f Secubit Garam: PUDING ROTI KARAMEL

N3 Terkini

Wednesday, June 26, 2013

PUDING ROTI KARAMEL

ASSALAMUALAIKUM...

Dah berapa kali enterpreme dlm blog ni tak tau la resipi ni.. Memang dah melekat guna resipi ni tiap kali nak buat Puding Karamel. Resipi asal dari dapur Rosaliza, dah merayap situ sini, sana sinun..


Puding Karamel mmg kegemaran K.Nor sekeluarga, terutama hero bongsu. Tiap kali bulan puasa mesti dia request puding kegemarannya ni, selain dr Puding Buih. Jom layan mata dgn gambar Puding Karamel yg dah lama jd baja ni... hehehee



PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : Lina.pg & Hana

sumber : K.Nor

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)

Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je



30 comments:

  1. Best puding nie....antara menu wajib bulan puasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. sama la kat sini.. mmg menu wajib bulan puasa :)

      Delete
  2. Assalam kak nor, terima kasih banyak2 kerana suka ngan resipi biasa2 ni, dan saya sangat2 menghargai kak nor walaupun otai dlm masak2 dan blog masakan juga sifu pada kami2 yg tak berapa pandai nak masak2 ni, kak nor tetap boh link kita , terima kasih banyak2 kak nor terasa sangat di hargai walaupun saya ni hanya kuman dlm blog masak2 nak di bvandingkan dgn blog secubit garam ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam liza..
      tak ada la sifu2 tu liza.. k.nor pun mcm liza gak.. banyak benda lg yg k.nor tak tau.. dan masih gak dlm proses belajar..

      k.nor pegang gini, kalau kita tak suka org buat kat kita, kita jgn buat kat org lain.. betul tak.. resipi org tetap resipi org, apasalahnya kita mention owner asal, tanda penghargaan buat dia.. kalau pun kita olah dr resipi asal, tak salah sebut kan jugak resipi olahan dr resipi asal sekian2.. kita tak rugi apa2 pun.. tak jatuh martabat kita nak2 yg dah ada nama sket tu, utk mengaku yg kita buat guna resipi org lain.. kita bukannya perfect dan kita pun bukannya malaikat kan.. kita manusia yg lemah, yg cuai, yg lalai.. tak gitu :)

      adehhh.. kuman dlm blog masak2 ya... kalau k.nor kata k.nor hama? hehehe lg kecik kan :)

      Delete
  3. Replies
    1. slmt mencuba .. ehh ke dah cuba? hehe

      Delete
  4. lama x pekena puding ni kak nor..terliur zila tau..notty tau hahahaha..bak sikit kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. noti tu notification ke? hahhahahaha

      jom la godek.. tak rugi punya tau zila :)

      Delete
  5. Tak mo komen pasal puding, kak nor buat mesti sedap punya..
    Respect tul ngan kak nor..walaupun rcp ni dah merebak seluruh maya, tp tetap bagi credit link untuk kami hihi..Suka2

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik, gi baca kat reply comment utk si kakak ya.. hehhehee

      Delete
  6. Adeh...sama lak ngan komen kaekanda kite haha..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum...sedapnya k.nor..lama tak buat puding keremel ni...

    ReplyDelete
  8. salam kak nor..

    uih..memang best la kalau dapat makan puding roti karamel ni..suka makan puding ni..terutama sejuk2..sedap.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikummm...tok..tok..tok..bukak pintu....kita dtg nak ngendeng puding karamel Nor ni...he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. dah bukak pintu, tp pudingnya dah licin buk :)

      Delete
  10. Nak cuba resepi ni pulak ... senang jer tengok tu... pukul manja tu camne k.nor :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiranya kita kacau2 hingga telur kuning dgn telur putih bersatu/sebati jer.. jgn kuat2, jgn sampai berbuih2..

      Delete
  11. bulan puasa mesti rasa nak makan..nak buat pun senang kan kak

    ReplyDelete
  12. comel... gerenti sedap tu Nor...

    ReplyDelete
  13. K.nor. Singgah sini jap sbb tgh cari resepi puding ni la. Pernah buat tp tak jadi sbb air gula. Ms tuang air gula dlm loyang tu..air gula masih cair kan?lepas dibiarkan tu masih cair ke dah keras?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer.. gula hangus/karamel tu mesti masih cair (kaler jgn terlalu brown, maknanya dah hangus) nanti bila masak lg pahit jadinya. lepas kita tuang dalam loyang, lenggang2 sket biar ia rata kat loyang tu. lps tu ia akan mula mengeras. biarkan gitu.. mmg gitu keadaannya. nanti bila adunan puding dah siap, terus tuangkan dlm loyang dan tutup dlm foil dan bakar cara waterbath/kukus

      cza juga boleh guna teknik ni. panaskan gula direct dlm loyang. maknanya letakkan gula yg diperlukan dlm loyang dan panaskan loyang atas api. masak sehingga menjadi karamel dan lenggang2kan supaya ia rata dlm loyang..

      slmt mencuba .. all the best :)

      Delete
  14. Salam Kak Nor,

    Nak tanya, macam mana kak nor potong comel2 bentuk love tu ye? beli kat mana bekas tu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      k.nor guna bekas silicon/silicon mould tu.. boleh dptkan di kedai2 bakeri atau boleh order online dgn sue nenie ni ya.. http://www.facebook.com/sue.nenie/media_set?set=a.10200799745783667.1073741827.1463900798&type=3

      Delete
  15. tried and tested. It's a good recipe. Left over bread not wasted anymore :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq for trying. glad that u like it :)

      Delete
  16. insyaallah boleh tp guna kaedah water bath ya..

    ReplyDelete
  17. akak.. kalau guner susu sejat atau fresh milk berapa sukatan nyer ye...

    ReplyDelete