f Secubit Garam: BUTTER BREAD PUDDING

N3 Terkini

Wednesday, January 25, 2012

BUTTER BREAD PUDDING

ASSALAMUALAIKUM...

Dayang, dah siap!! hehe.. Di saat gambar ni tertayang kat blog ni, cuma ada sepiring kecik jer lagi balance dr puding roti yg sedap ni. Sapa nak cpt beratur! Kalau ramai kena sesudu sorang jer ya.. hehehehe...


Kebetulan Along ada sebut kat K.Nor yg dia nak makan puding roti. Sedang elok jer masa tu K.Nor duk layan pesbuk, Dayang pulak tag K.Nor dgn BUTTER BREAD PUDDING dia yg mengancam tu. Bila K.Nor tunjukkan gambar tu pd Along, dia pun setuju K.Nor buat. Duk tunggu Dayang poskan resipi, lambat la pulak disebabkan tenet dia lebih kurang jer tenet kuye2 Mek Mukah nun hehe.. Malam tu bila Dayang poskan resipi, dah lewat la pulak rasanya nak godek walaupun petang tu K.Nor dah gi beli sepeket roti khas nak buat puding ni. Takper lah.. lambat sket pun, asalkan buat gak kan.. Memang berbaloi la buat puding roti Dayang ni walau tak cukup bahan. Bukan niat nak menderhaka sgt tp sbb mmg banyak bahan yg tak ada spt pisang, peanut butter, kismis dan parutan kulit oren tp K.Nor tetap buat gak dan gantikan peanut butter tu dgn Chocolate Spread yg pernah K.Nor post dulu. Hasilnya sangat sedap, masa duk dlm oven tu mmg terbau kulit kayu manis yg berganding dgn gula perang, seakan bau CPAB.. fuh.. mmg harum jer.. 

Sebenarnya kan, dua hari lepas mmg K.Nor duk terbayang2 nak buat puding roti stail gini tau.. hehe.. Duk la bayangkan nak sapu butter kat roti pastu tabur dgn gula perang + serbuk kayu manis (spt CPAB). Pastu nak buat adunan telur + susu spt adunan puding roti yg K.Nor biasa buat tu.. pastu sebelum bakar nak tabur chocolate chips.. Dalam duk angan2 nak buat tup2 Dayang dulu buat dr K.Nor.. hehe.. mmg ada brain connection betul la dgn Dayang nih.. Dia pun cam K.Nor suka makan puding roti yg suam2 panas. Kalau dah bermalam dlm esbok, K.Nor akan panaskan dulu sebelum makan.. Sama kan kita Dayang? hehe..  Apapun, mekasih banyak2 ya Dayang.. Memang seisi keluarga suka puding roti ni.. Bahagian bawah puding tu lembut jer, yg atas tu rangup dan sedap! (K.Nor sengaja susun part kulit roti duk bahagian atas, bila kita bakar, ia akan jd rangup)

Yg sebelah kiri tu, ikut stail Dayang tp peanut butter digantikan dgn chocolate spread. 
Yg belah kanan tu utk Luqman yg tak suka serbuk kayu manis..


BUTTER BREAD PUDDING
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan : 4-5 orang makan
8 keping roti
2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
mentega secukupnya
peanut butter secukupnya ~ k.nor gantikan dgn chocolate spread
chocolate rice / chocolate chips secukupnya
kismis secukupnya
sedikit parutan kulit oren sunkist - optional

Bahan A :
2 cawan susu segar/susu cair
1 sudu besar gula kastor
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Bahan B :
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)

Cara-cara :
Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
Potong roti kepada 4 bahagian.
Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar.
Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis.
Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B.
Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk.


* k.nor guna 1 1/4 cawan susu cair + 3/4 cawan air
** kaedah k.nor bakar, 25 min pertama k.nor bakar cara water bath (spt dlm kehendak resipi).
     kemudian keluarkan loyang berisi air dan juga loyang berisi puding roti.
     masukkan balik loyang berisi puding roti dan bakar spt biasa utk 10 min lagi.

13 comments:

  1. ngancam nyer pudingg.. kalau buat ni, biasanya teman sorang je beria makan. haishh tunggu ada tetamu la baru buat..

    ReplyDelete
  2. waduhh!...MENGANCAM SUNGGUH LAH BBP NI KAK..eh tetiba cap lock lak...hehe

    btl tu kak nor, yg kat ats sekali tu mmg sengaja nk bg dia garing...supaya bertambah enak bila dimakan...

    mmg nampak gayanya kte sehaluan la kak..ade brain connection..pas ni ape lagi eh yg kte fikirkan ..nanti roger2 lerr..hehe
    ape2pun mekasih byk2 ye kak sb sudi menerai..mmmuahh!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum....
    Ya Allah awat le mudah tergoda dengan tayangan kak nor. Siang tadi dah berkira2 nak buat 2 resepi yang ada kat sini. Harap2 jumaat ni boleh bawa pi opis. Weekend ni cadang nak buat CPAB tapi nampaknya yang ini lagi senang. huhuhu tolongggggg

    ReplyDelete
  4. masuk list je dulu ni nor..tak sempat dan roti pun tak ada tapi esok rasanya nak buat double layer ciskek tu...cis dok ada je dlm esbok..nak habiskan sebelum tamat tempohnya..:)

    ReplyDelete
  5. Huish...Mengancam sungguh nampak puding ni ..terasa duduk d mulut dah..Rajin sungguh malam2 ni..nampak sedap..masuk dlm list dulu..TQ..

    ReplyDelete
  6. assalam nor..akak meang tak pernah lagi buat apa2 jenis puding yang cara masaknya guna cara waterbath macam tak yakin..tengok nor punya ni mcama teringin nak cuba..tapi masih tak ada keyakinan.

    ReplyDelete
  7. wow mmg nampak sedapla kak nor...kena cuba ni...

    ReplyDelete
  8. Macam tembok kat tepi laut yang cantik susunannya roti tu. Alangkah indahnya andai roti tu boleh sampai ke dalam mulut Abbot yang seakan-akan ternganga luas pabila menatap puding rotimu wahai Kak Nor kesayanganku.

    ayat xtahan--->"arrrrrr tolonglah akuuu!!!! aku nak puding rotiii!!!"

    (pandang kiri kanan, nasib tadek orang, sempat gak kentut)

    ReplyDelete
  9. wow...encemnya puding roti... mabeles!!

    ReplyDelete
  10. dap!! comey lak tu..nk yg garing2 tu kak nor!

    ReplyDelete
  11. tgk pun dah tau sedap puding roti tu akak.. cantik! mmg menarik resipi nie.. kena cuba juga nnt.. InsyaAllah

    ReplyDelete
  12. izah >> lorr.. takper.. nanti ai gi jah buat ya.. kita makan dua2 :)

    dayang >> mmg sedap part atas tu dayang.. krup krap jer hehe..

    brain connection cam nama kumpulan musik lak tu hehe

    sam >> tak dapek nak nulun :)

    k.nim >> sila godek..sila godek :)

    mama ann >> dah buat belum ma? :)

    k.erna >> tak susah kak.. kaedahnya, guna loyang yg lebih besar dan tinggi sket utk isi air. pastu tip dia.. siapkan air panas nidih tu dulu.. bila dah nak masukkan loyang berisi puding roti/kek dlm oven, letak loyang besar td dlm oven, letak loyang puding/kek dlm loyang besar dan tuang air panas didih dlm loyang besar tu.. biar loyang puding duk tengah2.. kena guna air didih ya. jgn guna air paip biasa.. letak air biar 1/2 tinggi loyang puding/kek.. tu la kaedah waterbath.. nanti kalau nor buat lagi kaedah waterbath ni, nor snap gambar dan tunjuk kat k.erna ya.. insyaallah..

    ReplyDelete
  13. sya >> lama tak nampak :)

    abbot >> haha. tembok la pulak.. ada yg kata butterfly la.. hehe

    nak suapkan abbot pun dah abis la bot :)

    hahaha.. bagus punya tetamu, siap kentut kat rumah org ya.. haip!! hehe

    gee >> jom buat gee

    chah >> dah abis ler chah.. gi godek sendiri :P

    diana >> mmg sedap D.. jgn lupa buat ya.. :)

    ReplyDelete