

    mamafami >> salam buat mama skeluarga .. insyaallah.. aminn..

    hehe kalau dah kembang mekar, kut2 nor lak yg berselimut dlm comforter.. hujan plak skrg ni kat ganu nih..

    ReplyDelete