f Secubit Garam: Kerepek Apakah Ini....

N3 Terkini

Monday, February 1, 2010

Kerepek Apakah Ini....


Agak2 kalau K.Nor tak letak buah kat tepi tu ada tak yg tau kerepek apakah yg K.Nor tayang arini? Sekali imbas bila ditengok seakan rupa kerepek kentang kan. Rasa dia lagi sedap dari kerepek kentang. Itu la dia kerepek Arrowhead yg dihasilkan dr buah arrowhead. Nama lain bg buah tu adalah sengkuang cina. Kenapa agaknya K.Nor letak tanda soal (?) kat tepi buah tu. Sebenarnya tak pasti la pulak arrowhead ni buah atau spesis ubi. Betulkan andainya teman2 atau adik kakak tau yg sebetulnya ya..

Bagi K.Nor sedap tau kerepek Arrowhead ni. Mudah aje penyediaannya, kupas kulit dia (kulit nipis aje tu, sekadar kikis pun boleh), basuh dan hiris nipis2. Pastu goreng dlm minyak panas sehingga keemasan/brown. Rasanya yg lemak2 dan rangup dan tak perlu dah letak apa2 perisa tambahan. K.Nor dan famili ngap gitu jer tp kalau nak tabur garam atau serbuk lada hitam pun boleh gak spt resipi Azwalisa ni.


KEREPEK ARROWHEAD

bahan:
ubi arrowhead
minyak utk menggoreng

Kupas kulit arrowhead dan bilas bersih.
Hiris nipis2. Boleh gunakan sagat tp K.Nor hiris pakai pisau jer.
Goreng dlm minyak yg panas hingga keemasan/garing.(api jgn terlalu kuat sbb nanti cepat hangus)
Angkat dan toskan.
Sedia utk dingap :)


Ni dia arrowhead @ sengkuang cina



## updated : rasanya lebih tepat dipanggil ubi setelah dimaklumkan oleh HaSue dan Azian. K.Nor mmg rasa dah arrowhead ni dr spesis ubi. Ok thank you Sue dan Azian atas informasi tu.

7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Alamak kak..silap teknikal ler pulak.huhu..
    nak buat gak tp sengkuang melayu jer ader nih kakk..
    apa2pun rasanya sengkuang nih spesis ubi laa kan..eheee

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum. Kak Nor saya pernah berborak dengan teman kaum cina. Dia kata arrowhead itu ubi yang tumbuh didalam air.Wallahualam.....

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Nor, baru le saya ngerti apakah ini. Rupanya buah... saya ingatkan apa laa macam bahwang pun ada. Terima kasih Kak Nor kerana berkongsi ilmu

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Nor,

    Mula² kenal kerepek ni bila opismate bawa time CNY 2~ taun lepas..tapi takleh mkn...So kena wat sendiri..Waaaa tak bestnyaaaa...

    Saya panggil ni ngaku...Sukeeee kerepek ni dan rasanya lebih lemak² dari kerepek kentang...

    ReplyDelete
  6. maklum la nk CNY saya tengok org cina beli berplastik2 banyak. dok pike apa la derang nak buat.rupanya le wat kerepek.nanti sy nak bli sikit la,bole cuba goreng..thks k.nor for the info

    ReplyDelete
  7. sue, azian, fuzids dan nenie >> ampun dan maaf ya.. k.nor tak perasan ada komen kat sini.. punya la lama, dah masuk tahun lain pun.. hehe..

    momma >> try la, insyaallah tak rugi mencuba.. rasa dia lemak2 gitu..

    ReplyDelete