f Secubit Garam: Udang Masak Merah Berempah

N3 Terkini

Sunday, May 16, 2010

Udang Masak Merah Berempah

Dah lama peram resipi udang ni. Tau aje la skrg ni payah sket nak masak seafood gini bila ada patient yg masih berpantang kat rumah ni. Tapi dek keinginan anak tekak tukang masak yg dah lama memendam rasa nak makan udang, ku godek gak udang ni dlm diam2 hehe...

Ni menu semalam ya.. udah pinish.. Lepas patient lunch dgn menu pantang cam biasa, K.Nor masak la udang ni. Masa tu dia kat dlm bilik, dah pun zzzzzzzzzzz... Siap masak, K.Nor hadap la dgn Aisyah. Puas hati tukang masak dpt melayan udang yg sentiasa menjadi pebret nih..

Jom tengok resipi Udang Masak Merah Berempah oleh Dayang Jack ni. Mintak izin ya Dayang, nak share resipi tu kat sini pulak ya.. tq :)




Udang Masak Merah Berempah by Dayang Jack

Bahan-bahan :

  • 500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam)
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 tangkai daun kari
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan serbuk kari daging
  • 4-5 sudu makan cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1 sk serbuk jintan putih
Bahan-bahan mesin :

  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :

  1. Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang selama 2 minit. Kemudian angkat dan tuskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 mesin bersama daun kari hingga wangi.
  3. Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  5. Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
  6. Hidangkan setelah masak.

15 comments:

  1. salam. Patient tak kisah ke kalau bau masuk sampai ke bilik? hehe

    ReplyDelete
  2. sedapnyer udang....nak tiru la resepi nie esok ganti ngan ayam pon mcm sedap jek..huhu kat sini udang mahal sgt tak mampu mkn udang...=(

    ReplyDelete
  3. fa >> patient dah sampai ke bulan..mana nak bau lagi dah :)

    ct hajar >> boleh gak tu.. kita buat dia kan.. insyaallah sedap tu

    ReplyDelete
  4. mm cantiknya warna lauk nih..sama la ngan ct hajar tu, ingat tukar binatang lain la..sotong ke daging ke..bos besar tak leh makan udang plak..

    ReplyDelete
  5. tengok udang tu mesti buat patient rasa nak cepat sembuh jer... leh makan pas tu kan....

    ReplyDelete
  6. wah...ank2 sy suka sgt mkn lauk udg

    ReplyDelete
  7. Uish, sedapnye akak masak tuh! Love telan air liur je la for now..hehehe...;)

    ReplyDelete
  8. sedapnya udang!! semlm sy mkn tomyam udang yg ipar saya masak!! besttt!!!!

    ReplyDelete
  9. sedapnyer resepi nie....dah cube dah betul2 sedap...ayam masak merah berempah...heheh tkr lauk jek...tp daun kari takde ganti daun limau purut...rase mcm ala2 rendang pon ade.....suke giler resepi nie...thanks kak nor =)

    ReplyDelete
  10. izah >> tukar dgn binatang lain? hihihi gelak akak baca izah.. pelik jer bunyi dia... hihihi.. buat jer izah.. hajar dah buat tu .. insyaallah sedap :)

    k.rose >> sebenarnya patient tak tau dan tak sedar langsung nor buat lauk udang ni, sampai la ke hari ni.. :)

    noradzlina >> udang mmg the best :)

    love >> tak leh makan lg yg pedas2 berempah2 ni ya.. yg goreng2 pun elakkan dulu tau.. biar betul2 sembuh ya...

    fuzidss >> yep.. mmg best :)

    ain >> lorrr.. ingatkan ain sdiri yg masak.. ish.. org lain masak, kita makan aje mmg best kan :)

    ct hajar >> dah buat ya... alhamdulillah.. happy dengar bila org kata sedap.. tp resipi asal tu milik dayang jack tau.. kredit tu utk dia la ya.. akak dah cakapkan kat dia pun td :)

    ReplyDelete
  11. salam akak

    udang!!! sedapnyeee ^_^

    ReplyDelete
  12. macam sedap je..nk try lah..hihi

    ReplyDelete
  13. macam sedap je..nk try lah..hihi

    ReplyDelete