f Secubit Garam: KERISI GORENG BEREMPAH

N3 Terkini

Thursday, January 5, 2012

KERISI GORENG BEREMPAH

ASSALAMUALAIKUM...

Ikan kerisi mmg sedap kalau digoreng, makan dgn nasi putih panas2. Tapi kena lah berhati2 time nak makan tu sbb tulangnya amat keras. Teringat kes anak dara Ika yg terlekat tulang ikan kerisi sampai kena bawak ke spital utk buangkan tulang yg terlekat. Sampai skrg rasanya dia fobia nak masak/goreng ikan kerisi. Ayah K.Nor pun pernah terlekat tulang ni gak masa dia duk meratah balance lauk, masa tu pun waktu malam gak. Memang kena berhati2 bila makan ikan kerisi ni..


Resipi Kerisi Goreng Berempah ni K.Nor amik kat rumah Dayang. Mekasih Dayang, memang syok meratah ikan kerisi goreng berempah gini. Izinkan K.Nor share kat sini lak ya... TQ...


KERISI GORENG BEREMPAH
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
1 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu makan cili serbuk
garam secukup rasa
1 tangkai daun kari

Cara-cara : 
Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.

18 comments:

  1. Salam kak nor,
    selalunya ikan yang banyak tulang ini memang manis isinya dan sedap..terliur jap

    ReplyDelete
  2. nmpk sedap ni kak nor. nnt kc nak cuba. masa tgh goreng tu mesti bau dia wangi, kan.

    ReplyDelete
  3. ikan kerisi goreng memang sedap diratah...habis kepala sekali dikunyah2..hehehe

    ReplyDelete
  4. welcome back kak nor ^^
    tun suka mkn ikan kerisi goreng. kalau mama tun, biasa goreng pedas. tp mmg keras betul tulang, kalau tercucuk tangan pun dh merana, xleh bayang kalau terlekat.

    ReplyDelete
  5. ikan kerisi ni yg warne merah tu ke kak. auww malu nak tanya. muekeke...

    ReplyDelete
  6. memang sedap ikan kerisi nih...kite pun dh biasa terkena tulang die..tp kat jari ler...kalau kat jari pun boleh berdarah...bayangkan kalau kat tekak waa...

    ReplyDelete
  7. K.Nor...Rahel pakar makan ikan yg byk tulang...hehe

    ReplyDelete
  8. sedapnya kaknor...selalu lela goreng biasa je mkn ngan sambal belacan takpun wat kerisi masak taucu.

    leh cuba yg ni lak...nommnommm

    ReplyDelete
  9. Chop one ekor for me! hehe.. KNor i also hv ikan kerisi at home.. will try out this recipe.. sure sedap dimakan dgn nasi panas panas.. yum!

    ReplyDelete
  10. sedap kalau dapat ratah ni kak...kena goreng garing la kot boleh mkn tulangnya yg rangup tu sekali:)

    ReplyDelete
  11. ishh k.nor ni buat org lapar je...

    ReplyDelete
  12. Assalam nor,
    harap belum terlamabt nak ucapkan selamat tahun baru to you & family..lama tak tinggalkan jejak harap Nor sihat ya....sedap ikan goreng macam ni..makan nasi & ikan ni potong lada bawang pun dah jadi lah..hehe

    ReplyDelete
  13. Assalam Kak Nor,
    ikan kerisi memang sedaplah kak, suka isinya yang lembut lemak tu!

    ReplyDelete
  14. Sedap gak goreng ikan cam ni kan...:)

    ReplyDelete
  15. sedapnya..makan panas2 dngn nasi putih..maunya tak cukup sekor..kalau besar tu cukuplah..ikan kerisi nilah ikan no 1 kat umah yatie..anak2 mmng suka betul ikan ni..terasa manis je..teringat Talhah masa kecik2 dulu..dia kata ikan kerisi ni makan ketam ya mama, sbb rasanya mcm ketam...he3..

    ReplyDelete
  16. suka sangat ikan kerisi ni walaupun banyak tulang, kelar rapat2 & goreng garing2, sedaaaaaapp...

    ReplyDelete
  17. umi >> w'salam .. betul tu.. tp bimbangnya la kut2 terlekat tulang kerisi.. sakit :)

    k.cik ella >> mmg sedap bg yg gemar ikan kerisi.. best :)

    sally >> haha.. tak elok tu makan kepala :)

    tun >> mekasih tun.. :)

    izah >> yer la jah.. warna merah.. kalau warna biru kena tanya mek mukan ikan apa hehe

    wan >> alhamdulillah.. mmg sedap.. dapat lak ikan fresh lg sedap :)

    CB >> betul, time bersihkan ikan ni mmg selalu sgt tercucuk tulang kan..

    rahel >> wahhhh terror tuu.. k.nor ikan terubuk tak berani makan sbb banyak sgt tulang :)

    lela >> betul.. k.nor pun selalu gak masak taucu dgn ikan kerisi. selain tu masak singgang pedas. panggang tawar pun sedap cicah sambal belacan :)

    rima >> nak sekor jer? cukup? hehe

    nieza >> sama dgn k.nor kalau boleh nak ratah semua tu hehe

    cute oven >> belum makan lg ke.. dah.. gi makan ya.. jgn biar perut masuk angin :)

    ayu >> w'salam ayu .. mekasih. selamat utk ayu sekeluarga gak ya.. arini kurang sihat sket.. duk achomm achommm jer hehe

    amie >> w'salam amie.. betul.. kena ikan fresh lg syok kan :)

    k.cek >> mmg sedap k.cek.. try la

    yatie >> k.nor makan 2 ekor tu tau hehe

    oo talhah peminat ikan ni gak ya. yer la kan, isi dia putih melepak tu yg cam isi ketam :)

    sVSs >> kalau garing sgt ilang rasa manis ikan :)

    ReplyDelete