f Secubit Garam: SMSTMFP

N3 Terkini

Friday, January 6, 2012

SMSTMFP

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. bertemu lagi di penghulu hari, hari Jumaat yg mulia. Alhamdulillah.. diberikan kesempatan lagi oleh Allah utk menyedut udara di bumi ciptaanNya ni. Alhamdulillah dgn segala limpah rahmat dan nikmat yg Allah kurniakan. Nikmat Allah luas.. tak semestinya wang ringgit, anak2, makan minum jer nikmat Allah. Dapat menyedut udara atau dgn kata lain bernafas ni pun satu nikmat. Kalau Allah tarik nikmat bernafas maknanya dah sampai masa la tu. Sakit pun nikmat juga.. ujian pun nikmat juga. Semua tu utk mengkafarahkan dosa dan menyucikan hati dan jiwa kita juga. Wahhhhh.. tazkirah di petang Jumaat yg panas terik ni.. Alhamdulillah.. panas pun rahmat gak kan.. Tak la hujan manjang jer.. Sentiasa bersyukurlah dgn nikmat dan rahmat dari Allah.. semakin kita mensyukuri nikmatnya semakin DIA dekat pada kita.. alhamdulillah...

Ok.. berbalik pada entri kali ni. SMSTMFP.. adalah singkatan bagi SEK MEN SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA, sekolah dimana hero bongsu K.Nor skrg ni meneruskan pengajian di tingkatan 1. Alhamdulillah.. dia dapat tawaran yg cukup baik. Rata2 teman2 dan sdara mara yg memberitau, SMSTMFP ni adalah salah satu sekolah berasrama penuh yg terbaik. Bila pengetuanya Tuan  Haji Shafiee bin Awang bagi taklimat baru2 ni, sekolah ni merupakan sekolah ke2 terbaik dr segi pencapaian PMR dgn majoriti pelajarnya mendapat 8A manakala hanya 16 org aje yg mendapat 7A. Kalau tak silap K.Nor kata beliau lagi hanya pelajar yg cukup cemerlang saja yg dapat memasuki sek ni. Pelajar yg bukan saja mendapat 5A tapi A nya adalah A yg tinggi iaitu 90 keatas (markah bagi setiap paper). wahhh terkedu K.Nor dan Along bila dengar tu, tak sangka Luqman telah dapat keputusan yg cukup tinggi dan tak sangka dia sangat bertuah dipilih memasuki sek tu. Dari 4200 permohanan ke sek tu, hanya 151 pelajar aje yg ditawarkan. Rasanya tak sia2 Luqman buat keputusan nak ke sekolah tu walau tak ada sorang pun geng baiknya ke sana (ada sorang lagi geng baiknya terpilih ke sekolah tu tp ditolak, sbb tak nak sekolah jauh2 dr rumah kut) Mudah2an Luqman akan mengikuti jejak langkah pelajar2 yg telah berjaya dgn cemerlang gak kan.. 

Jom la layan sedikit gambar2 sekitar sekolah dan majlis taklimat dr Pengetua SMSTMFP yg telah diadakan pada 4 Jan baru2 ni. 

 Dewan tempat pendaftaran

Pengetua SMSTMFP

 Masjid SMSTMFP (dalam kawasan sekolah)

Gambaran hadapan masjid 

 Dewan baru yg bakal digunakan

 Kantin sekolah (bahagian luar)

 Dewan makan

 Dorm Luqman (mengikut rumah, biru)

Bersama abg angkat yg mmg ditetapkan kepada setiap pelajar baru

Asrama Putera

Selai dr tu K.Nor nak letak gak sket gambar masa K.Nor ke Muzdalfa Fried Chicken, Kota Bharu. Sebenarnya K.Nor ke KB awal sehari supaya tak terlalu rushing kalau gi pada hari yg sama dgn pendaftaran Luqman. Malam tu K.Nor menginap di HOMESTAY PANORAMA SG KELANTAN, homestay yg pernah K.Nor stay sebelum ni.  (nak tau sila klik kat link homestay tu ya..) Lepas setel semua urusan pendaftaran Luqman pada pukul 3ptg, K.Nor terus bertolak pulang ke KT.. ehhhh... jap.. sempat gader2 kejap dgn sorang adik blogger cantik manis yg menetap di Kelantan... Nanti kat bawah nun K.Nor letak gambar blogger cun tu ya.. hehehe

MFC ~ Muzdalfa Fried Chicken.. 




 Alhamdulillah.. not bad rasa pizza kat sini.. Insyaallah halal... 

Ok.. ni dia yg dijanjikan.. sedikit gambar pertemuan antara K.Nor dgn sorang blogger cun yg menetap di Kota Bharu, empunya blog ovenkecil@blogspot.com, NADZ CUTE OVEN SMALL KITCHEN. Orangnya sangat comel, cantik dan kiut miut! Hehe.. jgn marah ya Nadz! Memang kenyataan tu. Mekasih ya Nadz, sudi luangkan masa utk berjumpa, berpeluk mesra sambil laga2 pipi.. walaupun seketika tp sangat mesra dan bermakna. Puteri2 Nadz mmg cantik spt ibunya.. Mekasih juga sbb bagi buah tangan yg sangat cantik tu.. Maafkan K.Nor sebab tak sempat sediakan apa2 utk Nadz. Semoga kita diizinkanNya utk berjumpa lagi di masa akan datang dan dapat berborak lebih lama lagi ya.. .Mekasih Nadz mmmmmuah!! ^__^

 JGN MARAH!! 
Atas permintaan tuan punya badan yg meminta supaya wajahnya diblurkan jadi K.Nor kenalah turuti kan...  ^__^
(uishh... pewut ku dah macam org peknen jer.. sila jgn tenung ya.. hehe)
Nak tau kat mana kita org jumpa? Kat parking Masjid Kubang Kerian :)

28 comments:

  1. Sungguh bertuah Kak Nor sekeluarga. Tahniah buat Luqman. Belajar rajin-rajin ya, solat dan jangan mudah lupa dengan jasa mak dan ayah. Kemana sahaja kaki di pijak, tetapkan iman..

    ReplyDelete
  2. tahniah luqman..belajar rajin2 semoga jadi insan yg berguna pada agama dan negara dan keluarga..insyaAllah

    ReplyDelete
  3. aslmkm kak nor..sihat walafiat harapnya ya..
    dah lama tak pergi laluan situ..

    TAHNIAH buat Luqman & Kak Nor sefamily..sejuk hati & jiwa dapat ank2 yg cemerlang, harap2 anak2 saya dapatle jugak jd macam anak2 org lain yang bagus ni..InsyaAllah..

    **mesti sunyi rumah akak kan...

    ReplyDelete
  4. semoga luqman terus maju jaya demi agamanya.. ibubapanya.. dan umat islam terutamanya...

    tahniah kaknor sekeluarga..

    ReplyDelete
  5. hihi.. mula2 tun duk tenung2, resepi apa yg kak nor singkatkan nama dia.. haha.. pastu teringat pasal hntr luqman, baru perasan nama sekolah..

    sejuk hati tengok masjib besar dlm kawasan sekolah. 2 tahun tun duk kubang kerian, x perasan sekolah ni kt mana.. apa2 pun, moga terus berjaya, ilmu n jua akhlak insyaAllah =)

    ReplyDelete
  6. Mama tenung juga perut Nor tu walaupun Nor tk bagi...tapi Nor masih maintain..Mama lg besar mcm mengandung 10 bln..hehehe..Apa2 pun tahniah buat Loqman..

    ReplyDelete
  7. kak nor.. ahakss... ala tomey tomey kak naz..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah seronok baca cerita kak nor ni...semoga Luqman berjaya dalam apa saja bidang yg diceburinya nanti..insyaAllah.

    nampak dr jauh pun dh tau kak Nadz tu comel..dok kelantan ke?.haha baru saya tau:)

    ReplyDelete
  9. Beetuah n beruntungnya luqman....blajar sungguh2 ya..teruskn n lipat gandakn usaha..mudah mudahan kejayaan milik luqman selamanya..amin insyaallah..

    Waah seronoknya bergeder sakannnnnn...walopon da diblurkn muke k naz ni tp diakui mmg cun n comey orgnye...klo da blur gini pun cun klo x blurkn camne agaknye ye..hehe..kenyataan bkn bodel ye k naz.. ;-)


    Eh lupe..yg sblh tu pun cun juge..sweet 30's gitu..hehe...uiksss uikkkss..luqman br masuk asrama omaknye da ngandung tige bln????????hahahahahahaha......

    ReplyDelete
  10. salam nor..tahniah utk luqman dan keluarga kerana berjaya mendidik anak menjadi yg cemerlang..

    ReplyDelete
  11. uikkk!!..dpt jumpa Nadz yg comey ye..

    ReplyDelete
  12. Tahniah buat luqman n kak nor. Semoga luqman akan terus cemerlang.

    ReplyDelete
  13. Syukur alhamdulillah, tahniah buat Luqman, belajar rajin2 ya..tahniah juga buat akak sekeluarga yg bertuah...

    ReplyDelete
  14. Assalam kak Nor tahniah buat kak nor n luqman, insyallah kejayaan seterusnya milik luqman, pasti kak nor rindu bangat bila berjauhan dgn si bongsukan

    ReplyDelete
  15. hi kak nor.baru first tyme lawat page nie.skali terbaca sal smstmfp.tahniah anak kak nor bjaya masok sana.mmg sekolah tue bagos.dan banyak melahirkan generasi yg berjaya.mmg tak sia2 belajar ktsna dlu.goodluck for luqman.. :)

    ReplyDelete
  16. alhamdulliah beruntung anak bongsu kamu tu..tahniah buat lokman

    wow bergayanya pakai cermin mata hitam..macam mak datin aaa

    ReplyDelete
  17. Tahniah utk putera kak nor dan juga utk kak nor juga... ^__^

    ReplyDelete
  18. TAHNIAH kak Nor n luqman sekuarga.... moga luqman jadi umat islam yg cemerlang.....

    nti leh ler rekemenkn ank sy kt situu...hihihih

    ReplyDelete
  19. tahniah Luqman!
    ooohh.... Naz dok Kelantan rupanya.. hehe..

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum..

    abbot >> alhamdulillah.. semua dgn izin Allah bot.. :)

    insyaallah k.nor bagi dia baca bila dia balik bercuti nanti :)

    hajar >> mekasih.. insyaallah..

    anna >> w'salam ana, alhamdulillah.. cuma serombong jer kurang sihat :)

    mekasih .. alhamdulillah.. semua kehendakNya ana...

    amin... mudah2an hendaknya..

    izah >> amin.. amin..

    mekasih jah

    tun >> hehe.. panjang sgt la nama skolah tu tun.. buat shortform lg senang.. akak kan suka main shortform :)

    mama ann >> hehe.. kan dah kata, jgn tenung.. malu ai.. hehe tu la ma, sejak cuti skolah aritu.. makan dan makan.. jogging pun entah kemana :)

    mekasih ya ma :)

    izah >> mmg tomey sgt2 :)

    nieza >> amin... mekasih nieza

    mmg naz comel.. yep dia menetap kat kota bharu sbb suaminya kerja kat sana :)

    noorsha >> alhamdulillah.. tuah ayam nampak kat kaki kan. tuah manusia kita nak tengok kat mana hehe

    amin.. mudah2an dimakbulkan.. mekasih noor :)

    alaa tak gader sakan pun.. kejap sgt sembang dgn naz tu.. 1/2 jam jer kut .. psst.. naz mmg cun la noor.. sweet sgt.. putih lak tu :)

    haipp!! jgn sebut kerap sangat kang masin mulut tu, naya akak :)

    k.zai >> mekasih k.zai.. semua atas kehendak Allah kan.. alhamdulillah..

    k.zai dah jumpa naz ke belum? mmg comek naz ni tau :)

    sue >> amin.. mekasih sue :)

    yatie >> mekasih yatie.. wakilkan luqman gak ni :)

    liza >> w'salam liza.. amin.. mekasih

    mmg la liza.. tak pernah berenggang jauh dan lama lg dgn dia ni.. si bongsu lak tu kan.. hehe

    fara >> salam fara.. mekasih sudih singgah dan tinggalkan komen ya..

    mekasih.. mmg sekolah tu amat bagus sekali.. syukur bila anak k.nor ditempatkan kat sana.. rezeki dia kan..

    k.ina >> mekasih k.ina..

    mana nor pakai spec itam tu.. nor pakai yg biasa nor pakai, cermin tu bertukar jd gelap bila duk kat kawasan panas.. hehe nor cuma ada satu spec jer la k.ina.. hehe

    che mat >> mekasih che mat atas ucapan tahniah ni.. tak sangka che mat masih sudi masuk sini lagi :)

    sugar n spice >> mekasih mimie.. amin.. mudah2an hendaknya..

    bg dia tengok gambar, supaya boleh dijadikan perangsang utk anak mimie tu nanti :)

    ReplyDelete
  21. ratna >> mekasih ratna :)

    yep.. suami dia ngajar kat sana :)

    ReplyDelete
  22. Tahniah luqman dan kak nor sekuarga...mokwo memang selalu pergi sekolah tuh dulu coz adik lelaki pernah belajar di sana...memang antara sekolah yang terbaik tuh...moga luqman bakal menjadi seorang Muslim yg berjaya !

    ReplyDelete
  23. arghhh! sangat jeles dgn kak nadz...rumah nani dekat je dgn sekolah tu. dlm 1.5-2 kilo je. tapi nanii memang dah balik sabah masa tu. tak sempat juga nk jumpa kalau berjanji pon..heheh

    ReplyDelete
  24. Assallamualaikum kak Nor..

    Kak, Nadz pun tak pernah masuk meninjau2 sekolah tu tp mmg tau dari dulu sekolah asrama tu sbb sekolah tu top namanya.. Org kata "sekolah budak2 pandai".. Syukur segala urusan kemasukan sekolah Luqman berjalan lancar.. Jgn lupa tau tawaran Nadz.. Kalau ada emergency yg perlukan sangat bantuan Nadz, bagi tau.Mana yg boleh dibantu, insyallah akan Nadz bantu..Ok!

    Amboi kak Nor..mcm promote anak dara lak tang cerita Nadz tu.. Sib baik dah kahwin..hahaha..

    Tq sbb Nadz rasa terharu dan bertuah dapat menempelkan muka Nadz w/p blur dlm blog terkenal akak ni..hehehe.. luv U..

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah...Tahniah buat akak sekeluarga utamanya buat anak akak luqman... moga luqman berjaya dengan lebih cemerlang lagi nanti.. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  26. mokwo >> mekasih mokwo.. amin...

    oo adik mokwo masih kat situ ke?

    nani >> rumah nani area pengkalan chepa gak ke?

    nadz >> mekasih sgt2 atas offer nadz tu.. kalau boleh taknak lah menyusahkan nadz dan suami nanti..

    hehe.. yg betul kena la sebut betul2 kan.. dah org tu mmg comel, cun mesti la kata gitu kan.. hehe

    alaa naz.. apa sgt la SG ni naz.. sekadar dipinggiran jer :)

    diana >> amin.. mekasih D :)

    ReplyDelete
  27. Assalammualaikum kak

    tahniah utk akak sekeluarga,semoga jadi inspirasi pd ibu bapa dan anak2 sendiri ;)

    seronok kan dpt jumpe kwn alam maya

    ReplyDelete
  28. saya salah seorg bekas student ctu dl.. mmg sekolah tu tersohor.
    tahniah utk anak akak psl dpt masuk ctu..
    mmg pembelajaran kat ctu beza dgn sekolah harian biasa, cikgu2 baik n cemerlang smua

    ReplyDelete