f Secubit Garam: BUBUR JAGUNG

N3 Terkini

Thursday, December 13, 2012

BUBUR JAGUNG

ASSALAMUALAIKUM...


Let the picture do the talking hokay... ^__^



BUBUR JAGUNG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
3 cawan isi jagung manis
5 - 6 cawan air
1 cawan santan fresh
1/2 cawan sagu ~ direndam
3 sudu gula pasir ~ ikut kemanisan yg disukai
sedikit gula nisan/gula melaka
1/2 biji telur ~ dikocok
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
secubit garam

Cara2:
Masak isi jagung, daun pandan dan air hingga mendidih.
Sementara itu basuh sagu dan toskan.
Bila dah mendidih masukkan gula pasir, gula melaka, garam dan santan.
Masak dgn api sederhana dan hendaklah dikacau supaya tidak naik kepala.
Bila bubur mendidih masukkan sagu dan telur. Kacau supaya telur tidak berketul.
Masak sehingga sagu bertukar warna jernih.
Angkat dan hidangkan.



17 comments:

  1. pic didn't do the talking pun.. tp mulut sy yg do the saliva.. hehehehe....

    ReplyDelete
  2. lupa nak ckp.. tiap kali on the way ke KT byk betul gerai2 tepi jalan yg jual jagung ye kak nor... air nira lah.. mcm2 ada... seronok tgk org meniaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg banyak , area kg pasir putih tu kan (bukan pasir putih kelantan ya hehe)

      Delete
  3. Salam Kak Nor..he he he mcm berjanji2 plak buat tayangan bubur jagung..cuma saya xbuh telur sebab hubby xsuke... Rindu plak nak makan bubur Trg style yang ada telur kat dalamnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ganu stail mesti nak ada telur walau pun sedikit kan nenie.. baru lemak2 gitu :)

      Delete
  4. The picture has spoken! Now I want some bubur jagung :) Dulu nenek PH selalu gak buat bubur jagung. Hmm...teringat pulak pasal pengat pisang, alahai.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nor kurang suka pengat pisang, tp kalau sira pisang ok jer :)

      Delete
  5. gambar tu dh buat saya nak juga bubur jagung...sedapnya :)

    ReplyDelete
  6. sedapnya kalo dapat mkn lepas ltak dlm peti ais

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor lak jenis tak suka makan yg sejuk.. suka yg suam2 panas :)

      Delete
  7. hmmm... sdpnya... nti nk buat jgk la sbb kat rumah tgh byk jgung fresh...

    ReplyDelete
  8. haas ni lah malas jenguk umah kak nor.. bukan takat mknan yg menggoda.. utensel nyer pun trsangat lah mengusik kelbu saya kak nor sayang ooii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. bekas tu pemberian teman yg jauh nun di NZ.. kalau yg k.nor beli setakat yg biasa2 jer azue :)

      Delete
  9. looks very delicious terutama cuaca sejuk skrg ni :) well done!

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Mmg stail org trg letak telur dlm bubur jagung/kacang hijau atau pengat pisang..

      Delete