f Secubit Garam: Kerutuk Ayam

N3 Terkini

Wednesday, December 2, 2009

Kerutuk Ayam

Kalau nak letak nama resipi ni mmg selalu konpius. Sebab ada yg guna kerutuk dan ada yg guna kerutup. Selama ni biasa guna kerutuk, kat peket rempah pun ada yg tulis kerutuk. Tapi bila tengok kat blog2 lain, ada yg guna kerutup. Ikut la deh hok mane2 pong sbb bendanya same jer.. haaa... kang keluar ayat ganu tu! :)

Ok... berbalik pd Ayam Kerutuk ni.. menu yg menjadi kegemaran suami dan anak2. Kalau buat dgn ayam kampung lagi best. K.Nor belajar dgn arwah nenek suami cara2 masak ni. Nak tau, mula2 K.Nor kenal dgn lauk kerutuk ayam ni bila berkahwin dgn cik abg ni. Kebiasaannya kalau org baru2 kawin, ada jemputan meraikan menantu perempuan. Dan selalunya kerutup ayam ni la yg menjadi menu utama. Nak makan banyak kat rumah org malu la kan.. Last2 belajar dgn arwah Wan tu. Dia memang terror masak2, nak2 Kerutuk Ayam. Tapi tau aje la org dulu2 mana ada tulis resipi. Kalau kita tanya dia jawab la, letak bawang besar, letak bawang putih,letak itu ini.. tak ada pun sukatan yg tepat. Cakap bahan2 gitu jer. Tapi yg pastinya yg K.Nor ingat sangat2 bila dia pesan, kalau masak kerutuk, lengkuas kena lebih sket. Pastu kena manis sket. Lebih yg dia maksudkan tu lebih dr kebiasaan kita menggulai la.. samada gulai daging atau ayam. Dah duk try & error akhirnya dpt la menghasilkan resipi sendiri. Alhamdulillah.. berkat ilmu yg arwah Wan beri. Semoga ALLAH melimpahkan rahmat ke atas roh arwah Wan... amin... Ayah K.Nor pun suka tiap kali K.Nor hantar lauk ayam kerutuk ni ke dia. Memang dia suka sgt2, katanya mcm arwah emak dia (nenek K.Nor) masak dulu2.. ermm seronok kan..

Ok la.. dah panjang celoteh malam ni.. Kita tengok resipi dulu..


KERUTUK AYAM K.Nor Style

1 ekor ayam ~ dipotong 4(nak potong kecik2 pun boleh)
3 sudu besar rempah kerutuk/gulai ~ bancuh dgn sedikit air panas
1 cawan santan fresh
1 cawan air
2 keping asam keping
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar kerisik
2 helai daun pandan
1 bj bawang besar ~ potong 4
2 bj cili merah ~ belah 2
nisan/gula melaka
garam
minyak

bahan penumis (rempah 4 beradik):
1 btg kulit kayu manis (dlm 2 in panjang)
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

bahan yg diblend:
1 labu bawang besar
3 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1in halia
1in lengkuas
1in kunyit hidup

Panaskan minyak dan tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga sedikit garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Goreng lagi dan masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air panas.
Bila tumisan dah pecah minyak masukkan daun pandan, garam dan asam keping.
Masukkan ayam dan gaul sebati.
Biarkan rempah mesra kat ayam dlm 10minit baru la dimasukkan 1 cawan air.
Biarkan hingga mendidih.
Pastu masukkan santan fresh, nisan/gula melaka.
Masak hingga hampir pekat dan masukkan kerisik.
Masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan cili merah yg dibelah 2.
Masaklah hingga ayam masak dan kepekatan yg disukai.
Hidangkan panas2.

# Kerutup ayam ni selain dimakan dgn nasi putih, sedap sgt dimakan dgn pulut kuning.
Selain tu best gak makan dgn roti.
Selain penggunaan ayam, boleh tukar kepada daging.

6 comments:

  1. Sedapnyeer kerutup ayam. Syiok la kalau masuk umah akak ni. Makanan semua yang buat orang tak senang duduk. Cencaluk yang akak buat pun nampak sedap.

    ReplyDelete
  2. Hi KakNor, hru there??? Uish uish..sedapnyaaaaa! Resipi masuk list! kekekeke! ;)

    ReplyDelete
  3. mmg sedapkerutp ni nor! entahlah kita pun confuis gak dgn namanya, biasanya kita panggil terutup atau sikit lagi dah jadi tertutup pulak!!! apa2 pun namanya tetap sedap kan?

    ReplyDelete
  4. Waaahhh..kalau dah ayah suka, cik abang lg2 suka..kena buatlah nmpaknya nih...Nanti Ummi nk cilok resepi ya Nor..mmg nampak sedap pong!!! Masuk list dulu laaa...thanks for sharing Nor cayanggg...

    ReplyDelete
  5. gerau >> ish.. jgn ler puji tinggi sgt.. jatuh bedebuk akak kang hehe lagipun ada yg tak senang bila org puji akak ni.. :)

    love >> hi love!!! lama betul menyepi ya.. i'm fine. tq...

    am >> tu la kan.. bendanya sama jer.. mmg sedap!

    ummi >> ur welcome dear ummi cayang!

    ReplyDelete
  6. salam kak nor. first time saya nak masa kerutup ni. esok pagi nak cuba. wish me luck ;-)

    ReplyDelete