f Secubit Garam: MENU ULANG TAYANG...

N3 Terkini

Monday, January 16, 2012

MENU ULANG TAYANG...

ASSALAMUALAIKUM...

Layan jer ya menu ulang tayang.. ntah dah berapa kali buat dan dah berapa kali tayang.. Saja la dr blog tak berhapdet, so tayang jer la apa yg patut. Kut2 ada yg belum terserempak lg dengan masakan yg K.Nor tayang malam ni.  Ikan Gorang Dalam Sos Limau Purut, sejenis masakan Thailand. Terpulang lah, nak guna ikan apa.. Ikan talapia boleh, ikan bawal, ikan kerapu, siakap, tenggiri pun boleh.. Nak guna ikan kembung pun boleh.. bukan tepuk dada tanya selera tapi bukak esbok, tengok ikan apa ada kat freezer.. hehe


Rasanya dah ramai yg cuba masakan ni kan.. Ada rasa masam2 pedas.. dan semestinya sangat menyelerakan .. Slmt mencuba bagi yg belum pernah cuba ^____^

IKAN GORENG DALAM SOS DAUN LIMAU PURUT
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan.

Utk Sos :
5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka
3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.
Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.
Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.
Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng.

14 comments:

  1. Assalamualaikum...
    Layannnn....

    ReplyDelete
  2. uwaaa.. sedihnyer tgk daun limau purut tu.. pokok limau purut tun lepas kene serang ngan ulat bulu, skrg kene serang ngan fungi pulak =( baru je cuba utk selamatkan, tp kene cantas, hampir togel dh pokok tu. lauk2 yg ada limau purut ni kene kiv dulu. uhuk uhuk...
    kalau ada masa nnti kene gi cari daun limau purut kat pasar basah.

    ReplyDelete
  3. Kak Nor.. sedapnya kak.. Terliur Naz sbb di rumah ni jarang masak lauk ikan. Naz suka ikan besar2 cam ni. Tapi anak2 masih belum meminati ikan cam minat pada lauk2 ayam.. Tumpang makan kat umah kak Nor lah bila akak masak lagi lauk ni..hehehe

    ReplyDelete
  4. boleh dicuba nie...nampak menyelerakan.selalu pening pale nk masak aper kalau ikan2 nikan!!!

    ReplyDelete
  5. sawadikappp.. kapprangkongting..

    ape aku mengarut daaaaa... hehehe..

    pe kabo kakak ku comel.. wahh menu sedap tu.. ikan talapia mmg sedap kak.. putih suci murni je isi dia kan.. xkakn sekor je kak..?.. hehehehe..

    ReplyDelete
  6. harumnya masakan akak ni..yatie mmng suka sngt menu yg ada daun limau purut...berselera nak makan..

    ReplyDelete
  7. Nor...kalau dah selalu ulang tayang lauk ni...maknanya mesti sedap dan dapat sambutan hangat kat rumah kan...kang kalau kita masak menu yg org tak bape suka makan ..membazir pulak kan..:D

    ReplyDelete
  8. nyumnyum..sedapnye..harum bau limau purut tu..sy poon suke lauk gini k nor

    :)

    ReplyDelete
  9. kak nor...sy suka lauk cenggini...simple...n mkn ngan ulam pon da memadaii....

    ehenmmm...ehemmm...cam lauk org ngidam jer nih...kuikuiuki...

    ReplyDelete
  10. kali ke 4 type.. saya mmg suke ikan masak mcm ni. saya dah buat

    ReplyDelete
  11. kak nor, umi dah tag kak nor dalam giveaway ni
    http://umiscupcake.blogspot.com/2012/01/kellys-life-giveaway-is-back.html

    ReplyDelete
  12. wau...sedapnya...nti hantar ckit kat umah ya...nak try buat ler.....wanie

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..

    sam >> w'salam.. layan jgn tak layan :)

    tun >> pokok limau purut k.nor pun banyak yg sopek2 daun dek dikerjakan ulat bulu

    naz >> ikan talapia pebret anak2 k.nor nadz terutamanya si hero bongsu :)

    anak2 kena ajar makan ikan naz, elok utk dia org :)

    k.asma >> silakan kak asma :)

    zura >> baru balik dr siam ke zura? hehe.. yg tayang sekor dah la zura.. yg lebih atas meja la :)

    yatie >> mmg sedap bila letak daun limau purut kan :)

    k.cek >> betul tu kak :)

    noor >> mmg sedap dan menyelerakan ni noor.. masam2 pedas, wangi daun limau :)

    mayangsayang >> try la.. mudah dan sedap.. insyaallah :)

    sugar & spice >> aik.. ada apa2 kah :)

    izah >> kena bayar tol lain kali sbb tu tak lepas nak ngomen :)

    umi >> aduhai umi, k.nor ni cukup kurang ghajen bab tag dan GA nih :)

    apapun mekasih sudi ingat kat k.nor ya.. :)

    wanie >> kalau dah try buat tak yah la gi hantar kan :)

    ReplyDelete