f Secubit Garam: CUCUR DONUT or MASTERCHEF DOUGHNUT

N3 Terkini

Sunday, January 8, 2012

CUCUR DONUT or MASTERCHEF DOUGHNUT

ASSALAMUALAIKUM..

Masterchef dah tamat dan pemenangnya dah diketahui. Tapi K.Nor tetap nak tayang donut ni gak.. hehe.. Kalau ikutkan resipi asal diambil dari rumah TTM dgn nama MASTERCHEF DOUGHNUT dan bila sampai ke dapur Izah Muffin Lover, dah jadi CUCUR DONUT. Kenapa dinamakan Cucur Donut, adalah kaedah membetuk donut ni seakan memasak cucur. Hasilnya bulat2 cam cucur. K.Nor mmg fail kalau buat cucur molat2 nih.. mmg tak pandai. Selalunya kalau buat donut, K.Nor guna sudu jer. Tak menjadi betul kalau nak guna tangan, ada yg molat, ada yg bujur.. ermm Lantak la kan.. Masuk perut lumat gak hehe..


Mekasih pada Izah dan TTM yg menguar2kan resipi donut ni. Memang mudah disediakan dan habis dlm sepetang jer. (K.Nor cuma coated donut tu dgn gula..) Jom kita tengok resipi...

MASTERCHEF JAM DOUGHNUT
sumber: TTM & Izah

Bahan-bahan
220ml susu segar , panaskan 37C. *suhu agak2 je hingga dapat mencairkan butter
50g unsalted butter, lembutkan * izah letak 3 sudu besar
30g gula kastor *izah letak 4 sb
2 biji telur
5g dried yeast *izah letak 1 3/4 sk
2 cwn tepung gandum
Minyak masak untuk menggoreng

200g raspberry jam *izah tak letak
clotted cream, to serve *izah tak letak
2 tsp lavender flowers* izah tak letak
100g caster sugar





Caranya:
Panaskan susu segar ke 37 C. *Agak2 sehingga boleh mencairkan butter pada suhu bilik.
Masukkan butter dalam susu dan sebatikan.
Masukkan pula gula dan telur ayam. Sebatikan.
Ceduk 1/2 cawan adunan susu tadi letak ke dalam mangkuk kecil.
Kemudian bancuh yis dengan 1/2 cawan susu tadi.
Masukkan semuLa bancuhan yis ke dalam adunan susu.
*izah tak bancuh yis tu dengan susu pun. Izah satukan yis bersama tepung. Kemudian tuang susu n telur. Kacau rata.
Tepung di masukkan ke dalam mangkuk besar dan buatkan lubang ditengahnya.
Curah adunan susu tadi ke dalam lubang tepung dan kacau sehingga sebati menggunakan senduk.
Biarkan adunan selama sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng.
Cara menggorengnya adalah ambil adunan menggunakan tangan dan ramas sehingga adunan keluar diantara jari telunjuk dan jari ibu. Sila praktik untuk berjaya ye. hehehee..

nota izah: goreng menggunakan api kecil. Lamakan sikit menggoreng donut ni supaya donut cukup masak hingga ke dalam.


26 comments:

  1. Bulat2 si donut comel. . . Heeee

    ReplyDelete
  2. Selamat malam Kak...tingginya cucur donut tu,suka Rahel tengok..senang2 nanti..bole cuba pulak resepi ni..nampak mudah kan?

    ReplyDelete
  3. selamat malam k.nor,
    agak2 kalau nama nie terus bertahta dibibir rasanya mmg glem abis namannya.. heheheheh

    kak.. mari bagi ayu 1piring, buat sarapan esok.. donut tu cumilllll

    ReplyDelete
  4. KNorr
    All i can see is round.. where got yg lonjong hehe

    I think today is goreng and bulat day ahaks

    ReplyDelete
  5. Assalam kak nor,sy tgk comey molat2 jer donut akak,mana da bujur pon kak,ke yg bujur xinteprem kak,hikhik..A"ah masuk perut lumat n kenyang serupa tuh juga kak..

    ReplyDelete
  6. sejam? adeh lamanye..hummm leh buat time wiken aje la kak nor..hik hik hik

    ReplyDelete
  7. hari tu pun umie wat pun bentuk bulat gini sebab xda acuan..hehhee

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum akak nor cayang....
    apa kbar ari nie akak? doa dan harapan diana moga akak sihat sejahtera hendaknya... ermm pepagi singgah kat dapur akak nie nampak donut comel2 ler... suka ler tgk donut tu ... cantik..

    ReplyDelete
  9. Suka le donut bulat2 ni. Sekali ngap dah habis.

    ReplyDelete
  10. As'salam Nor

    Salam pagi Nor..singgah kompom dah habis lah donat molat2 tu kan. ct pun bab2 nak buat bulat2 ni macam fail gak. samalah macam Nor ada lonjong ada separuh bulat..hahaha. apa yang penting masuk perut..kenyang Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  11. salam kak nor...comel2 jer donut tu, cute....hihihi

    ReplyDelete
  12. cute jek donut akak ni, mcm tuannya...tapi tuannya putih dan manis je mukanya...suka tngk...

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..
    aa baru keluar ek. lama gak bertapa donut ni. hehe

    ReplyDelete
  14. morningg kak nor ^^
    tun dh lama x mendonat. duk kiv je. tiap2 kali nk mendonat, ada je tergoda ngan mende lain. hihi

    ReplyDelete
  15. Ehh, nampak bulat cantik jer knor :) kiranya berjaya sangatlah tuh. Tangan mmg slalu ada ummpphh sure cantik jer jadinya...

    ReplyDelete
  16. suka donut..bahannyapun mudah aje..boolat2 cm ai la donut kak nor tu...suker!

    ReplyDelete
  17. Kak Nor, terasa macam tengok slot iklan kat asianfoodnetwork channel...sebijik ghoper donutnya, cicah ngan cheese, aduhaiiiiiiiii....(bila laaa aku nak bikin ni).

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Nor
    Selamat Tahun Baru 2012

    *Bulat2 Donatnya...rasa mcm nak ngap jer...

    ReplyDelete
  19. tgk cantik jer bentuk bolatx2 donut tu kak nor..saya pun tak reti gak nk btk gini selalu buat yang berlubang jer.

    ReplyDelete
  20. cantik je kejadiannya kak nor...eina penah buat bulat2 camni,tp lgsg x jd bulatnye..wakaka

    ReplyDelete
  21. Sodapnyaaa kaakkk.... kalau ler berjiran, dah hulur pinggan..haha!...

    ReplyDelete
  22. memang tgh cari resepi donut..thanks for sharing!!

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum...

    sue >> hehe.. comel2 senang nak ngap :)

    rahel >> mmg mudah jer buat donut ni cuma nak kena pandai bulat2kan hehe

    ayu >> ayu sayang.. dah abis tu.. lain kali lak ya.. hehe

    rima >> adaa...... yg lonjong duk belakang tabir la.. masuk mulut tak kasi enterpreme haha

    CT >> cam biasa lah ct, yg tu duk belakang tabir hehe

    hajar >> alaa.. letak jer dlm oven yg dah dipanaskan kejap jer naik nanti :)

    ummi >> ni 1st time k.nor buat bulat2 guna tangan dgn adunan lembik. biasanya buat gak bulat2 tp dgn adunan yg biasa, tu just gentel2 jer.. lg mudah

    D >> w'salam d.. alhamdulillah. selsema dan ilang, sakit kepala pun dah ilang. biasa lah kan, time bulan mengambang hehe

    mekasih D :)

    sam >> time males2 mmg senang buat bulat gini sam

    CT >> w'salam.. betul2.. asal boleh makan, dan kenyang.. alhamdulillah.. hidup pun biarlah seadanya kan.. tak perlu berlagak atau nak lebih sokmo.. hehe

    liza >> yg tak kiut adaaaaaa duk di belakang tabir hehe

    yatie >> haha.. pandai sungguh bab bodek ya.. yatie pun apa kurangnya.. kiut dan putih gak.. tenang jer raut wajah tu :)

    ReplyDelete
  24. izah >> syhhhhhhhh... duk diam2.. hehe

    tun >> sama la tun.. banyak sgt godaan yg mendatang kan.. :)

    messy mummy >> ish. mana ada.. tangan k.nor sama cam tangan org lain gak.. hehe..

    chah >> ehh yer ke chah bolat2 gak.. tak pun :)

    abbot >> amboi ke situ lak dia ya.. hehe

    lin >> w'salam lin.. mmg senang nak ngap kalau bulat2 gini kan :)

    nieza >> kalau adunan yg biasa tu k.nor selalu gak buat bulat lebih mudah sbb adunan dia tak secair adunan yg ni

    eina >> yg ni pun banyak yg tak bulat dr yg bulat hehe

    leen >> kalau leen hulur pinggan akak amik jer la pinggan leen pastu akak simpan sbb donut dah abis heehe

    TB >> slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  25. sedapnyeeee. tapi yeast pulaak tade. haih laparnye saye tikala tgh2 malam2 begini~

    hmm, ciknor, yeast tak payah tunggu sampai die buih2 eh?

    ReplyDelete
  26. dHannabanna >> salam dHanna.. nak buat donut kena ada yis, kalau tak ada yis camna doh nak kembang kan.. kena cari yis dulu ya..

    kita peram yis sampai berbuih dulu tu biasanya utk pastikan yg yis tu masih hidup.. kalau tak berbuih tanda yis dah mati.. tak boleh digunakan lagi yis tu.. biasanya kalau yis yg elok (instant yis) kita tak perlu peram sampai berbuih sebelum mengadun dgn bahan2 lain.. masa kita perap selepes doh dibancuh, yis tu akan bertindakbalas dgn mengembang.. tp kalau dhanna nak perap dulu sampai yis berbuih pun tak jd masalah.. ikut jer sampai step "Masukkan semuLa bancuhan yis ke dalam adunan susu" dan perap adunan tu hingga berbuih dah bolehlah teruskan step seterusnya... slmt mencuba ya..:)

    ReplyDelete