f Secubit Garam: PUDING LAICI

N3 Terkini

Monday, January 23, 2012

PUDING LAICI

ASSALAMUALAIKUM..

Dah 3 hari entri Ayam Ala Bali tak bergerak2 ya.. Kesian pengunjung SecubitGaram.. Nak buat camana, time cuti ni payah sket nak guna PC bila anak2 ada belaka ni. Lappy dan IMac ada tp tak syok nak guna utk upload dan edit gambo. Hari ni baru berkesempatan guna PC tu pun kena bagi hero bongsu main dulu baru boleh si emak guna lak ... biasa la tu kan.. ngalah kat anak2.. :)


PUDING LAICI, entah berapa kali dah enterprem kat SG.. tak kisah lah kan.. mungkin ada pengunjung baru SG yg tak pernah tengok lagi entri2 yg sebelum ni. Puding yg sangat mudah disediakan dan sangat sedap lalu  ikut anak tekak. Dimakan sejuk2 time musim panas skrg ni... memang nyaman sungguh!!


Resipi asal dari K.Hanieliza yg dah K.Nor olahkan sedikit utk memudahkan nak membuatnya. Mekasih pada sifu yg sangat baik hati dan peramah tu ... hehe...

PUDING LAICI 
resipi asal : K.Liza
diolah : K.Nor@SecubitGaram 

Bahan:
1 paket agar2 serbuk (10gm)
5 cawan air (cawan metrik)
8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metrik
1 tin susu cair
1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin (tinggalkan 2-3 bj laici dan siat2kan)
1- 2 helai daun pandan

Cara:
Masakkan agar2 serbuk bersama air hingga mendidih kemudian masukkan gula.
Masak lagi hingga gula hancur dan masukkan laici yg diblend dan juga susu cair.
Masak seketika hingga nampak wap keluar dan tutup api.
Tuangkan kedalam acuan dan biarkan sejuk. 
Kemudian masukkan dalam peti ais.
Hidangkan bersama lebihan air laici dan sedikit laici yg disiat2kan.

~~~~~ *** ~~~~~

Oppss.. sebelum terlupa.. 
K.Nor nak ucapkan HAPPY CHINESE NEW YEAR kepada pengunjung SecubitGaram yg berbangsa Cina terutamanya kepada Gert, Shereen dan AnnCoo serta famili.. :)

13 comments:

  1. sedapnya makan time sejuk2..nak gok!

    ReplyDelete
  2. Kak nor cayang kita pun baru nak gerak buat puding laici ni tup2 my laling sifu dah keluarkan N3 ,sehati sejiwa gitu

    ReplyDelete
  3. Betul tu..mama pun frust. Hari2 intai blog SG..tk gerak2...Hari ni baru rasa lega ada entri baru..sedap nampak..sejuk tekak..

    ReplyDelete
  4. Kak Norrrrrrrrrrrr...tekak ni trase nk mkn pudingggggg..... bak ler skit...nk sejukkan tekak yg lebarrr nehhh....

    sedappppppp sangat tgk...

    ReplyDelete
  5. Kannnnn.....mmg dasar jelo!! Hikhikik...nak satu bintang tu kak norrr!!!

    ReplyDelete
  6. Salam Knor...tsk kisah berapa kali ulang ..janji puding nie sedap di terima ahli keluarga. Panas panas camnie mmg lega jika dapat menikmati apa jenis puding.Hihi selamat bercuti ..

    ReplyDelete
  7. Salam Nor cayang. Along dah buat ni byk kali dah... mmg best!

    ReplyDelete
  8. KNor
    memang best kan pudding ni.. eh tadi Rima go to their supermarket.. ternampak punya lah byk silicone acuan.. rasa nak capai but all my three bags dah penuh sesak huhu

    ReplyDelete
  9. Mmmm... sedap! Agar2 laici.
    Putih jer kaler dia....

    ReplyDelete
  10. tak pernah buat versi macam ni.. selalu buat laici lltk sirap jer.. ok jugakkan.. ltk susu

    ReplyDelete
  11. sesuai sangat la puding ni di makan time2 musim kemarau ni.

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum...

    teratai >> k.ga kena godek sendiri r, kang dok cukup kalau bg yg ni :)

    mimi >> wahh sehati sejiwa gitu hehe

    mama ann >> uishh sian mama.. jgn sedih2 ya.. dah update ni .. tp kan.. lepas ni mmg nor kena kurangkan update entri. sbb nanti anak2 semua duk jauh2 jd kurang la sket mood nak main masak2 tu..

    mimie >> mmg sedap dan mudah dibuat puding ni mimie.. try la..

    chah >> haha.. yo la tu chah.. mandai2 jer dia.. hehehe

    noor >> cuti pun dah nak sampai ke penghujung noor.. mekasih :)

    along >> hehe.. mmg sedap kan along.. ehhh nor lupa nak try stail yg along buat tu.. lain kali nak buat gak gitu :)

    rima >> wahh mesti syok abis tengok SM tu kan.. bestnyer :)

    TB >> yep.. betul tu.. :)

    shasha > putih susu :)

    masya >> try la resipi ni.. insyaallah memikat selera anak tekak

    CB >> yep.. jom memuding :)

    ReplyDelete