f Secubit Garam: Daging Goreng Basah

N3 Terkini

Thursday, December 10, 2009

Daging Goreng Basah


Resipi asal Daging Goreng Basah ni milik Lieza, dah lama duk dlm waiting list. Masakan yg amat sempoi jer tp rasa dia mabeles. Kalau ikutkan Lieza buat basah2 sket tp K.Nor lak g goreng hingga kering sket. Tapi rasa dia tetap yummy.

Untuk Along dan geng2, try la masakan ni. Tak ada kunyit hidup letak jer serbuk kunyit tp payah la pulak nak jumpa cili padi kan. Tak per la, tumbuk jer cili yg ada mana jumpa kat Irbid tu ya.. ^__^

Mintak izin ya Lieza, K.Nor share resipi kat sini.. TQ

DAGING GORENG BASAH by Enas Eryna@Lieza

  • 300 gram daging/hati n pedal/ayam
  • 1 inci halia *
  • 1 1/2 kunyit hidup *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1 labu bawang besor
  • 10 biji cili padi
  • 1 bungkus serbuk kari daging adabi
  • 1/4 cawan minyak masak
  1. Daging dipotong kecil. Tumbuk bahan yg bertanda *.
  2. Kemudian masukkan bahan yg ditumbuk tadi bersama dgn daging dan masukkan sedikit air lebih kurang 1/4 cawan kedalam kuali.
  3. kemudian masukkan serbuk kari yg telah dicampur sedikit air (2 s/b). gaul dan biarkan sehingga daging lembut dan air sedikit keriing.
  4. masukkan minyak, cili bawang besar yg telah dihiris dan masukkan garam, gula secukup rasa..boleh juga dimasukkan kacang panjang dan carrot.
  5. Angkat dan sedia di hidang

8 comments:

  1. sedap nampak daging goreng k.nor tu...menyelerakan!

    ReplyDelete
  2. Salam K.Nor...thanks sebab sudi mencuba resepi saya yg tak seberapa nih...saya tgk pula terliukkk..lama lak tak buat....tgk K.Nor punya lg nampak sedap...perghhh...

    ReplyDelete
  3. sdpnye daging tu...tp nak tanya la, bahan2 yg bertanda * tu. xyah tumis dulu ek...terus je gaul ngan daging+serbuk kari? minyak tu masuk bila air dh kering n daging lembut ek?

    hehehe...budak baru blaja la...

    ReplyDelete
  4. nampak sedap daging goreng basah kak nor.resipi pun simple je!!

    ReplyDelete
  5. E-Na >> memang sedap.. k.nor dan aisyah suka ratah2 jer

    lieza >> w'salam lieza, tq atas resipi yg mudah dan sedap ni ya..

    nanazack >> kalau ikutkan kehendak resipi gitu la, semua humban dlm kuali tp K.Nor tak buat gitu. K.Nor tumis dulu bahan yg diblend (termasuk cili padi) hingga garing, masukkan serbuk kari yg dibancuh hingga menjadi paste, pastu masukkan sedikit air. goreng hingga pecah minyak baru masukkan daging, bawang besar , garam dan gula secukup rasa. Tu kaedah saya la.. saya tak letak kat n3, kang org kata saya memandai2 ngejas resipi org lain.. terpulang pd nanazack nak buat camna ya.. kita yg masak dia kan.. :)

    ain >> mmg simple dan sedap!

    ReplyDelete
  6. Mintak daging tu sket kak..sket jekk...ehee...

    Sue pun suke gak guna kaedah sendiri sebab tu yg senang bagi kite kan kak kann..kalo ader yg kate memandai ejas resepi org lain tu mesti x puas hati la tu..hehee..yg penting kite dah gitau sumber dr mana..ejas pun bukan apa,utk rujukan sndiri n berkongsi dgn org lain jek..

    kadang2 ada resepi simple nih org ikut bulat2 jer..sebab tu kena ejas sket..hehe...tp ada yg ikut 100% gak..ehe.
    sekian..dah macam blog sndirik lak..ahak :P

    ReplyDelete
  7. sue >> sue sayang.. dah abis laa.. p buat sendiri ya.. simple dan sedap tu..

    tu la kan.. kita yg buat dia, tp nak buat camna ada jer yg tak suka dan tak puas hati. asyik nak mencari kesalahan org lain. dah letak link, dh beritau sapa tuan asal resipi pun masih tak puas hati. tuan resipi tak kecoh tp org lain yg lebey2 lak kan.. kalau ikutkan resipi2 akak org duk edit pun ramai.. apa nak kisah.. apa nak kecoh.. ikut dia org la.. selera dia org kan.. erm... dh panjang lak ni sue.. hihihi

    ReplyDelete
  8. ok kak nor...nana dh paham...hihihi...thanks ye :)

    ReplyDelete