f Secubit Garam: CHOCOLATE MARBLE CHIFFON

N3 Terkini

Monday, December 17, 2012

CHOCOLATE MARBLE CHIFFON

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. dapat bersiaran lagi hari ni. Hidung pun dah makin ok.. Allah menduga dgn sedikit nikmat ditarik.. Alhamdulilllah.. 

Lama betul tak mencipon.. Kek kegemaran K.Nor, kek yg tak jemu dimakan tapi.... bila dah buat hati meronta nak mencipon lg dengan resipi lain, perisa lain, versi lain.. biasa la tu kan. sentiasa nak explore resipi berbeza dgn citarasa berbeza.. Alhamdulillah.. hasil mengugel K.Nor terjumpa dgn satu resipi yg menarik mata dan selera hehe.. CHOCOLATE MARBLE CHIFFON resipi yg K.Nor jumpa kat Kitchen Corner. Memang tergoda dgn kek cipon yg dihasilkan oleh Grace tu.. 


Memang tak rugi betul mencuba resipi ni, berbaloi2.. Lepas abis shooting, K.Nor potong2 dan hidangkan pada suami dan anak2. Sekelip mata jer, LICIIIIIIIIINNNNNNNNNNN!! Dek kerana sedap dan juga perut berkeroncong jer sejak hujan mula turun kembali tiga empat hari ni.. Alhamdulillah... seronok si tukang masak ehh tukang baking.. apa yg dibuat, dinikmati sebaiknya oleh ahli keluarga. Memang sedap kek ni, mmg tak rugi mencuba.. Kalau tak biasa buat kek chiffon mungkin nampak cam rumit jer nak buat, tp kalau baca step tu betul2.. dan ikut sukatannya betul2, insyaallah dpt buat dgn jayanya.. 


Disebabkan kurang kerajinan, K.Nor copy paste aje lah resipi dr blog Kitchen Corner ni ya.. Tq Grace...

CHOCOLATE MARBLE CHIFFON
source : Grace@KitchenCorner
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients for 21cm chiffon pan:
A. Egg white mixture: 
180g egg whites 
90g caster sugar 
10g corn flour

B. Egg yolk mixtures: 
70g egg yolks 
60g water 
60g vegetable oil 
70g + 10g plain flour 
20g caster sugar 
8g cocoa powder

~ Mix all the egg yolks, water, oil together until well combined. Add in the 70g of flour and the 20g of sugar, mix everything well combine and no lumps left.
Measure the egg yolk mixture and divide it into equal quantities of two portions in separate mixing bowl.
Mix 10g of the flour into a bowl of egg yolk mixture and mix 8g of cocoa powder into another bowl of egg yolk mixture.

~ Beat the egg whites in a clean large bowl until peak foam. 
Gradually add in sugar, one tablespoon at a time. 
Then finally add in corn flour. Make sure the corn flour mix well in the egg mixture. 
The egg whites mixture should be peak foam, smooth and shiny. 
Gently fold in half of the egg whites mixture into the cocoa egg yolks mixture and plain mixture accordingly until well combine. (Note: This stage took some times and patient and practice. Make sure all the egg whites mixture well combine with the egg yolks mixture without breaking the egg whites. Little egg whites left will cause a big hole in the cake during baking. And, over mixing will cause it hardly rise during the baking.)
Pour the well mix mixture into a 21cm chiffon cake tin and bake at a 170'C preheated oven for 50 - 55 minutes. 
After baked, let the baked cake turn upside down for cooling before unmold it. 
Enjoy this supper soft and fluffy chiffon cake!

* k.nor guna 5 bj telur gred A

14 comments:

  1. Menggoda la kak...nmpk gebus je kek tu....:-)

    ReplyDelete
  2. As'salam Nor, tu hari buat juga chiffon pandan, tak payah tunggu 1 hari. 1/2 hari dah habis hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam ct.. kalau nak tau, kita org 5 beranak hadap kek ni dlm masa tak sampai 1 jam pun ct.. licinnnn heee

      Delete
  3. gebu dan menarik kek chiffn akak, lama tak buat kek kegemaranku ini..teringinlah plk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la buat yatie.. mmg sedap ni :)

      Delete
  4. akak takyah citer lebih2 ye.... buat sy menelan air liur jer.. hehehe... dah tau dah kalau cipon sememangnya sodapppp... i like!

    ReplyDelete
  5. tgk je memang tahu sedap...kalo dpt makan tentu2 la LICINNNNNN kan hehehe...

    ReplyDelete
  6. Wah memang nampak gebus kek cifon K.Nor ni... menggoda sungguh... nak minta sepotong dah LICINNN pulak :D

    ReplyDelete
  7. Cantik ada patern-patern. Memang sedap sebab ada cekelat, PH tak sabar-sabar nak cuba jugak!

    ReplyDelete
  8. Sangat jelita rupa paras Chiffon Cake Nor ni...
    Agak-agak berapa biji telur yang digunakan ye Nor? Mama ni allergic sket kat kek chiffon... ahaks...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. sama la mama, nor pun allergic dgn kek cipon hehe

      nor dah letak kat bawah resipi tu nor guna 5 bj telur ma :)

      Delete
  9. aduhhhhhhhh

    klu gitu rupanya. mmg boleh licin gak bila didepan mata

    ala k.nor.. ayu bab2 org putih ada faill..

    ReplyDelete
  10. was blogwalking, terjumpa resepi ni. looks delishhh! akan cuba buat one day. kudos!

    ReplyDelete