f Secubit Garam: NASI LEMAK TUMIS

N3 Terkini

Thursday, January 26, 2012

NASI LEMAK TUMIS

ASSALAMUALAIKUM...

Akhirnya tewas gak dgn seruan Mek Ampang.. Kalau sebelum ni Yatie dan Noorsha dah pun menyeru tp tak terbuat, bila Izah buat semalam, baru terasa free utk buat menu ni hari ni. Hari ni ya.. diulangsiaran, hari ni, bukan semalam, bukan minggu lepas dan bukan bulan lepas.. hehe.. Jadi masih ada lagi nasi dlm periuk.. Kalau biasanya akhir2 ni banyak menu yg disiar kat blog ni adalah menu tertunggak (duk terperam dlm folder), yg Nasi Lemak Tumis ni tak leh nak peram.. kang kena dakwa di ex-loyar tu.. Dia suruh buat gak sebelum Along berangkat balik.. kan Jah kan.. 

Ku lihat butterfly ijauuuuuuuuuu .... ^___^

Mekasih pada empunya resipi asal, yg mana Jun amik dan letak kat MyResipi. Dan terima kasih jugak kepada penyebar dan pembawa virus NASI LEMAK TUMIS ni.. Memang harum nasi lemak ni bila dimasak kaedah tumis dan ditambah dgn pelbagai bahan yg mmg mewangikan dlm nasi tu spt bawang, halia, halba, serai dan juga daun pandan. Sebenarnya arwah step mother K.Nor selalu masukkan serai kedalam nasi lemak yg dia masak selain dr bawang merah dan juga halia. Daun pandan mmg bahan wajib dimasukkan tiap kali masak nasi lemak kan.. Cuma tak ada lah adegan tumis bawang dan halia dulu tu.. Semua main campak jer dlm periuk dan tanak sampai nasi masak.

Jah, nasi ai kaler ijau tau.. hehe Yg lain2 semua buat kaler kuning so K.Nor buat la lain dari yg lain ya.. Ikutkan hati nak tenggek gak drumstick seketul tp kang kata tiru Jah lak.. So K.Nor letak la chicken thigh goreng berempah tu.. K.Nor tak buat chicken Bali2 tu, sbb kan akak org Ganu yg lebih suka makan nasi lemak dgn ikan aya.. So tu lauk wajib kalau buat nasi lemak.. Yg ikan bilis dan kacang tanah goreng tu (ikan bilis goreng garing dan kacang tanah goreng ya Jah.. baca betul2 hehehe), tu yg direquest hero sulong. Ok lah.. dah la merapu meraban.. Jom layan menu lunch hingga ke dinner hari ni... ^____^

Menu gandingan, 


NASI LEMAK TUMIS
sumber asal : Jun
sumber: Mamasya, YatieNoorsha, Izah

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara-cara
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.
Pastu masak seperti nasi lemak biasa..
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur dan ikan bilis goreng.


Yg K.Nor buat:
4 pot beras basmati
1 1/2 pot santan fresh
5 pot air
+ sedikit pewarna hijau


18 comments:

  1. assalamualaikum...wahhh menarik warnanya hijau............mmg dah tepikat ni...nak try le resepi nasi lemak tumis

    ReplyDelete
  2. salam k nor..cantek nasi lemak mentega terbang ni...kale ijo lg....ehrhehe

    ReplyDelete
  3. arghhhh....part nasi tu memang ai leh tahan lagi...maklumlah datin mana leh mkn banyak2...kang tk muat gelang, tang sambal ikan tongkol tu! waduhhh.....home sweet home kak nor! nak balik kg! nak balik kg!

    ReplyDelete
  4. hahahaha.. sajaaaa tau kak nor. kacang goreng garing sedap dikunyah ngan nasi goreng tuuu.. akaka..takkira, garing jugak..

    tu la, ni siaran langsung kira masih panas2 lagi la kan. kena tuko nama sket nasi lemak tumis rama2 ijo. sedapkan. minyak sapi tu menambah lagi wangi nyer. i like..

    noorsha kabo mentega tu napa ek. kot ada tertinggal xbaca, cam nak ngingat jap napa mentega.. why why..

    oo makan ngan ikan aya ye kak nor. tak prenah lagi jumpa kat sini, gu kan nasi lemak ngan ikan aya.. biasa mmg standed obesea je. bali..kahsmir.. gitu le.hihi

    ReplyDelete
  5. Kak nor,bekenan tang mould nasi lemak tuh..Nasi lemak tuh,esk pon mmg ai nak wat..Sy mmg selalu wat nasi lemak tumis dulu ngan butter,tumis segala bwang,halia,dun pandan,serai n halba teruih,pastu letak gak gula,nasi lemak tambah sedap n lembut jer..Mmg menggoda kale ijo tuh kak nor..

    ReplyDelete
  6. uwaaa akak dah wat gak ya, kalau Hamka nampak ni mmng dia suruh buat lagi, mmng kegemarannya warna hijau ni..simple dan sedapkan nasi lemak tumis ni...

    ReplyDelete
  7. nasi goreng? adehhh bila kepala tak mempokes.. semua serba tak kena. huhu

    ReplyDelete
  8. WOW, what a complete set! May I come in kak :)))

    ReplyDelete
  9. I like the colour. Nampak sedap!!

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum kak nor, selalu baca blog kak nor ni tp x penah komen, tetiba hari ni tgk nasi lemak wrna hijau rasa nak komen lak. hehehe comellah nasi lemak tu. 1st time tgk nasi lemak wrna hijau..

    ReplyDelete
  11. cantiknya nasi dia...kaler ijau lagi tu..kami di kelantan pun memang suka makan nasi lemak dgn ikan aya tumis..sedapla kak Nor..nak buat cam kak Nor lah,warna ijau hehe

    ReplyDelete
  12. Knor
    very nice green!.. u know what.. tadi Rima jumpa santan Kara kat sini.. besok nak masak nasi lemak.. semalam Rima masak spaghetti goreng KNor.. sedap! tks for the recipe yah :o)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum....
    Lagi dan lagi. Memang wajib buat weekend ni. Tapi dua2 hari cam bz je. Agak2 kalau buat untuk makan malam sesuai tak? Hahaha nampak bebeno cari bala.

    Kak Nor, konon2 nya malam tadi nak buat CCCC akak tu. Dengan konfidennya buat base dulu petang tu, Lepas maghrib bila nak sambung balik tengok dalam resepi ada yogurt. Huahhhhhh lupa beli. Agak2 base tu boleh guna ke lepas sehari dua?

    ReplyDelete
  14. salam kenal..sana-sini jumpa nsik lemak versi tumis...mesti terbukti kesedapannya!

    ReplyDelete
  15. salam kaknor , mala pun buat nasi lemak ni untuk tengari ni :-)

    ReplyDelete
  16. cantiknya warna nasi lemak tumis tu akak... nampak sedap sgt tu.. d makan lg ngan gandingan lauk pauk tu... wah.. meleleh air liur d buatnya

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum...

    sheila >> dah buat kan.. warna ijau gak kan... hehe

    noor >> haha.. mentega terbang.. :)

    chah >> meh balik kg.. gi pasar payang borong kuali baru heeeeeeeeee

    izah >> tak boleh.. kacang goreng sj ya.. tak ada dlm kamus dewan makan kacang tanah goreng garing hehee

    ct >> mould jauh mari tu.. hehe

    yatie >> hamka nampak tak ni yatie? ke dah buat sekali lg dgn kaler hijau lak :)

    izah >> tu la.. duk ngata kat noorsha sgt :)

    love >> sori dear. dah lama pinish hehe

    puspha >> i like too :)

    marina >> ada gak nasi lemak pandan yg dibuat warna hijau gini

    siti aisya >> k.nor mmg tak miss buat sambal ikan aya kalau buat nasi lemak :)

    rima >> haha.. banyak la tu projek dgn santan nanti tu ya.. :)

    oo dah buat ya spaghetti goreng yg resipi yg pedas ke yg blackpepper? hehe

    sam >> tak jadi hal.. kita yg ngap dia bukan dia yg ngap kita :)

    rasanya boleh aje, cuba cover loyang tu dgn foil supaya biskut tu tak kering sgt

    ehh dah lama komen ni kan, camna, buat ke tak CCCC tu? :)

    ummiasiyah >> virus baik yg sedang tersebar, biasa la tu :)

    abbot >> tq :)

    D >> jom buat D :)

    ReplyDelete