f Secubit Garam: CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE

N3 Terkini

Wednesday, January 18, 2012

CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Jom membirukan mata dgn hidangan omputih pagi ni.. Plan asal nak buat ciskek lain tp bila menggodek tu, tukar lak buat stail lain.. Apapun ciskek yg dihasilkan sangat menepati piawaian anak tekak K.Nor dan anak dara.


Utk resipi akan di update kemudian, ada kerja sket yg perlu dibereskan.. hehe...

Corak org kurang ghajen.. hehe

Waduh....Ghamainyer duk ngetuk pintu nak resipi.. kat pesbuk pun duk tertunggu2 gak ya.. hehe... ok lah.. disebabkan ada yg nak resipi dgn cepat sbb nak godek2 utk nak buat berbuka, terpaksalah K.Nor layan.. kesian pulak kalau bab org nak berbuka ni.. Semoga dpt buat berbuka nanti ya Ayu :)

Resipi ni asalnya dr 2 resipi yg K.Nor gabungkan dan olahkan ikut citarasa K.Nor. Bukan nak menunjuk pandai tapi nak guna apa yg ada kat dapur. Ikut plan asal (spt yg K.Nor beritau kat atas tu) K.Nor nak buat versi NON BAKED CHEESECAKE WITH GREEN APPLE SYRUP yg pernah K.Nor buat dulu. Pastu hati pulak tertawan dgn ciskek Kak Zai, BLUEBERRY CHILLED CHEESE CAKE. Tak tau nak buat yg mana satu, last2 K.Nor gabungkan sket2 bahan2 dr kedua resipi. Pastu hati ni teringat2 kesedapan Cappucino Cheesecake kat SR, jadi K.Nor teringin nak buat stail tu lak.. hehe..  Jadi dgn gabungan ke tiga2 ciskek tu, terhasillah CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE versi K.Nor.. Alhamdulillah.. sangat2 sedap kat anak tekak ni tau.. anak dara pun sama naik duk pulun ciskek ni..

Kalau tengok pd bahan2 tu, K.Nor guna 500gm cream cheese .. nampak banyak kan.. Ni gara2 loyang springform yg K.Nor ada ni agak besar sket saiz 23cm (9") Kalau K.Nor guna 250gm jer, nanti ciskek yg dihasilkan agak nipis dan tak cantik kalau nak dibuat 2 layer. Jadi K.Nor guna lah 500gm cheese. Kalau rasa banyak sangat cheese tu, boleh buat 1/2 dari adunan yg K.Nor letak kat resipi di bawah ni, tp kena lah guna loyang yg bersaiz lebih kecil (lebih kurang 6 atau 7"). Terpulang pd masing2 ya...

CHOCOLATE & CAPPUCCINO CHEESECAKE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
(saiz loyang springform 23cm/9in)

Bahan:
A:
200gm biskut marie ~ perisa kopi/coklat
120gm butter ~ cairkan

B:
30gm gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel
200ml air panas

C:
500gm cream cheese ~ boleh guna philadelphia atau tatura
250gm gula castor
200ml dairy whipping cream
200ml plain yogurt
1 sudu kecil cappuccino emulco
1 sudu kecil chocolate emulco

Cara:
A:
Hancurkan biskut dan gaul dgn butter cair hingga sebati (lebih mudah jika guna food processor).
Masukkan ke dalam loyang yg dah dialas dgn kertas alas/baking - bahagian bawah sahaja (kalau tak mau alas pun tak per) dan ratakan. Tekan2 sedikit supaya padat.
Masukkan ke dalam peti ais supaya ia mengeras (lebih kurang 1/2 jam)
Sementara itu boleh sediakan bahan2 cheese.

B:
Masukkan gelatin kedalam air panas dan kacau hingga sebati.
Biarkan ia mengembang. Ketepikan.

C: 
Pukul whipping cream hingga pekat dan kembang (jgn terlebih pukul nanti ia akan mencair balik)
Ketepikan.
Kemudian pukul cream cheese bersama gula castor hingga kembang/smooth.
Masukkan yogurt dan adunan gelatin.
Kacau hingga sebati dan masukkan whipping cream tadi.
Kacau dengan spatula hingga sebati.
Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan chocolate emulco dan kacau. 
Satu bahagian lagi dimasukkan cappuccino emulco. Kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan coklat kedalam layang springform tadi dan rata bahagian atasnya.
Masukkan kedalam freezer selama 2 3 minit supaya bahagian atasnya cepat mengeras.
Keluarkan dan tuangkan adunan cappuccino keatasnya dan ratakan.
Titikan sedikit cappuccino emulco keatasnya dan buatlah corak marble.
Masukkan kembali kedalam peti ais (bukan bahagian freezer ya) dan biarkan ia selama 3 - 4 jam.
Kemudian bolehlah dihidangkan.

* cappucinno dan chocolate emulco boleh dibeli di kedai bahan2 baking ...

60 comments:

  1. Waiting for the recipe..hee..suka cheesecake..=D

    ReplyDelete
  2. corak org kurang ghajen tu dah cukup cantik la kak nor ..
    kalau rajin over cantik la gamaknya...

    ReplyDelete
  3. jgn lupa yer kongsikan resepinye.. x sabar dah ni. semalam baru je terfikir nak cuba-cuba buat. tp tak tau nak buat mcm mana...

    ReplyDelete
  4. aiseh..telan airliur tengok gambar jer nih...tak sabor nunggu resepinya..

    ReplyDelete
  5. Assalam kak nor cayang,nih bkn kurang rajin kak,mmg dah rajin ler tuh..Kak nor cayang yg cun n awet muda,girlpren along ,da lagi ke kek tuh,mehla nak merasa cikit,adeiii kak nor,mmg nmpak sedap n kedabom kak..

    ReplyDelete
  6. I like i like hihi nie mesti sedap arhh suka dengan kek yang ada cheese.

    ReplyDelete
  7. cantik melampau la ciskek akak. menggiurkan!!!

    ReplyDelete
  8. nangess tgk dh serupa mcm cake kt SR ni kak nor

    ReplyDelete
  9. kak nor....
    nakkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  10. kak nor menggoda saya!! auwwww...

    ReplyDelete
  11. gulpp...
    kak nor.. mak buyung mintak tu kene kasi kak nor.. nnti ngan jejeh air liur susah pulak.
    kak mas, nnti kita kongsi ye..

    ReplyDelete
  12. Nor, x kan nak kasi kat mak buyung je... kak rose pun nak gak...

    tebuntang mata nengok cis kek yg cantik mangancam tu!

    ReplyDelete
  13. Kak nor. . Tergudaaa tau. Nak resepi . . .

    ReplyDelete
  14. Cantik nya Nor..Mesti sedap ni..Mama tergoda...mama tunggu resepi nya nanti nk buat collection...TQ..

    ReplyDelete
  15. eeeeee geramnya tngk cheesecake ni, halus mulus je...kalau dpt rasa mmng best tullll...

    ReplyDelete
  16. wah nampak sedap..cepatlah bagi resepi

    ReplyDelete
  17. salam kak nor...Liza pun tgh tunggu resepi ni....tergoda tgk ciskek tu, cantik...mst sedap...

    ReplyDelete
  18. ya Allah.. kus semangat... eh ni pesal tayang gambo je ni?

    ReplyDelete
  19. KNor
    hehehe tak per.. i can wait cos i cannot do it anyway ahaks.. nampak sedap gitu .. its a non bake type right?

    ReplyDelete
  20. Kak Nor nak kena sebat nihhhh, ihhhhhhh babab gak ni kang Kak Nor ni kang kang kang haa haaaa, haippp!!!. Ni unsur-unsur menggemokssskan badan nihhh, ihhhhh ihhh nak ambekkkk, jangannnnnnn, ambekkkkkkkk, jangannnnnn, jangan abbot jangannnnnnnn..ishh iskkkk caner nih caner nihhh!!?? tangan dah nak mencapai, ihhhhhh ihhh jangannnnnn, jangannnn..!! eii meleleh dah air liyo niii, iskk iskkkkk..siannn aku, gambo pon dah sedap, ishhhh ishh jangannnn!!! Tidakkk!!!!

    ReplyDelete
  21. Halus ..mulus je ciskek ni Nor...adoai! sesi menggebukan bdn ni..he he..:)

    ReplyDelete
  22. waa..halusnya..
    cantik walaupun tak ghayen.kalau ghayen fuh..

    ReplyDelete
  23. ok sudah save. nk kene beli yogurt dulu. tq akak cayang....mmmuahhh!

    ReplyDelete
  24. cubaaann..

    save dulu resepi...baru semalam buat chiskek..kang tak pasai2 naik badan ni

    ReplyDelete
  25. adusss kak Nor..x bleh tahan nehhhh..nak setengahhhhh...sedaaappnyaaaaaa

    ReplyDelete
  26. kak nor...
    i loke sangat2...cheese kek ni...

    ReplyDelete
  27. menarik sngt² resepi ni kak.nor...:)

    ReplyDelete
  28. Aci dak zura panggil akak.. Kak Nor Cheese Cake..

    Semua cheese cake yg kak nor buat sgt cantik ok.. and look so tempting sgt2.. *drooling*..

    i wish dapat rasa sesudu dua.. huhuhu..

    ReplyDelete
  29. assalamualaikum...

    waduh.. kejap jer tinggal dah berderet komen ya... antu2 ciskek belaka ni kan.. hehe

    sara >> dah post.. silakan mencuba :)

    yaya azura >> kalau org ghajen, lebih sket jer kut dr tu :)

    lovely >> dah letak dah.. slmt mencuba :)

    sally >> dah post .. :)

    ct >> amboiii kuat kipas tu ya.. :)

    noor >> mmg sedap :)

    aida >> aida!! lamanya tak nampak..:)

    ayu >> serupa tp tak sama kut ayu.. mana lah boleh compare dgn SR tu ayu :)

    mas >> iyerrrrrrrrr mas.. kalau dekat dah hantar ke mak yung ni :)

    faa.rosli >> uikk. tergoda ya.. hehe

    tun >> kalau dekat mmg dah ku beri tu tun :)

    ReplyDelete
  30. k.rose >> sila2.. jgn amik banyak2 ya.. kena share dgn org belakang hehe

    sue >> dah post tu.. silakan copy :)

    mama ann >> yr ma.. :)

    yatie >> try la buat yatie.. bahan2 dia simple jer .. rasa sgt mabeles :)

    k.ina >> dah siap resipi tu k.ina.. slmt mencuba :)

    liza >> w'salam.. dah letak dah.. :)

    izah >> td tak sempat ngarang resipi jah. tu yg tayang gambo jer.. dah letak dah resipi tu.. :)

    rima >> yep.. versi non bake :)

    norlie >> alhamdulillah.. mmg sedap :)

    abbot >> hahaa... kesian abbot.. sabar ya bot.. nah amik tisu sekotak :)

    k.cek >> mmg menggebukan badan :)

    kakna >> tak ghajen mendeco jer :)

    dayang >> gelatin dah ada belum? hehe

    yw dear :)

    dina >> naik kejap jer kan.. nak turun fuhhh.. mmg bercinta :)

    mayangsayang >> mmg sedap :)

    mekna >> setengah apa? 1/2 loyang? tarak boleh.. 1/2 slice? boleh.. boleh.. hehe

    zue >> sama ler.. kalau k.nor ke SR kek gini yg k.nor order :)

    asyifa >> resipi simple jer ni asyifa.. kalau yg complicated sgt k.nor pun males nak cuba :)

    ReplyDelete
  31. zura >> uishhh.. nama glamer baru! haha.. tak ada la zura, mana ada yg k.nor buat semuanya cantik2.. org lain buat lagi cantik dr k.nor :)

    ReplyDelete
  32. sangat tertarik..cam kat kedai gitu..tabik spring !!!

    ReplyDelete
  33. cantik tertarik meleleh air liur...

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum kak Nor, cantik sgt la ciskek tu, sukanya saya tengok, tu belum mkn lg....rasanya yg kedai kek pun angkat bendera putih dengan kak Nor. memang yg terbaikkkk!!! :))

    ReplyDelete
  35. lapar nasikla kaknor...*buat2 x nampak kek cis tuh..hahaha..
    cantik sgt kek tu, halus mulus tulus ikhlas macam saya..hakhak

    ReplyDelete
  36. huhu tergoda sungguh tengok ni kak nor..mcm sedap giler ni..=)

    ReplyDelete
  37. kak nor...adalah sy ni bknneyr peminat ciskek yg tegarr..tgk punyalah seksi kek akk ni....terguda gak nk merasa.....

    ReplyDelete
  38. eh blh lawan kalo gini
    teringin sgt nk buat la
    just takut buat x jadi nangess x berlagu nnt....tq for da recipe i`ll try IA moga2 jadi ngeee

    ReplyDelete
  39. a'kum Kak Nor...sy nie silent reader akak......YA Allah akak....cantik nya ciskek akak.....terpegun sy.....smooth sgt ciskek tu....rasa ciskek tu xyah pertikaikan la kan.....mosti sodap la.....tp ctknya kek akak.....mcm mana la akak buat.....apa pun tq sudi share byk resepi menarik.....moga Allah permudahkan segala urusan akak.....(jess - bangi)

    ReplyDelete
  40. Kak nor,

    Cantik n kemas sgt cheesecake akak NIH.. Am bookmarking it now hehe

    ReplyDelete
  41. Assalamualaikum kak...
    Tadi masa trafik light merah sempat le jamu mata ngan cheesecake ni. Memang tak tahan betul dibuat nya. Malam ni buka lappy je terus jamu lagi.

    ReplyDelete
  42. kak Nor..
    dappnya...mohon nak salin ekkk...bila nak buat tu...sendiwi pun tak borre nak jawab..huhu

    ReplyDelete
  43. Assalam kak Nor cyng, lama tak singgah dapur akak ni bz ngan xtvt outdoor jer sekrng ni..blog x update n bw pun tak sempat...hehe tapi nampak CC akak kat fb ni nk terjah juga tgk...sedapnya tgk CC ni kak nor..telan air liur jer dr jauh ni:)

    ReplyDelete
  44. cantiknya kak nor...geram tengok...:)

    ReplyDelete
  45. Kak Nor....ni dtg lg ni...tak tahan tgk tu...cantik betul kejadiannya..kemas...mcm replika pulak..nak mkn pun sayang...

    ReplyDelete
  46. Kak Nor,terlewat sampai..kek yang cantek tu mesti dah abis kan...adoii..tengok2 pic je la..

    ReplyDelete
  47. pengsan tgk, cantiknya kak nor, alahai terasa2 dah kat tekak ni hehe

    ReplyDelete
  48. best2,,sgt ske chocolate n coppucino..

    ReplyDelete
  49. k.asma >> uikk kuatnya spring k.asma tu.. mekasih kak..biasa2 jer ni

    intandayani >>uikk amik tisu lap ya.. :)

    azlina >> w'salam azlina.. uishh tak la sampai ke tahap tu hehe

    anna >> mana ada nasi.. ciskek pun tinggal gambo jer ni :)

    wan >> ehhh wan bukan mcm tau mmg sedap giler2 ehehe

    wanie >> kalau dah rasa mmg nikmat sgt :)

    ayu >> boleh cuba belum tau la ayu.. mudah jer.. try la..mudah2an menjadi ya...

    jess >> salam jess.. alhamdulillah.. mekasih sudi jd pengunjung SG walau sebagai SR jer. ni dah bersuara tak jd silent dah kan.. hehe

    akak buat mcm dlm resipi tu.. tak ada main trick apa2 pun ehehe.. k.nor pun bukannya terror dlm buat ciskek ni.. ramai lg yg buat cantik2 dr k.nor :)

    amin.. mudah2an dimakbulkan Allah.. mekasih ya jess :)

    RC >> owhh sangat terharu.. kalau dah buat nanti tag akak kat fb ya.. mesti hasil tangan RC lg cantik dr yg k.nor buat :)

    sam >> ehehe.. takper.. dtg la berapa kali pun tak kena charge :)

    CA >> silakan.. slmt mencuba ya..

    nieza >> w'salam nieza syg.. seronok tengok nieza duk jalan2 main salji :)

    Q >> geram jgn engkau geram.. hehe

    lieza >> haha.. replika la pulak.. :)

    rahel >> uishh kalau kek rahel lg cun sgt2 dr k.nor buat tau :)

    norashikin >> :)

    tina >> tina.. bangun tina.. jgn pengsan kat sini hehe..

    sissyira >> w'salam.. slmt mencuba :)

    najiha >> sama la dgn k.nor .. tu yg cuba godek sendiri.. lg puas hati dpt makan gini :)

    ReplyDelete
  50. salam. gelatin halalgel jual ktne je k nor? (PINK BEAUTY)

    ReplyDelete
  51. pink beauty >> w'salam.. k.nor beli kat giant.. kalau tak silap ada yg pernah kata dulu kat mydin pun ada, tp k.nor tak sure lah.. halalgel gelatin ni pun boleh kalau kita nak order ikut online

    ReplyDelete
  52. aduii..terliur2 mak buyong ni tgk akaknye blog..esp kek ni..sedapnye...

    ReplyDelete
  53. K nor ..mmg adunan dia lmbut sikit ek....berbndng adunan yg sy penh. Buat sblm ni

    ReplyDelete
  54. ama zabidi >> lain resipi mungkin lain teksture dan rasa.. kadang2 resipi yg sama bila dibuat oleh org berlainan pun ada yg tak sama.. betul tak? :)

    ReplyDelete
  55. kak nor..resepi nie memg best2 giler..power..sng pun sng tau..kita dah try..siap wat jual lagi...harap dihalalkan segala resepi yang saya ambil..but mmg sedap..terasa kelembutan nya..cuma de lah kekurangan kita wat..corak n lapisan kita wat tak berapa cntik macam kak nor buat..maklumlah masih belajar lagi..terima kasih share resepi...semoga rezeki kak nor sekeluarga melimpah ruah,,amin...

    ReplyDelete
  56. zatiwani >> amin... amin.. mekasih zati, ni la keseronokan berkongsi ilmu yg Allah pinjamkan. alhamdulillah.. k.nor tumpang happy dgn kejayaan zati tu.. siap berbisnes lg.. semoga terus sukses ya..

    corak marble yg k.nor buat tu caca marba jer.. zati boleh buat design lain.. terpulang pd citarasa dan kreativiti zati :)

    ReplyDelete