f Secubit Garam: BERRY2 FINGER BUN

N3 Terkini

Saturday, January 28, 2012

BERRY2 FINGER BUN

ASSALAMUALAIKUM...

Jom sarapan dgn FINGER BUN yg sedap lembut dan gebus ni. Kenapa dgn tajuk BERRY2 tu? Sebab ada 2 berry yg digunakan, strawberry dan blueberry.  Enak betul dimakan panas2, pekena dgn kopi O panas berasap.. hujan2 gini lak tu.. 


Ok.. jom layan roti homemade ni.. Dengan doh yg disediakan mengikut resipi kat bawah ni, terpulang pd citarasa masing2 nak hasilkan bun/roti kegemaran. Di saat entri ni ke udara, tuan rumah dalam perjalanan ke Kota Bharu menghantar hero bongsu ke sekolahnya di Pengkalan Chepa. Semoga dipermudahkan segala dan selamat perjalanan pergi dan balik.. Semoga ketemu lagi.. insyaallah... ^__^


BASIC DOUGH my style
resipi : K.Nor@SecubitGaram

380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Cara:
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.


*UTK MENGHASILKAN FINGER BUN
topping:
blueberry filling (diblend halus)

ambil sedikit adunan dlm 30gm, bulatkan kemudian canai leper
gulung dan letakkan ke dalam loyang
buatlah hingga habis (jarakkan sedikit antara satu sama lain)
perap hingga doh naik kemudian picikan filling kesukaan atasnya (utk memudahkan kerja, masukkan filling ke dalam piping bag atau plastik bersih, gunting bucu dan bolehlah digunakan)
Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.

WATER ROUX: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
30gm tepung gandum
150ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

19 comments:

  1. kak nor cayang...
    mas baru teringat nak godek2 meroti guna resepi basic dough akak ni...
    perhhhhh.....gebuuuuuuuussssnya roti itu...
    tergoda i tau...
    buat i tak sabar2 nak meroti pulak...

    meh tuko ngan cucur susu lemak manis mas nak...
    klu kak nor sudi la makan cucur...
    maklum la..nak tuko ngan roti...sambil kuis2 kaki
    minta2 kak nor setuju..he3

    nak minta cheese kek kukus ijah compom mek tu tak kasi.....

    ReplyDelete
  2. cantik je kaler merah ngan purple.. semlam tun tgk2 jugak blueberry, sepeket kecik 15inggit! pikir 10kali nk beli ke x.. last2 x beli pun.. hehe. tunggu murah sket baru blh beli. sepeket kecik sgt, kalu beli sepeket nnti x cukup.

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Nor...laponya pg2 tgk roti gebu akak tu..kalau dpt buat bekpes best ni. Bak la seloyang kak...(ngan muke kesian)ekekeke

    ReplyDelete
  4. salam kak nor...mmg nmpak lembut jer roti tu, nnt lenkali boleh try resepi akak la pulak...
    semoga akak selamat pergi dan selamat pulang...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum KNOR,
    waduhhhh memikat hati betullah tngk roti akak ni..mewah betul roti buatan sendiri..mana ada kat kedai mcm ni...takmo bagi yatie seketoi ke?

    ReplyDelete
  6. Memang cantek nampak texture rotinya...berlapis gitu...aduhai tergoda gue..

    ReplyDelete
  7. semoga selamat dalam perjalanan ye kak. patut la busy. anak bukang semua nak balik dah.. semoga semuanya dipermudahkan..

    lama dah tak buat roti kak nor ni. semangat meroti mcm dtg balik ni. hehe

    ReplyDelete
  8. sedapnya roti..suka inti strawberry..:)

    ReplyDelete
  9. terguda tgk roti k.nor yg gebus tu... wow!! berry...i like !!

    ReplyDelete
  10. waaaa kak.. namanya pun dah sedap.. lama tak buat roti guna waterroux.. nnti nk rajin2 la cam akk.. s'mga dipermudahkan pjlanan akk.

    ReplyDelete
  11. tiap kali tengok roti k.nor..mesti duk berangan,,bilalah roti saya nak cantik gitu...anak akak sekolah apa kt PC tu kak?

    ReplyDelete
  12. salam dan tumpang lalu ....hehehe

    ReplyDelete
  13. kalerpul sungguh roti kak nor tu.. kompom budak2 suka sgt makan.. mak pak budak jgn kabo lah.. hehehe..

    ReplyDelete
  14. x penah lagi buat roti ni..next time buleh cube..

    ReplyDelete
  15. salah satu resepi yg harus copy..paste..print..simpan kat peti ais...huhuhuuuu..

    ReplyDelete
  16. kaak noorr!! gebuu dan lembuuut je nampak roti ni...tengok pic yg atas tuh..haish terliur! suke tengok keratan rentasnya... naaakk...ehehehe

    ReplyDelete
  17. assalamualikum k,nor

    aduhai.
    sangat mengiurkan roti k,nor tu..montok2, gebu2..
    dengan warna yang sangat cute..

    kak, semoga anak kak selamat kembali dan pulang dengan selamat
    ayu doakan y baik2 buat anak k,nor diperantauan

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum...

    mas >> k.nor pun dah lama tak buat roti dr basic doh tu.. duk buat roti lain jer.. kali ni buat, gebus tak hingat! hehe

    tun >> utk piping atas roti tu tak perlukan banyak filling tu.. kalau tun nak boleh buat dgn kastard .. sedap gak

    mekna >> seloyang na? kalau nak amik yg gambo tu.. kalau yg real dan lama jd baja :)

    liza >> mekasih liza.. slmt mencuba ya..

    yatie >> kalau duk sebelah rumah dah lama akak hantar :)

    rahel >> bila kita canai dan gulung, tu yg jadi berlapis/bergulung jer teksturenya tu rahel :)

    izah >> bukan haritu jer bz jah.. seminggu bz! ni dah dpt hasilnya.. badan dah sakit2 :)

    dah buat roti lain kan.. roti kentang.. yg tu luqman suka, tunggu dia balik dulu la.. :)

    Q >> sama la Q tp k.nor suka buat dua2 sbb anak2 suka dua2 :)

    gee >> jom meroti G :)

    zana >> mekasih zana.. meh la meroti zana, lebih berkhasiat dr yg makan kat kedai :)

    suri >> luqman skolah men sains tg muhammad faris petra (dulu namanya sek men sains kelantan)

    puspha >> tq :)

    ryo >> ryo!! takkan lalu jer, tak nak singgah minum air kopi dgn pekena roti dulu ke? lama tak nampak kelibat ryo kat sini :)

    zura >> mak pak lg la seronok nak ngap :)

    ibu darwisy >> slmt mencuba :)

    zue >> jgn simpan aje ya.. kena la cuba utk tau kesedapan roti ni :)

    noor >> bergulung2kan noor.. akak pun suka tengok roti gitu.. dan rasanya insyaallah sangat lembut dan sedap :)

    ayu >> w'salam ayu.. mmg gebus sgt..

    mekasih ayu.. mudah2an hendaknya.. amin... :)

    ReplyDelete