f Secubit Garam: FRENCH LOAF WITH CHEESE & SARDINE

N3 Terkini

Thursday, January 12, 2012

FRENCH LOAF WITH CHEESE & SARDINE

ASSALAMUALAIKUM..

Jom makan snek petang ... eh dah malam la .. takper lah... Boleh dimakan bila2 masa, dibuat sarapan atau tea time.. jgn makan masa nak tidur dah... hehe Sangat mudah disediakan.. boleh guna apa aje inti yg disukai.. Kalau ikut resipi asal dr K.Anim ni, dia guna tuna. K.Nor pernah buat mula2 dulu guna tuna, pastu kali ke dua buat guna inti daging dan cheese.. Kali ni buat inti sardin lg.. mmg sardin kegemaran seisi keluarga hehe..


Mekasih K.Nim.. izinkan ya nak letak sekali lg resipi tu kat sini.. Ops.. lupa nak beritau, K.Nor guna slice cheese aje ya.. 

FRENCH LOAF WITH CHEESE AND TUNA
by- anymz-mykitchen
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan2:
1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter

Cara:
French loaf di potong bulat2 atau menyerong
Tuna atau sardin di lenyek hancur
Ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
Sapu butter di atasnya dan letak tomato
Letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
Tabur serbuk lada putih/hitam
Akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
Sedia untuk di bakar.
Bakar hingga keperang2an.
Dah siap..




21 comments:

  1. Senang...ringkas...cepat dan sedap dimakan kan Nor...:)

    ReplyDelete
  2. hitam2 tu apa nor?..bijan?..wah satu kelainan..india melayu campur omputih..hehe

    ReplyDelete
  3. Sukaaaa. . Menu yg ringkas dan dah tentu2 sedap.

    ReplyDelete
  4. Besok makcik kantin akan do this for sonia but i will use tuna cos just like her daddy.. sonia tak reti makan sardine :o)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum...

    k.cek >> betul tu.. dan hasilnya nyum. nyum... sedap :)

    k.nim >> yep, bijan hitam.. kalau letak bijan biasa tak nampak sgt kan.. so lebih menyerlah paras rupanya tu bila letak bijan itam hehe

    haha.. kan 1Malaysia :)

    sue >> insyaallah sedap sue.. try la :)

    rima >> dah jadi makcik kantin ke skrg ni rima heheh.. oo lidah mat saleh tak leh gi dgn sardin ya.. sbb hanyir sket kalau nak banding dgn tuna kan.. :)

    ReplyDelete
  6. senang dan sedap! tun xsuka sgt french loaf, kalau guna gardenia mesti lajuuu je makan nih.

    ReplyDelete
  7. ha baru clear bila baca sini.baru sudah berbuka tu sebab lambat bw. betul la hari tu dah copy resepi kak anim ni tapi lum berkesempatan lagi nk terai. nanti nk terai jugalah.suka mkn roti ni..ada cheese lagi tu:)

    ReplyDelete
  8. dear kak nor..guna frech loaf jenis hape?? mintak skit..yg ni belum pinish kan!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    kak ada lagi tak? saya belum bekpes lagi ni.

    ReplyDelete
  10. K Nor

    Kita pun nak buat..tapi guna Tuna..sumer kat sini tak makan sardine..kecuali kita..hehe...kita apa pun bedal..except cincalok..yang tu taw reti makan...hahah..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum akak nor..
    wah nie kalu dpt makan 1 mmg x cukup nie.. kena banyak baru cukup... geram pula diana tgk tau... sedaaapnya tu.. terasa keenakannya kat tekak nie plak..

    ReplyDelete
  12. nak nak nak.. (sambil hentak2 kaki... ) hehehehe..

    ReplyDelete
  13. k.nor... ishhhh tak tahannya tgk... rasa nak ngap jer..kena cari le roti keras kematu ni...

    ReplyDelete
  14. sedapnya kak.. simple camni yg cepat laris

    ReplyDelete
  15. salam...french loaf ngan sardin ngan cis seketoi ni dah abih ye kak... kat gergasi lagi ke tu? nnti jgn lupe borong french loaf lg poskan kat adik disini ye.. hihi..eh lupe! kate tadi nak wat tiramisu kan.. hihi..anto tu sekali ya:)

    ReplyDelete
  16. sedap untuk snacking ni Nor..kita pun suka makan something like this..minum air kopi o to go along ..biji mata terbeliak sekejap..hehe

    ReplyDelete
  17. pernah makan french loaf tapi tak pernah beli pon. apatah lagi buat...agaknya kalau dh bakar mcm ni roti pon jadi rangup2 la kan?

    ReplyDelete
  18. Just mouthwatering...looks so fresh & delicious!

    ReplyDelete
  19. akak, sedapnye nampak....tambah2 cheese tu...huhu..ada jual eh mozarella slice, slalu sy tgk yg parut tu je, kena cari la nampaknye ni..

    ReplyDelete
  20. tun >> FL ni kalau kita bakar jd rangup tun.. tu yg buat ia jd sedap :)

    along >> me too :)

    nieza >> slmt mencuba nieza :)

    mokwo >> jenis 'gergasi' mari hehe

    sam >> w'salam.. dah abis lama ni :)

    yat >> boleh sgt2 kalau nak guna tuna yat.. tp k.nor tetap minat sardin :)

    diana >> w'salam D.. try la.. mudah dan sedap ni :)

    zura >> dah abis.. dah abis.. sian dia.. sakit tak kaki? hehe

    lieza >> hehe roti kematu nama dia ya.. :)

    zana >> yep.. mmg betul :)

    noor >> syh... jgn bising2.. kang gergasi bangun dr tidur hehe

    ayu >> lorr terbeliak ke.. ingatkan mata tukar jd kaler biru :)

    nani >> yep.. mmg rangup, mcm kita makan garlic bread yg cicah mushroom soup tu la.. :)

    kaylan >> hi.. thanks for dropping by :)

    yuspariza >> k.nor tak guna slice yg mozarella tp cheddar slice cheese jer :)

    ReplyDelete