f Secubit Garam: Cuba Teka Apa Ini :)

N3 Terkini

Monday, December 7, 2009

Cuba Teka Apa Ini :)

Rasa2nya sekali tengok dah tau kan.. Alaaa bukannya payah sangat, kuih yg syok dimakan tp nak membuatnya tu bercinta sket. Masuk dlm mulut, kunyah2 kejap jer abis kan. Kena pulak dimakan dgn partner dia yg serasi... laaaaaagi la sodap! Saje jer tukar kaler dia, selama ni duk main kaler kuning jer.. Dia nak gak pakai baju kaler baru sesekali kan.. kasi meriah gitu hehe... Ok2.. kita kasi gambar yg lebih clear di mata..


Haa..... dah clear kan.. Ni la dia roti jala yg diberi imej baru.. oren dan hijau.. cun tak? hehehehe Sebelum ni K.Nor pernah tengok kat rumah sapa ntah yg pernah buat roti jala kaler ijau, tak ingat dah sapa.. sori ya.. Masa nak membancuh adunan roti jala ni, terpikir nak main2 dengan kaler. So amik kaler oren dan hijau, akhirnya jadi la spt apa yg dilihat ni. Kaler purple dan biru ada, tapi tak sanggup ler nak buh kaler tu.. Kang anak2 tak sanggup nak ngap lak.. Erm.... salah ke diberi wajah baru ni? Ikut la kan.. kita yg buat dia.. Lily kan.. kan... hihihihi...

Kali ni sekali lagi K.Nor guna resipi Roti Jala Ummi Kuantan. Rasanya mmg stick dgn resipi ni dah. Bahan2 yg simple dan menjadi dgn elok jer, tak perlu edit2 lagi dah.. biasa la kan.. Kan K.Nor ni suka edit2 resipi orang.. Salah ke? K.Nor yg masak dan ikut selera anak tekak K.Nor la kan.. Org lain yg masak, ikut selera org lain la.. Apasal mau marah2 atau kecoh2.. ^____^

Ummi, mintak izin tampal sekali lagi resipi kat sini.. Marah tak marah, nak tempek gak.. Mekacih ya.........

ROTI JALA by Ummi

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.


Ni partner roti jala.. kari ayam....... Jom makan :)

Updated :-

Okies.. ni utk Love dn sesiapa yg nak tau acuan/mould yg K.Nor gunakan utk buat roti jala..


Acuan roti jala ni yg K.Nor guna, diperbuat dr plastik. Cover dia tu boleh ditanggalkan utk mudahkan proses mencuci. Dulu2 K.Nor guna yg bentuk sama gak tp diperbuat dr tembaga. Disebabkan dah rosak kes jatuh (muncung dia patah) tu yg K.Nor beli model dr plastik ni pulak. Lubang dia pun tak halus sgt cam yg tembaga punya. Harga yg K.Nor beli kalau tak silap $7.50 satu.

20 comments:

  1. alaaaaaaa baru nk jwb! dh ader jwpan plak! apasal tk teruskan jerk teki teki tuh! bleh kita dapat adiah! muahahahaha...... mintakkkkkk!! kiter nk wat kaler itam lah! ltk arang! kahkahkah

    ReplyDelete
  2. Amboi kak Nor. Kalau ada warna pink lagi cantik ek. Cantik betul la. Warna purple lagi cantik. Kalau warna merah ok tak gaknya.

    ReplyDelete
  3. haritu ada sekali 'order' roti jala kaler hijau dari cafe abah. sbb cafe abah ala-ala tentera. petang tu datangla sepupu wani (4y.o), dia mmg peminat no1 roti jala! hari2 makan roti jala ngan gulai ayam lembik pun xpe.
    tp bila tengok roti jala kt rumah kitorg kaler ijau, terus menangis2 nk roti kaler kuning! mmg xmakan lah roti jala kaler ijau tu sampai ke sudah! hehehe.

    ReplyDelete
  4. Mula-mula saya pikit ni mesti rojak betik....Waaaa...Salah teka rupanya....

    ReplyDelete
  5. dah teka dahhhh!!! mesti roti jala!!! cantik gak bila kale2 ni ekh. nmpak lg berselera le nak makan.

    ReplyDelete
  6. alahai tanteknyerrr roti Jala akak ni..
    terbuka selera..
    tp yg hijau tuh dah rupa kuih ketayap la plak..
    hehe..

    ReplyDelete
  7. alaaa..nape takde kaler biruu..hihih..byk songeh lak ek..gi wat sndirik kan kak..jawabku sndiri..

    nape sue biasa buat kuih jala letak butter eh kak?sue dpt resepi tuh dah lama dah..kat tv rasanya dulu..huhu.akak penah try ltk skit butter x?marjerin ke...

    ReplyDelete
  8. Aiiihhh, x marah laaa..tepek la nk tepek byk mana pun..hehee..Waaahhh kreatif betul la Nor nih...rajin lak wat kaler2..kalu ada budak2 msti yang x nak makan rasa nak makan..kalau mak n bapak budak lagi laaa..xyah tukar kaler pun mmg nk makan sokmo..wakaakaa..pandai Nor!

    ReplyDelete
  9. Wow!!! Cantiknya roti jala KakNor nih! They r gorgeous, sayang nak makan! kekekeke! :)

    KakNor, I was told ada mould tuk buat roti jala. How does it look like erk??? ;)

    ReplyDelete
  10. ina >> alaa dah tau la, kalau bab jawab teka mmg ina dpt jawab.. dr bg hadiah ke ina, baik akak jawab dulu.. selamat duit akak hihihi

    haa yer la tu.. buat la kaler itam, sapa la yg nak ngap tu nanti ek.. :P

    gerau >> ermm pink pun orait gak kan.. purple pun nice tp takut anak tak nak makan... kalau merah pun cun gak.. tp kena tungg raya cina baru boleh wat kan.. hihihi

    wani >> dia dah terbiasa dgn kaler kuning tu.. sian budak tu hehe

    nenie >> aik ada rupa rojak betik ek.. hihi silap tu..

    ain >> miss u!! miss ur komen tiap kali k.nor letak n3.. hehe bila balik? mana ole2 utk k.nor hehe

    poojie >> hehe ketayap tak koyak rabak tak ada jurai2 kan.. dia licin sekeping jer hehehe tp yg pastinya adunan dia serupa gak tu.. :)

    sue >> ni antu biru dah masuk.. dah tau akak nak jawab g buat sendiri awat g tanya gak hehe

    tak pasti la sue, selama k.nor duk wat roti jala mmg tak pernah letak butter/majerin.. mungkin dia tak nak kasi melekat kat pan kut.. tp kalau buat resipi ni mmg tak melekat gak kat pan try la

    ummi >> ermm ummi nak kaler apa? purple ke biru? hihihi

    love >> kalau tak makan membazir lak kang..
    ok nanti esok k.nor snap gambar mould roti jala tu ya.. special for love :)

    ReplyDelete
  11. Tenkiu KakNor...awaiting for the mould pic! hihi...so kind of U! ;)

    ReplyDelete
  12. ijan >> hehe main2 dgn kaler :)

    love >> ur welcome love :D

    ReplyDelete
  13. KakNor, tenkiu so much dearie! Now I know how the mould look like! Really appreciate ur effort to post the mould pic! :) So sweet of U...

    ReplyDelete
  14. Bagus juga tukar2 colour taklah jemu bila nak makan,janji sodappp...

    ReplyDelete
  15. Ingatkan kuih dadar... sebab selalunya kuih dadar yang berkaler kaler.. rupanya roti jala. Creativenya Kak Nor. Nanti bolehlah buat roti jala rainbow plak. Tentu meriah meja!

    ReplyDelete
  16. love >> ur welcome :)

    zaitun >> saja2 jer main2 dgn kaler :)

    mamafami >> kalau nak wat roti jala rainbow kena ada 2 atau 3 acu baru boleh wat mama :)

    ReplyDelete
  17. salam kak nor,
    dah lama berkenan acuan roti jala tu..beli kat mana?

    ReplyDelete
  18. ye la kak Nor, dah lama cari acuan roti jala nie. Beli kat ner yea?

    ReplyDelete
  19. hamizah & elynn >> w'salam hamizah.. acu tu k.nor beli kat k.trg ni jer

    ReplyDelete