f Secubit Garam: Apam Coklat

N3 Terkini

Thursday, December 3, 2009

Apam Coklat

Apam Coklat ni resipi asalnya oleh Alma MyR. Dah lama betul tak buat, teringin lak nak makan. Tambah lg dgn cuti sekolah skrg ni kan, hujan2 pulak tu. Anak2 asyik nak ngap jer. Bukan rajin sgt pun nak buat kuih muih skrg ni tp terpaksa gak ghajen kan diri. Meh kita tengok resipi Apam Coklat yg K.Nor amik kat rumah Ton. ermm.....Ton, slmt duduk rumah baru ya.. :)

kat atas tu nampak semacam jer kan.. sbb K.Nor tabur choc rice sebelum kukus
choc rice tu jadi cair.. so lebih chocolatey.. lebih yummy! :)


APAM COKLAT
by Alma MyR

1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1bj telur
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko

Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
Sedap dimakan panas2.

# Apam ni rasa dia cam kek coklat kukus. Padat dan moist.

7 comments:

  1. Hi KakNor...whatever U do will look gorgeous n surely tasty! So, no comments...makan jer terus! hikhik! Love brought my tupperware already! ;)

    ReplyDelete
  2. Kita, kita, kita dah amik resepi. Buat...belum tau bila lagi. Dah amik tu kira ada usaha la kan kak Nor kan. Mana pulak, gerau nak cari cawan kecik buat kuih lompang ek.

    ReplyDelete
  3. love >> hi love.. tak ada la hebat bebenor love.. biasa2 jer.. amik la, tapau banyak2 ya.. bagi ashika makan ya..

    gerau >> betul2...
    ermm... apa kata buat dlm tray muffin
    besar sket tak per..

    ReplyDelete
  4. Hello K. Nor, I like your apam coklat. Ada lagi? Tiga pieces will be fine with me and iced coffee, ha ha.
    It looks really delicious, and that colour of the chocolate mouth watering.
    I can see you have a black belt in cakes and cooking too.

    Bila you masak ikan percik or nasi dagang send me telegram, ha ha.
    Have a nice day, K. Nor, best regards, Lee.
    ps, saya suka Trengganu, selalu dulu tingal ke Primula hotel, pergi menganching ikan at Pulau Kapas, sebelum ad orang or resort.

    ReplyDelete
  5. Salam ziarah n salam perkenalan

    Nampak sedap apam coklat tu,nanti kak Zai nak try buat.

    Sudilah singgah ke blog kak zai..mamasya.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. uncle lee >> hello to U too, uncle lee.. so nice to have you drop by again..
    wow!!! black belt in baking & cooking??? lawak betul la uncle lee .. belum sampai tahap tu lagi la.. hehe
    primula hotel tak jauh dr rumah nor.. dn kalau Uncle Lee dtg Trg, contact Nor, let me belanja nasi dagang.. :)

    zaitun >> w'salam k.zai.. terima kasih sudi berkunjung ke rumah Nor.. nnti nor ke rumah k.zai ya.. dn selamat mencuba apam coklat tu..

    ReplyDelete
  7. Oooo, boleh heh dalam tray muffin? nanti kita cuba ek. Tq.

    ReplyDelete