f Secubit Garam: Red Bean Cake

N3 Terkini

Thursday, May 27, 2010

Red Bean Cake

Salam di petang Khamis...


Dah makan petang ke belum? Meh makan Red Bean Cake dan pekena dgn teh O.. sedap nih.. Hasil skodeng kat dapur Ayu S'pore yg terror masak tu. Dah la terror masak, raaaaaaaaaajin pulak tu sbb translatekan setiap resipi yg dia publishkan ke BM or BI. Sedap dan lembut tp K.Nor rasa la kalau dpt dikurangkan sket tepung tu laaaaaaagi lembut dan laaaaaaaaaagi sedap :) Apapun terpulang pd selera masing2. Kalau nk letak inti lain pun boleh gak rasanya spt inti jem nenas, blueberry filling ke..



Ayu, mintak izin ya nak tampal resipi tu kat sini pulak.. Macehhh..




Satu lagi resipi yg diambil kat rumah Ayu S'pore. Sekali pandang terus jatuh cintan dgn rupa kek comel tuh.. Kebetulan red bean paste mmg dah ada dlm freezer tu yg terasa sgt nak buat.


RED BEEN CAKE

Sources:- Local Kueh-Joy Of Cooking


Ingredients:-

30 floral baking tins-(30 acuan bunga)

300g red bean paste-(300g pes kacan merah)

7 eggs-(7 biji telur)

300g sugar- I used 210g-(300g gula-saya gunakan 210g aje)

2 tbsp honey-(2 sudu besar madu)

350g plain flour-(350g tepung gandum)

50g corn flour-(50g tepung jagung)

25g ovalette-(25g ovalette)

2 tsp baking powder-(2 sudu kecil baking powder)

90ml water-(90ml air)

1 tsp vanilla essence-( 1 sudu kecil esence vanilla)

100ml oil-(100ml minyak)

50g almond slice-(50g hirisan badam)


Method:-

Grease each baking cup with a little oil and put in 1 tsp red bean paste. Beat eggs, sugar and honey in a mixer for 2 minutes. add plain flour, corn flour, ovalette and baking powder and mix till fuffy. Add water and vanilla essence. mix well then remove from mixer. pour in 100ml oil and mix well by hand. Pour mixture into baking cups. sprinkle some almond slice on top. Bake in oven for 20 minutes at 175C.- (Sapukan minyak kedalam acuan bunga dan letak 1 sudu kecil pes kacang merah didalamnya. Pukul telur, gula dan madu selama 2 minit. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, ovalette dan baking powder dan pukul hingga gebu. Masukkan air dan vanilla esen. Kacau rata then alihkan mangkuk. Tuangkan minyak dan kacau menggunakan tangan. Tuangkan adunan kedalm acuan bunga dan hiaskan dengan hirisan badam. Bakar didalam oven selama 20 minit dengan 175C.)




updated:
Ni acuan floral/bunga yg K.Nor guna. Dibeli kat kedai K.T Steel, Kg, Tanjung, K.Trg. Haa... beritau awal2 senang sbb rasanya mesti ada yg tanya kat mana K.Nor beli tuh.. hehe..

5 comments:

  1. salam k.nor,
    boleh tayang sket x rupa acuan floral tu?

    ReplyDelete
  2. w'salam... ok.. dah update gambar acuan tu.. :)

    ReplyDelete
  3. kak nor cayanggggg...acu tu kecik ke besoo??? lawoooo nak kirim 12 kikikiikiki muahahahahahahahah :P

    ReplyDelete
  4. azie >> tak tecik tak besor.. sdg2 ajer.. eh cukup ke 12, tak nak 24? 36? :P

    mamafami >> betul2.. eh ma, lama tak nampak .. sihat?

    ReplyDelete