f Secubit Garam: Coffee Bread & Water Roux

N3 Terkini

Saturday, December 5, 2009

Coffee Bread & Water Roux

Setelah sekian lama memendam hajat nak buat roti kopi ni.. akhirnya terlaksana gak ptg tadi. Pertama kali tengok kat rumah Mamafami dah jatuh hati nak buat. Tapi disebabkan hilangnya mood membaking akhir2 ni, duk peram aje la dlm list. Petang tadi, kuatkan semangat, lawan virus2 M yg menyerang.. terhasil la Coffee Bread ni.. bukan satu adunan, tp dua!! hehe... bukan apa, mulut yg nak disuap kat rumah ni dah besor2.. kena la buat 2 adunan. Kalau buat 1 adunan kang, sekelip mata jer dah abis. Tambah pulak dimakan panas2. Dengan lembut nyer, dgn wangi bau kopi nyer.. adusss... mmg syok abis. Tapi sebelum godek doh roti tu kena la buat water roux dulu ya.. Dengan water roux ni, roti kita mmg lembut. Ikhlas K.Nor cakap, K.Nor tak letak pun bread softener dlm doh roti ni. Dalam doh roti yg K.Nor buat sebelum2 ni, mmg sentiasa letak bread softener tp tidak utk doh kali ni. Bagi yg tak ada stok bread softener utk membuat roti, disarankan buat water roux ni dan gunakan dlm proses membuat roti2 kegemaran masing2.

Tak rugi tau mencuba resipi Coffee Bread ni. Memang lembuttttt sgt2. Lebih lembut lagi dr roti yg selalu K.Nor duk buat iaitu resipi oleh Mamafami gak, Basic Sweet Dough. Kalau tak silap resipi ni asalnya dr Ayin Yin tp K.Nor copy dr rumah Mamafami. Mintak izin ya Ayin dan Mama.. nak letak resipi kat sini.. Tq for both of u..


COFFEE BREAD
by Ayin Yin (amik kat rumah MamaFaMi)


190 g high protein flour (I used multipurpose flour)
50 g sugar
2 g salt
6 g instant dried yeast
1/2 teaspoon bread improver
1 egg yolk
50 g fresh milk
12 g instant coffee (I mixed 2g nescafe granules with 10g hot water)
60 g water roux
1/2 teaspoon cappuchino coffee emulco (I added) *
30 g butter

Method : (Breadmaker method)

1. Pour fresh milk into the breadmaker pan. Add in instant coffee, salt, sugar, egg and water roux.
2. Top it with sifted flour, dry yeast and bread improver.
3. Set the Breadmaker to Dough function.
4. Once the dough is just combined, add in butter and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will take about 1 1/2 hour including prooving.
5. Remove dough from BM and punch down to release the air. Cut the dough 35g portion each. Make into round balls and leave to rest for 10 minutes.
6. Let the air out of the dough and make into round balls again. Arrange in the prepared tin.
7. Leave to proof till double the size.
8. Bake in a preheated oven at 180 C for 25 minutes or so.
9. Once out of the oven, brush with butter.

* K.Nor tak ada stok cappuchino coffe emulco, jd K.Nor ganti dgn coklat emulco



WATER ROUX
Source : The Wandering Gourmet
(Yields about 520g Water roux)

Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem* To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water.

Ingredients :

50g flour
250g water

1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.

When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.

Yg ni, lebihan yg dibuat bun, K.Nor lilit doh kat sosej
shedap!! :)

10 comments:

  1. Sedapnya Nor roti tu....nak jugak!!

    ReplyDelete
  2. Akak pun dah buat kaedah water roux tu ek..nampak best tue... :)

    ReplyDelete
  3. ramai dh cuba resepi wat roti guna water roux ni yer..kne msuk list ni..gebusss je nmpk

    ReplyDelete
  4. Tengok, tarik nafas panjang-panjang. hembus balik. Belum mampu lagi gerau nak buat. Dalam angan-angan nak beli bread maker. Nak bread maker, nak bread maker.

    ReplyDelete
  5. e-na >> mmg gebus sgt2.. best!

    watierman >> amik ler :)

    ijan >> dah lama teringin nak buat, baru jer terajin sket tu.. buat la ijan.. cukup puas hati

    emi >> buat emi, insyaallah sedap.. tak rugi mencuba tau

    gerau >> apasal ni, sesak nafas ek.. tak ada BM boleh uli by hand dulu :)

    ReplyDelete
  6. tu yang sesak kak, sebab tau, kalau nak buat kena uli ngan tangan. he he he. Kita badan je besar. tangan kecik. ki ki ki. Usaha yang kecik sebenarnya.

    ReplyDelete
  7. Sedapnyer!!
    Klo la K.Nor nih mak sy, jgn ditnya kenapa badan cam anak gajah, dah masakan sedap² semuanyer!!
    Hohoho..

    ReplyDelete
  8. Uish uish uish! Everything there is gorgeous! So no more talk, makan jer! ish ish! KakNor, very good ler U! Suka suka...:)

    ReplyDelete
  9. gerau >> kena lebih besorkan semangat la hehe

    poojie >> uik.. nak jd anak sy ke hehe..alaa poojie, kalau dah jenis body yg payah gemuk taknyer gemuk gak kalau makan banyak2. cam anak2 saya semua slim melim walau makan banyak :)

    love >> gorgeous ek.. tq2.. :)

    ReplyDelete