f Secubit Garam: Rich Oreo Choc Brownies

N3 Terkini

Tuesday, February 23, 2010

Rich Oreo Choc Brownies

Sori la ya.. bukan niat nak tayang yg dah abis licin tp dek kerana tak sempat nak update n3 brownies ni sebelum ke KL jadi terpaksa la delaykan show brownies yg mabeles ni. Buat brownies ni pada mlm Jumaat lepas. Lepas adegan potong2 dan posing2, terus jer upload gambar dalam PC. Pastu duk sibuk2 packing barang2 dan pakaian nk ke KL, jadi tak sempat la nk masukkan n3. Tak per la.. lain kali mmg kena buat lagi brownies ni.. Memang sedaaaaaaaaaap sangat. Nak2 bila kita makan masa suam2 panas. Yang kat atas tu crunchy dan bahagian bawah tu chewwy lak... waduh.. mmg enak sekali..

K.Nor sebenarnya buat 2 adunan sbb dah plan nak bawak ke KL. Memang dah tau anak2 sdara mesti sukakan rasa yg chocolatey ni. Anak sdara K.Nor yg sulong yg paling sukakan ni, siap duk puji depan hb dia yg brownies ni sedap. Tapi mmg sedap pong! hehe.. Bukan la K.Nor yg buat jadi sedap, tp resipi asal dr Alongroz ni mmg ternyata sedap.. kan, Along kan.. Sori la Along, tak leh nk bagi se loyang buat Along. Nanti la Nor buat lagi dan hantar dpn pintu 'rumah' Along ya...



Along, mintak izin ya nak share resipi kat sini.. TQ ...


RICH OREO CHOC BROWNIES by AlongRoz
(Makes 8" sq)

INGREDIENTS:
225g/8oz Butter
240g Cooking Chocolate
3 Large Eggs 1 tsp Coffee Powder
1 tsp Essence Vanilla
250g Castor Sugar 60g Flour*
40g Cocoa Powder*
1/2 tbsp BP*
1 tsp Salt* (* mixed together)
1 1/2 packs Oreos Cookies - break & mix with 15g Flour
(1 pack = 137g but no need to be so accurate)

METHOD:
1. Melt chocolate & add butter. Stir until smooth.
2. Whisk eggs, coffee, vanilla & sugar until smooth.
3. Add in chocolate mixture & stir well.
4. Fold in flour mixture until well mixed.
5. Finally fold in Oreos.
6. Bake 170C for 45 min.


# peringatan utk K.Nor di kemudian hari ...
1. sukatan gula dikurangkan kpd 185gm
2. utk 2 adunan K.Nor letak 20kpg biskut oreo



10 comments:

  1. sedapnya kak nor!!! sy plan nak buat gak le bila cuti sek nanti. anak2 gtee suka sbb ada oreo!!!

    ReplyDelete
  2. salam kak nor. minta izin nak c&p resipi. nak try buat dis weekend. thanks kak.

    ReplyDelete
  3. Wah, wah Nor pun dah buat juga, siap buat 2 loyang lak tu. hehe best nya bila ada org nak buatkan utk kita, siap hantor depan pintu lagik... Bukan apa, saja nak ngada2, kan best ada org nak manjakan kita... tak payah susah2 nak bake sendiri...mmmmuah! lebiu!

    ReplyDelete
  4. ain >> mmg sedap.. insyaallah anak2 suka nanti

    eliza >> silakan.. resipi asal pun bukan milik saya gak.. so kita kongsi2kan ya.. slmt mencuba eliza

    along >> mmg mabeles sgt2 bronis ni along.. cukup puas hati bila buat.. mmg sayang along, bb liana jugak! mmmuah balik utk along & liana :)

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Nor,
    Memang nampak sedap brownie ni...first time tgk kat umah along dah terliur. dah ramai pun try tak tahan metull la.. nasib la kite tak buleh makan telur.
    Ijan

    ReplyDelete
  6. akakk..broniss dah abis??nakkkkk!!!

    ReplyDelete
  7. ijan >> kesian lak ya.. sbb mikael alah dgn telur.. kena cari la resipi bronis yg tak letak telur

    sue >> apasal lambat nih? naik apa, tongkang? rakit? hehe

    ReplyDelete
  8. sedap sudah pasti... tp sangat cantik...
    meh pinjam tangan kak nor dan tangan cik abang kak nor utk tangkap gambarr...
    boleh tak?

    agaknya saya nak kena ada flash dulu kott.. sbb puas men'try' tak mo juga dapat lighting yang cntik cm kaknor punya.

    ReplyDelete
  9. NN >> yep.. mmg amat sedap.. tak rugi mencuba.. uik.. nk pinjam tangan? abis k.nor nak buat kerja camna tak ada tangan hehe.. selain ada flash kalau ada payung lagi cantik gambar NN :)

    ReplyDelete