f Secubit Garam: ALMOND BISCOTTI (2)

N3 Terkini

Friday, December 7, 2012

ALMOND BISCOTTI (2)


ASSALAMUALAIKUM...

Plannya nak post entri ni pagi tadi, tp dek kerana kebizian yg melanda, ni baru jer ada masa nak mengedit gambar dan mengarang entri. Takper lah kan, dr entri breakfast kita jadikan entri utk tea time.. ehh.. kena panggil kopi time sbb biscotti ni digandingkan dgn kopi O .. hehe


Kali ni K.Nor mencuba satu lg resipi biscotti. Biscotti ni dibuat pada hari Selasa baru2 ni. Masa anak dara godek BISKUT COKLAT CHIP TELUR REBUS, K.Nor godek biscotti ni. Alhamdulillah.. menjadi biscotti ni walau bahagian bawah tu dah irenggggg.. hehehe kes silap letak kat rack paling bawah la ni sbb dlm masa yg sama bakar kukis kat rack atas.. Nasib baik biscotti ku tak rentung :)

Lumayan jugak dpt biscotti bila guna resipi ni, agak banyak gak la. Tapi resipi ni menghasilkan biscotti yg agak manis walaupun K.Nor dah kurangkan sebahagian sukatan gulanya tu. Lain kali kena kurangkan lagi sukatan gula yg digunakan. 


Alhamdulillah.. biscotti ni menjadi santapan Shidah dan anak2 serta SIL K.Nor, Teratai dan anak2 pada hari Rabu baru2 ni. Kebetulan dia org dtg bertandang ke teratak tengah padang. Kesian betul kat dia org ni, terpaksa berjalan kaki melalui jalan yg lecak sbb masa tu pekerja2 buat jalan duk sibuk menambun tanah/batu utk buat jalan menghala ke rumah K.Nor.. Tak per la kan, dpt imbuhan merasa ALMOND BISCOTTI ni dan Kuih Belimbing serta kukis yg anak dara buat tu.. hehe


ALMOND BISCOTTI
source : Technicolour Kitchen
source : K.Nor@SecubitGaram

2 cups (280g) all purpose flour
1 cup + 1 tablespoon (212g) granulated sugar ~ k.nor guna 175gm
1 ¼ teaspoons baking powder
1/8 teaspoon salt
3 large eggs
2 tablespoons Amaretto ~ k.nor skip
1 teaspoon vanilla extract
150g whole almonds, toasted and coarsely chopped ~ k.nor tak chopped
1 cup pistachio ~ k..nor add

Preheat the oven to 150°C/300°F. Position a rack in the middle of the oven and line a large baking sheet with baking paper.
Combine the flour, sugar, baking powder, and salt in a medium bowl and mix together thoroughly with a whisk or fork. Set aside.
Whisk the eggs, amaretto and vanilla in a large bowl until well blended. Stir in the flour mixture and then the almonds (& pistachios) The dough will be thick and sticky. Scrape the dough into a long log shape lengthwise on the cookie sheet. Wet your hands and shape the dough into a long flat loaf about 30x10cm (12x4in).
Bake until firm and dry, about 50 minutes. Remove from the oven and let cool for about 10 minutes. Line the cooled cookie sheet with baking paper again.
Carefully remove the baking paper from the loaf and transfer it carefully to a cutting board. Using a long serrated knife, cut the loaf on the diagonal into slices 1.25 to 2cm (½ to ¾in) wide. Lay the slices, cut side down, on the cookie sheet. Toast the biscotti for 40-50 minutes or until the cookies are golden brown. Place the cookie sheet on a rack to cool. Cool the cookies completely before stacking or storing. May be stored, airtight, for several weeks.

Makes 2 dozen biscotti

* peringatan utk k.nor di kemudian hari :
kena kurangkan lagi sukatan gula dlm 30gm

12 comments:

  1. salam kak...
    wahh wahhh akak sejak dah pindah umah banglo dah tak sudi nak jejak pondok buruk kiter... yo lahhh sapo la kiterrr.. huhu

    penah mkn biskut nih raya aritu.. amik sendrik g 'kilang'.. punyer la nifisssss dan sodap! ms tuh terpikir camne la dier potong leh nipis cenggitu.. kecik2 plak tuh... nak tanya resepi takot.. hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. hehe.. hidung ai kan benyek jer, tak ada makna nak sombong2 hehe.. ai gi ler rumah u tu tp cam biasa la, masuk, baca, keluar hehee

      nipis tu sbb dia buat utk jdkan kukis raya, ngap gitu jer .. kalau yg versi ori, buat tebal sbb utk dip dlm kopi O.. tu baru best.. meh ler dtg rumah ai ya, ai bg resipi, ai tak kehekut tau hehehee

      Delete
  2. haii... ruginya tak dpt join merasa biscotti! minggu lepas sy di KT juga 3 hari 2 mlm.. selasa, rabu & khamis bertolak pulang.... takper kita tunggu mana tau ada rezeki one fine day.. hehe..
    lawo biscotti kak nor nipis jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaa balik ganu dok kabo lg.. kalau dtg hari rabu tu boleh jumpa dgn shidah :)

      takper.. balik lg dan lg kan.. roger2 tau :)

      Delete
  3. Nor, wah ala ala Itali pulak ye? So, biscotti ni biskut lah ye? Selalu tengok kat magazine tapi tak pernah rase :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer PH, sejenis kukis la.. kaedahnya nak makan kena dip dlm air kopi baru best.. mudah jer ni PH.. try la :)

      Delete
  4. Salam Kak Nor...
    selalunya tengok aje tapi kali ni kena cuba la...tq kak nor!

    ReplyDelete
  5. wahhh!! tun sangat suka makan niiiii!!! duk teringin2 nk buat sejak tgk biscotti akak yg 1st tuu.. tp kan, tun x konpiden la nk toast kan almond tu.. dulu2 roast almond hangus letung.. kui kui.. fobia jap, sbb 1 tray hangus, rasa mcm bakar duit. huhu... k'nor toast mcm mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tun, k.nor biasanya goreng gitu jer dlm frying pan, tp jgn lupa tutup dgn penutup pan. pastu kena kacau2 sesekali supaya masak rata..

      Delete
  6. dh lama teringin nak buat biscoti ni tp asyik peram je resepinya hehehe....

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. hehe takkan tempe nak celup dlm kopi O abah khalisha.. :)

      Delete