f Secubit Garam: Langkawi .. Part 4

N3 Terkini

Thursday, December 31, 2009

Langkawi .. Part 4

DAY 3 @ LANGKAWI ISLAND ~ 2nd episode

Masih lagi di hari ke 3 di Langkawi.. Ada yg loya dah ke.. Harap2 tak ada la ya.. Ina, citer akak 7 hari 7 malam baru abis tau! ngeeeeeeee...

Adegan seterusnya di Makam Mahsuri.

Jom kita masuk tp kena bayar tiket dulu ya...

Pemain muzik gamelan menyambut ketibaan pengunjung.

(Sebenarnya terdapat Muzium Mahsuri di sini yg mana kat dalam tu diceritakan secara bergambar kehidupan Mahsuri bermula dr Mahsuri dlm kandungan ibunya hingga lah saat kematiannya. Juga terdapat barang2 lama yg digunakan pd masa tersebut)

Makam Mahsuri


Telaga Mahsuri

Proses pembuatan kuih karas yg secara tradisional, menggunakan tempurung kelapa yg ditebuk lubang2 yg halus jer.

Kuih peniram/peneram/telinga kel**g.. ntah lah yg mana satu betul.
Diterap menggunakan acuan donat jer tu.



~~~~~~~ x ~~~~~~~


Itu la sedikit sebanyak episod di Makam Mahsuri. Sikit2 dah la ya, kita pergi ke episod seterusnya pulak... :)

Setelah selesai di Makam Mahsuri, K.Nor singgah sebentar kat kedai menjual ubatan berasaskan gamat yg terletak di persimpangan menuju ke Makam Mahsuri td. Tak ingat la pulak nama kedai tu. Kat situ ada ditunjukkan cara2 membuat minyak gamat.

Usahawan gamat cilik sedang mengacau minyak gamat ^___^

K.Nor cuma beli 2 botol krim (panas) susu kambing + gamat dan 2 botol bedak sejuk gamat jer.


Tamat episod ke 2 untuk hari ni.. to be continue :)

5 comments:

  1. Waaaahhh banyak sudah tempat dijelajahi..puashati sungguh la kalu camtu kan..Makam Mahsuri tu kadang2 jadi tempat pemujaan org2 Siam yg dtg berkunjung kan Nor, ada ke diaorg letak buah2 pisang segala kat keliling makam tuh..hehee..Satu lagi tgk Nor naik cable car tuh..waaahhh, cayaaalaaahhh! Kalu Ummi harus gayaattt..hehe..

    ReplyDelete
  2. ummi >> mmg betul2 jelajah la ummi. Tak ada segmen borong2 pong.. :)

    ReplyDelete
  3. Kak...akak ader tengok tak camner kekenyalan doh buat peniram tu?sue try buat tak jadik lak...kalo ikut adunan cam cair sangat..nak kena peram,tunggu pekat..pas pekat sikit masih xleh nak terap..tmbh tepung kuih jadik keras lak..huhu.. kiranya nak guna acuan donut yg chumel tuh jek.hehe..akak penah try x buat kuih tu?

    cantik laa gambar sefamily yg kat jendela tu..sapa jadik jurufoto tuh kak?hehe

    ReplyDelete
  4. sue >> adunan dia tu boleh dicanai, tak lebik sgt tak keras sgt.. tp boleh di kira sedikit lembik la
    doh dia pun nampak berminyak jer so jd tak lekat masa mencanai. dn mmg dia guna donut cutter yg comel tu, yg kecik. ermm tak pernah buat lg la sue, sbb akak dn famili tak minat sgt dgn kuih ni

    gambar tu kawan hb (jurufoto gak ) yg amik..

    ReplyDelete
  5. best kan krim gamat tu, suke pakai masa period, tapi susah sgt nk cari kedai biase takde..=(

    maaf, menyibuk pulak kat sini..
    tp nk ckp jugak

    ReplyDelete