f Secubit Garam: AYAM ALA BALI

N3 Terkini

Friday, January 20, 2012

AYAM ALA BALI

ASSALAMUALAIKUM..

Kena quick update ya.. Dah ada yg menunggu kat belakang ni nak take over PC. Biasalah bila cuti sekolah ni, anak2 ada kat rumah.. ni lah time dia org boleh main games kat komputer/lappy. Alhamdulillah... kembali meriah rumah ni bila anak2 balik bercuti ni.. Insyaallah malam ni sampai sorang lg yg duk study kat KL nun.. 


Resipi dari Diana.. Rasanya dua hari lepas kut Diana post kat blog dia.. Spt kata Izah, kalau nak resipi ayam yg sedap2 silalah terjah blog Skyblue@DianaMelleyMey.. Insyaallah.. mcm2 adaaaaaaaaaaa :) Tq D, sedap AYAM MASAK BALI ni.. anak2 K.Nor pun suka. K.Nor lebihkan sket cili kering dan tambahkan sekeping asam keping utk balancekan rasa, ada rasa pedas, manis dan masam sket.. Ok.. mintak izin nak share resipi tu kat sini lak ya... Tq D :)

AYAM ALA BALI
resipi : Diana@Skyblue
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan²
950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
1 inci halia _ dihiris
1/2 inci lengkuas _ dihiris
2 batang serai _ dihiris menyerong
2 - 3 helai daun limau purut _ dimayang / dicarik²
Serbuk kunyit
Garam
Minyak untuk menggoreng

Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor )
10 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )

Bahan² A
2 tbsp ABC soy sauce
2 tbsp sos tomato Maggi
2 tbsp sos cili Maggi
1 tsp perencah pati ayam Tumix ~ k.nor tak letak
Gula merah secukup rasa _ boleh juga menggunakan gula melaka
Garam jika perlu
sekeping asam keping ~ yg ni k.nor tambah

Cara²
Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
Di dalam kuali yang lain.. panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tu tadi.. tinggalkan sedikit minyak tu untuk menumis ) dan tumis bahan² kisar hingga terbit aromanya.
Kemudian masukkan halia dan lengkuas.. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
Tambahkan bahan² A dan gaul rata.
Setelah mendidih dan sedikit pekat.. bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
Masak seketika dan sesuaikan rasa.
Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.

17 comments:

  1. oo beza ye ngan bali satu lagi tu. banyak jenis ayam bernama bali ni ye. kak nor..cer create ayam ala Ganu plok. hehe.. wah berkumpul semua ye..best2.. tak menang tangan maknyer didapur

    ReplyDelete
  2. Amboi depa duk pakat2 pergi bali yea. Kak Nor tolong tolong buatkan CCCC tu boleh tak. Teringin sangat nak rasa.

    ReplyDelete
  3. Assalam Kak Nor...

    Skrg ni dah jd trend pulak resepi yg ada sebutan Bali kat blkg nama resepi.. heheeh.. rasanya ayam bali versi Diana ni lain dari ayam bali yg pernah di masak sebelum ni... tadi baru je ckp kat CT Zaliedana kata nak cuba resepi ayam ni bila dia tayang.. tup2.. Kak Nor dah tayang pulak dah... ngences lagi sekali.. hehe.. tak taulah bila leh try ni.. esok pagi nak blik kg dah.. tapi sure akan dicuba juga one day.. sbb memang betul resepi2 Diana semua sedap2... byk resepi D yang dah masuk list...

    p/s: seronok eh Kak Nor bila anak2 yg jauh balik berkumpul time cuti2 gini... terasa meriahlah rumah sekejap.. bila dorang blk asrama semula... sunyi sepi semula...

    ReplyDelete
  4. assalam nor..lama akak x kedapur nor..lappy rosak..bila hantar repair..habis semua resepi yang akak simpan hilang..nak kena rajin ke sini semula untuk tengok resipi masakan nor yang sedap2 tu.

    ReplyDelete
  5. Kak Norrrrr uiii samalah menu kita rini..Sedap kan ayam nih..Hubby bagi 8/10 kak,kira ok dah tuh,dia kalo xsedap,mmg ssh nak bagi markah,haha..Tapi sy xletak dah gula merah,coz kicap ABC dah manis..

    ReplyDelete
  6. dah sampai bali dah ayam nih...sipi2 nak ke bandung tuh..hihi..tu lawan ngan nasik ape tuh?! sedap nampak..erkk datang sini semua nampak sedap!!

    ReplyDelete
  7. meriah yer umah kak nor..seronoknya.kami yg jauh ni pun rindu nk blk kg tapi dah jauh sabar jer la dulu.

    nampak sedap ayam msk bali ni kak nor..hari tu dah masuk list dah nanti nk try jugalah:)

    ReplyDelete
  8. Hihihi...terbantut ler kejap hanimun tu yer... Misti menupun bersusun2 menunggu tuk dilaksanakan... Menggoncang jiwala ayam ni... Maceh kak...

    ReplyDelete
  9. salam kak nor... seronoknye berkumpul kat umah ramai2 ngan anak2 ye..terasa makin erat silaturrahim tu... :)dapat terbayang sama meriahnye keadaan tu kak nor..maknye pun bizi la ye nyiapkan makanan segala.. kitchen open 24 hrs tak? kalo bukak 24 hrs sy nak tumpang semangkuk seperiuk..kakaka.... btw sodapp ayam ni :)

    ReplyDelete
  10. mesti sedap menu ni...pasti dcuba nti...

    ReplyDelete
  11. Salam K.Nor,Rahel dah masak nasi...tapi belum masak lauk lagi..agaknya lauk ayam ala bali ni masih ada k? nak mintak sikit la...

    ReplyDelete
  12. mmng menyelerakan ayam ala bali ni, rasa arini nak masak mcm nilah..bahan2 semua dah ada...tq kak...

    ReplyDelete
  13. Salam..saya pun dah try resepi Kak Diana nih..jemput singgah blog saya.
    http://cikguummiila.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum..

    izah >> mmg ada beza gak dr segi rasa tu jah.. try la yg ni baru tau beza dia camna :)

    sam >> nak gi bali betul tak berkesempatan lg ...

    ratna >> hhehehe.. org letak gitu akak ikut jer.. jgn letak nama yg ngarut2 sudah la kan :)

    ni dah start sunyi sket bila 2 org dah balik ke asrama :(

    k.erna >> owhhh lappy warded ya.. sian k.erna.. dah ok skrg? alhamdulillah.. nor pun jarang2 sgt BW kak.. bz mengalahkan menter kut hehe

    CT >> yerrrrrrrrr.. tau2 hehe.. sedap kan :)

    mokwo >> lain kali gi bandung la ek.. boleh soping moping :)

    nieza >> alhamdulillah.. gini la nieza.. tp bila masing2 dah balik ke skolah/kolej/U nanti sunyi sepi la akak :(

    chah >> haishhh yer la kan.. terbantut hanimun ku.. apa kan daya.. haha.. huhh yer la tu chah.. hanimun jgn tak hanimun hehe..

    menu mmg bersusun2 tp tak shooting mana pun chah.. fenat :)

    eh... minggu depan ai akan start balik hanimun ler.. hehehehe

    noorsha >> mmg seronok noor, sampai riuh rendah dgn gelak tawa, gurau senda dgn anak2 kesayangan.. dapur?? berasap manjang hehe

    qasey honey >> try la.. insyaallah sedap

    rahel >> w'salam rahel.. nak offer pun dah abis la.. sori ya.. kena godek sendiri nampaknya tu hehe..

    yatie >> dah masak belum? :)

    shasha >> :)

    puspa >> :)

    pn ila >> w'salam.. alhamdullilah.. mmg sedap kan.. mekasih sudi singgah sini ya.. k.nor dah gi tadi :)

    ReplyDelete
  15. terima kasih akak nor cayang kerana sudi mencuba resipi ayam ala bali nie... gembira dapat tau yg akak n anak2 suka.. :)

    ReplyDelete