f Secubit Garam: PISANG BAKAR BERKEJU

N3 Terkini

Monday, June 17, 2013

PISANG BAKAR BERKEJU

ASSALAMUALAIKUM...


Tak perlu bercerita, biar lah gambar saja yg berbicara.. nyummm... nyummmmm ^___^

PISANG BAKAR BERKEJU
resipi : K.Nor @ SecubitGaram

Bahan:
3 bj pisang ~ k.nor guna pisang berangan
coklat masakan / chocolate ganache secukupnya
parutan keju cheddar secukupnya

Cara:
Buang kulit pisang dan belah dua.
Bakar dlm magic pan selama 3 - 5 minit bergantung pd saiz pisang atau sehingga pisang layu.
Letakkan pisang atas piring.
Curahkan coklat masakan yg dicairkan / chocolate ganache atas pisang.
Tabur dgn parutan keju secukupnya.
Sedia utk dinikmati

* boleh guna pisang montel atau juga pisang raja..




28 comments:

  1. amboi pisang kak nor..membangkit selera zila..ni lagu utk akak..cantik tertarik pisang bakar memang da bomb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagu yg masuk carta top ten ke ni zila :)

      Delete
  2. tak pernah saya buat pisang mcm ni, mcm menarik jer dibuatnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba buat, bukan aje menarik pd rupa tp menarik pd selera anak tekak :)

      Delete
  3. Assalam & selamat pagi kak nor...wah sedapnya pisang bakar berkeju ni, memang x pernah buat g, menarikk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam lyn, try la.. mudah sgt2 :)

      Delete
  4. Mana aci suruh pisang berbicara... tokey pisang sakit mulut yer... hehehe

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum kak,wahhh pengsan sedap nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. ishh jgn pengsan kat sini pia.. sib baik kecik jer orgnya.. boleh la angkat hehe

      Delete
  6. sedapnya kak...kebetulan ada pisang kat umah ni.blh la try....

    psssttt...daun pudina ada di mana2...huhuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. part pudina tu lia, dah mmg banyak , fresh lak tu.. tu yg menempel jer dlm prop :)

      Delete
  7. Adoi, Nor! Pisang+coklat+keju = sedap habis!

    ReplyDelete
  8. salam kak..

    pisang bakar bekeju memang sedap..makan beketul-ketul pun takpe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. mmg betul.. lemak pun berketul2 gak menempek hehe

      Delete
  9. salam singgah nor,

    pisang bila kita kaitkan dgn melayu....rebus cicah kelapa parut...yang is is omputih...n looks yummy..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. mekasih mck kantin.. 1st time nampak singgah sini... tq :)

      rasanya menu ni ada kat indon/jawa.. so tak tau la nak kata ni versi omputih atau tak .. tp dlm food channel kat tv mmg ada tayang menu ni :)

      Delete
  10. Cis!! Err cis tu x yah bakar ye k.nor? Errr ke x nak berbicara ngan ai ni? *------*

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik bukan ayat 'cis! kau bedebah' hehehe

      ai tak tau nak pot pet apa ler.. clueless.. then blurless.. ehh blurmore hehehe

      Delete
  11. Errr keju tu membuatkan saya rasa nak cuba sekarang juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg keju tu yg paling menarik selera kan :)

      Delete
  12. kak nor, kalau di tawau ni diorg buat dgn pisang goreng, siram dengan susu n air gula melaka, pastu parut cheese, sedap! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu tu susu apa? susu manis? or susu cair.. kalau susu manis, mesti rasa lg manis kan sbb tambah lg gula melaka.. tp kalau susu cair, lemak2 gitu .. sedap gak tu :)

      Delete