f Secubit Garam: BLACKPEPPER LAMB CHOP & Co.

N3 Terkini

Friday, December 28, 2012

BLACKPEPPER LAMB CHOP & Co.

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. bertemu lagi di penghulu hari.. Hari ni, hari Jumaat kali terakhir utk tahun 2012 ni.. Kejap jer, tahun baru bakal muncul lagi. Dan juga, kejap jer cuti sekolah akan berkahir minggu depan. Rumah ni akan kembali sunyi, kembali tinggal 3 org penghuni.. Hanya burung bangau, burung gembala kerbau, burung layang2 dan juga kerbau yg bakal menemani hari-hari hehehe ... ehhh.. tak lupa tanaman kesayangan K.Nor juga...


Minggu lepas masa Naim balik bercuti, K.Nor amik peluang buat menu western ni. Ni 1st time buat Lamb Chop. Bukan apa, males nak tunjuk skil kat dia org ni. Nanti kalau dah buat, menjadi .. sedap kat anak tekak masing2, mula la K.Nor tak berpeluang nak makan yg kat kedai.. hehe.. Asyik compare jer.. kat kedai tak sedap la.. mak buat lagi sedap la.. huhhh... kita sbg tukang masak ni, sesekali nak gak relax kan.. nak gak makan yg org lain buat. (tapi kita sendiri pun, kalau dah makan kat kedai tu kurang sedap mesti mulut nak berbunyi gakkkk.. ermmm mak buat lagi sedap dr ni kan.. hehehe)


Tapi serius cakap, mmg SANGAT SEDAP Lamb Chop ni.. K.Nor buat 9 keping, all SOLD OUT!! LICINNNNN!! Langsung tak berbaki.. Tu pun anak2 dan cik abe ada sound, lain kali beli 2 pack daging kamben tu baru puas hati makan.. huhu... Dan Along lak tambah, kena ada french fries baru complere mak.. ermm.. yer la.. yer la... Kalau beli daging 2 pack pun tak sampai 50 hengget.. Campur dgn bahan2 lain pun adalah dlm 10 hengget kan.. Memang berbaloi la buat sendiri dari makan kat kedai.. Boleh makan sepuas hati. Kalau kat kedai mau dlm RM16.00 satu plate (utk sekeping daging jer kan). Kalau 10 atau 12 keping? haa.... kali darab sendiri la ya... Bebaloi2 la kalau buat sendiri.. Soooooo.... disarankan utk mencuba resipi yg K.Nor kongsikan kat bawah ni.. Insyaallah puas hati.. ^_____^

Resipi2 kat bawah ni ada K.Nor amik kat dua tiga blog/website dan ada yg K.Nor olah sendiri.. Terima kasih buat penyumbang resipi dan juga yg berkongsi sumber resipi.. Yg baik2 kita kongsi2kan ya.. :)



BLACKPEPPER LAMB CHOP
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
5 kpg daging kambing
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ yg baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula perang/madu
2 sudu besar minyak zaitun

Cara:
Gaul kesemua bahan kecuali daging kambing.
Lumurkan bahan perapan pada daging dgn rata.
Perap dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam. (lama lama lagi baik)
Panaskan grill pan dgn api sederhana atau boleh juga guna non stick pan. (k.nor guna pemanggang ajaib)
Letakkan daging kambing dan panggang lebih kurang 8 - 10 min.
Kemudian balikkan dan panggang lagi sehingga masak. (jangan balik2kan banyak kali, cukup hanya sekali utk menghasilkan daging panggang yg lebih enak).
Angkat dan hidangkan dgn Sos Lada Hitam, Garlic Mashed Potato & Creamy Coleslaw.


SOS LADA HITAM
sumber : KasihSalina
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besa sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar susu fresh
2 setengah cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam Knor
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis (guna mentega pun boleh)

Cara:
1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
2. Masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan tomato sos, cili sos, lada hitam, sos tiram @ kicap dan tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
5. Lastly, masukkan garam n gula secukup rasa.



GARLIC MASHED POTATO
resipi : Mommamia@MyResipi
sumber : HanaMemories & K.Nor


Bahan2:
8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
3 sudu besar butter
2 sudu besar mayonaise
½ cawan susu segar/ fresh cream
1 sudu kecil black pepper

Bahan-bahan untuk gravy : ~ k.nor skip gravy ni

2 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu kecil black pepper
2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
sedikit minyak untuk menumis bwg putih- hana gune butter

Cara:
Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.

Untuk Gravy : 
Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)

Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi..



CREAMY COLESLAW
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1/2 cawan lobak merah yg disagat
1/2 biji bawang besar ~ dihiris halus
4 cawan kobis yg disagat
3 - 4 sudu besar mayonis ~ k.nor guna lady's choice magic mayo
2 sudu susu fresh
secubit garam

Cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
Simpan dalam peti ais.
Hidangkan sejuk.


36 comments:

  1. Gambar pun dah sedap... Mohon copy resepi. . Nanti2 rajin blh try...

    ReplyDelete
  2. mak oiiii....tgk gambar pon dh terliur...haippp

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak

    ok noted,sold out (T_T)hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam pia comel..

      hehe.. gud girl :)

      Delete
  4. as salam kak.nor.. copy n try cuti nanti... tunggu my magic pan dtg ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam azue.. try la ya.. k.nor pun guna magic pan gak.. kejap jer masak.. moist gitu dan daging pun empuk molek jer :)

      Delete
  5. wow....nice combo!! tak pernah buat lamb chop lagi....will bookmark this.....My advance wishes untuk Kak nor sekeluarga ye...HAPPY NEW YEAR!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. do give a try ya GK.. mmg yummy ni :)

      tq dear.. HAPPY NEW YEAR to u & yr family too :)

      Delete
  6. assalamualaikum kak.. wahhhh..sedapnyerrrr..nanti nak buat gak la..maceh resipinya kak..halal yer..hehehe..

    ~ Rabiatun

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam tun.. mmg sedap tu.. try la ya.. dah try nanti hantar akak satu set ya.. :)

      Delete
  7. Salam kak nor...wahhhh dap nyeee....nk sepinggan boleh....pehhh mengancam sungguh lamp chop itu...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa sury, dah warning kat atas sinun.. ALL SOLD OUT hehe.. sori la yaa :)

      Delete
  8. hakakkk... tak berapa baik ckp macam tuh... nanti akak yang termengandung tahun 2013.. wakakakakakakakaa...

    * nih kamben ke kobau yang duk bekubang dlm banjir tu? kekekekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. nehi.. nehiiii.. ai dah mangga dah.. ai bg peluang kat adik2 jer.. nak main dgn anak sdara jer dahhh.. hehe

      semestinya la kamben mek.. kobau baru jer balik sejak tersekat banjir nun.. hehe

      Delete
  9. Replies
    1. simbah air sebaldi kat puan doc.. hehehe

      Delete
  10. Nor, mak punye lagi sedap ye? Terrer lah you ni, kalah yang kat kedai :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la PH, mak masak dgn kasih sayang utk anak2 kan.. so mesti la lebih sedap dr kedai :)

      Delete
  11. Lamanya tak makan lamb chop...I likeeeee! First class presentation kak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh mana ada 1st class tu dear.. simple jer tu.. org lain buat prop lg gempak :)

      Delete
  12. K.nor...datang malu-malu,nak mintak resipi tu....tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa suri, tak yah mintak2 la.. amik jer resipi tu.. tp jgn lupa utk cuba buat ya.. :)

      Delete
  13. salam sis... mintak resepi yer...
    confirm kene try nie... sedapnye lar..
    terliur mlm2 nie ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam diana.. silakan.. slmt mencuba ya.. :)

      Delete
  14. hwaaaa...lamb chop complete set... kena cubaa resepi ni plak ler nnt... tp cni frozen lamb rib import punye... tak fresh ler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh makyung dah terliur ya.. kena buat la tu.. :)

      Delete
  15. K.nor,Sedapnye lamb chop ni.....nk try l nnti:)

    ReplyDelete
  16. kak...mohon try ye...resepi akak nih

    ReplyDelete
  17. kakNor....daging ni kalau steam dlu lepas tu bakar boleh ke..???

    ReplyDelete
    Replies
    1. steam dulu? tak pernah pulak k.nor dengar org steam dulu steak sebelum di bakar. boleh aje tp mungkin rasanya berbeza sket la kut

      Delete
  18. K.nor sye nk try la resipi ni...meleleh da air liur ni...hehe

    ReplyDelete