f Secubit Garam: FLUFFY PANCAKE WITH CHOCOLATE SAUCE

N3 Terkini

Monday, December 24, 2012

FLUFFY PANCAKE WITH CHOCOLATE SAUCE

ASSALAMUALAIKUM...

Seperti yg dibagitau pada entri YUMMILICIOUS BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING WITH CHOCOLATE SAUCE (fuhhhh.. panjangnyer ..) sebelum ni.. Ni dia pancake yg digandingkan dgn lebihan CHOCOLATE SAUCE tu.. Rasa pancake yg fluffy bertemu dgn chocolate sauce yg enak.. ermmmmmmm..... tak yah citer la ya.. faham2 sendiri aje la.. hehehe


Tuan rumah tak leh berbicara panjang... kesihatan tak mengizinkan.. Jom tengok resipi....


FLUFFY  PANCAKE WITH CHOCOLATE SAUCE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
olahan dari resipi FLUFFY PANCAKE

Bahan:
1 1/2 cawan susu fresh
4 sudu besar cuka/jus lemon
2 cawan tepung serbaguna/gandum biasa
3 - 4 sudu besar gula castor
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 sudu teh garam
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanila
4 sudu besar butter ~ dicairkan

Cara:
Masukkan cuka/jus lemon kedalam susu. Kacau sedikit dan biarkan lebih kurang 5 minit (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Dalam satu mangkuk yg besar, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonate dan garam.
Masukkan gula dan kacau hingga rata.
Pukul sedikit telur dgn garfu, masukkan butter dan esen vanila. Kacau.
Masukkan pula bancuhan susu tadi dan kacau hingga sebati.
Tuangkan bancuhan cecair kedalam mangkuk berisi bahan2 kering tadi.
Kacau hingga adunan sebati. * Perapkan adunan 10 - 15 min ut mendapatkan hasil pancake yg cantik dan gebu
Panaskan nonstick frying pan dgn api yg sederhana panas dan tuangkan sesenduk adunan, biarkan dlm keadaan membulat dan masak hingga keluar buih2 pada permukaannya dan balikkan.
Masak hingga pancake masak dan angkat.
Hidangkan pancake dgn CHOCOLATE SAUCE.





CHOCOLATE SAUCE
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
150 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
100 ml whipping cream ~ k.nor guna VIVO
25 ml air
1 sudu besar gula castor
1 sudu besar mentega
secubit garam  ^__^

Cara:
Panaskan whipping cream dan air dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 pada tepi periuk.
Masukkan gula dan garam, kacau hingga keduanya larut.
Perlahankan api dan masukkan coklat masakan dan mentega.
Kacau sekejap dan padamkan api.
Teruskan mengacau sehingga kesemuanya sebati.
Biarkan sejuk sedikit baru lah dihidangkan.

* chocolate sauce ni akan kelihatan cair masa mula2 masak sbb masih panas..

31 comments:

  1. tak menahan saya tengok choc sauce tu, rasa nak tuang terus ke mulut, huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha haaaaa.. cpt nganga mulut! nak tuang ni.. jaga2.. masih suam2 ni tau sari hehe

      Delete
  2. Tengok pun dah nampak lazat....lum lg masuk mulut lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. AK, kalau masuk mulut.. ermmm.. kunyah jer la dan nikmatinya hehe

      Delete
  3. Nmpk sedap.. Nyumm2.. Kena coba nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt mencuba.. insyaallah tak rugi mencuba :)

      Delete
  4. Aduh... gebus nya tengok pan cake tu.. lebih tergoda lagi dengan coklat tu.. terliur sudah k.nor...

    Anak2 suka coklat.. ni yg kena cuba tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap sgt makan dgn sos coklat tu yati.. try la

      Delete
  5. fuhhh... lesoh jer pancake tu.... gerang tengok.. hihi...

    ReplyDelete
  6. Pehhh!!!..Yummmeh..Tgk limpahan coklat tu yg tak tahan..Hee

    ReplyDelete
  7. As salam Kaknor...saya pun suka pancake makan tak jemu.



    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la noor.. anak2 ni mmg tak pernah jemu gak makan pancake.. sbb tu k.nor suka buat tambah lak dah jumpa resipi yg perfect dgn selera kita org :)

      Delete
  8. Assalamualaikum Kak Nor,
    Anak2 Sham mmg suka makan pancake tapi Sham x suka buat.
    Reason :
    Sham selalu frust bila hasil x gebu mcm yg dlm gambar.
    Ntah mana la silap nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam sham..

      k.nor rekomen utk sham buat resipi ni.. insyaallah gebu gebas..
      dah ramai yg cuba.. masing2 kata mmg resipi ni menghasilkan pancake yg sangat memuaskan hati.. try la ya..

      mudah2an kali ni sham tak frust lg :)

      Delete
  9. great looking pancakes..semua sama2 bulat, sama2 saiz!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tau trick dia lena? k.nor guna pan yg paling kecik tu sbb tu semua saiz sama :)

      Delete
  10. salam kak nor...sedap nye..suke sos coklat tu...

    ReplyDelete
  11. Aslmkm Nor cayang.... mmg nampak gebusy ler.... nak cikiiit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam along syg..

      mmg very de gebus .. hehe dah abis la along .. lain kali nor buatkan utk along ya.. ehh utk liana jugak :)

      Delete
  12. Aduhia! Baru je lunch, ternampak pulak pancake ngan sos cekelat. Teringin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. balik rumah nanti godek ya.. ehh godek wiken ni la :)

      Delete
  13. Serius, pancake kak nor memang jelitawan.. apa rahsia kak nor selain perap adunan 15 minit? sapu essence SKII ker? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhhh jelitawan.. adehhh.. tang mana la tu.. rahsianya masak dgn api yg tepat, tak kuat sgt dan tak kecik sgt.. no SK2.. natural beauty gitu :)

      Delete
  14. Suka sgt penkek..n suka tgok penkek gebuan begitu.
    Memang cara masaknya letak atas non stick pan tu menjadikan rupanya begitu ye...teruja la

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg saya masak guna non stick pan aje.. api kena kontro, jgn terlalu kuat dn jgn terlalu slow.. biar betul2 masak bahagian bawah (bila bahagian atas dah keluar buih2/lubang2 dan dah kering sket baru terbalikkan.. insyaallah dpt hasil yg memuaskan..

      Delete
  15. kak nor, susu tu pakai susu ape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana bertanya ila, k.nor tertinggal word fresh kat situ sbb susu yg digunakan adalah susu fresh.. dah edit pun .. :)

      kalau nak guna bancuhan susu tepung pun boleh..

      Delete
  16. Salam kak. Knp ye saya buat pancake tak jd rata and warna mcm akak buat? Saya guna pan non stick juga tp tak rata mcm akk buat, licin je. Hehe.

    ReplyDelete