f Secubit Garam: CLASSIC CHOCOLATE CUPCAKE

N3 Terkini

Wednesday, June 12, 2013

CLASSIC CHOCOLATE CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lama K.Nor simpan resipi cupcake ni, yg diambil dr dapur org Seberang Tambak nun. Kebetulan duk pikir2 nak buat apa utk anak dara bawak balik ke asrama Sabtu baru2 ni, teringat nak godek cupcake ni. Nak ngetes org kata pun ya jugak :)


Alhamdulillah.. mmg berbaloi2.. Sedap! Tak makan dgn frosting/icing pun tak per. Ada sedikit penderhakaan yg dah K.Nor buat, menambah sedikit baking powder dan juga memasukkan cuka pd susu yg digunakan utk menghasilkan buttermilk. Alang2 nampak ada penggunaan susu fresh, jd terfikir nak letak cuka supaya menjadi buttermilk. Seperti yg sedia maklum (kebiasaan bakers mmg tau) kalau adanya penggunaan buttermilk dlm adunan tak kira la cake, pancake, insyaallah apa yg kita hasilkan tu akan menjadi lebih moist dan lebih sedap. Satu adunan menghasilkan cupcake yg agak lumayan gak la. K.Nor buat dlm papercup saiz L dan dpt lebih kurang 26 - 28 bj cupcakes. 



K.Nor tak ikut sepenuhnya resipi yg K.Nor ambil kat dapur Ayu ni yg menggunakan Chocolate Frosting, sebaliknya K.Nor guna lebihan buttercream yg kebetulan masih berbaki dlm peti ais. Dari duk bertapa lama2 dlm peti ais, baik kita guna, kan.. Lain kali boleh cuba resipi frosting asal tu pulak.. Tq Ayu for sharing the recipe ya.. Memang boleh dibuat lagi dan lagi nih.. Insyaallah... 

Pertama kali menerai bakar cupcake dlm magic pan.. Alhamdulillah.. menjadi walaupun tak naik membumbung sgt..
Bakar dgn api 'besar sket dr kecil' selama 20 - 25 min sambil alih2kan pan supaya kepanasan rata.

CLASSIC CHOCOLATE CUPCAKE
source : Maya & Ayu
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients:-
170g butter-(3/4 cup)
2 cups sugar (-I used 11/4 cup) ~ sama dgn Ayu
3 eggs
2 cups plain flour
1 tsp baking soda + 1 sk baking powder ( k.nor tambah)
1/2 tsp salt
85g cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
11/2 cups milk + 2 sb cuka --> buttermilk (k.nor tambah, utk menghasilkan buttermilk)
2 tsp vanilla

Method:-
Cream butter until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Add eggs, one at a time. Measure the flour, baking soda, salt and cocoa powder into a medium sized bowl and whisk to combine. Add about a third of the dry ingredients to the butter/sugar and beat to combine. Add about half of the milk and beat to combine. Continue adding, alternating between dry and wet and finishing with the dry. Mix in vanilla. Scoop batter into cupcake cups 1/2 or 60% full. Bake at 170C for about 25-30 minutes or until a cake tester comes out clean.

##
K.Nor letak 75 - 80% full (baked 18 - 20mins)

Frosting:-
142g chocolate (5 oz)-(Ayu used Valrhona Dark Chocolate)
86g butter(3 oz)
1/2 cup sour cream
1 tsp vanilla
5-7 oz icing sugar (start with 5 oz and add accordingly) - (Ayu used 2 oz - 21/2 oz-60g -75g)

Method:-
Melt butter and chocolate using a double boiler. Once smooth and melted, gently whisk in vanilla. Whisk in icing sugar, a little at a time. Add in sour cream and cream till its satiny smooth. Keep it aside for a while to thickens. Do give it a stir once in a while.

Sori ya, tahap kerajinan tuan rumah merudum utk mengalih bahasakan resipi ni.. Kalau tak faham sila guna google translate ya.. ^__^

9 comments:

  1. As salam kak nor, sedapnya nampak..sy peminat resipi akak..kagum n suka tgk kreativiti kak nor..setanding dgn pertandingan cupcake wars di TV tu..tq 4 sharing the recipe ye :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam umie..

      masyaallah.. jauhnya panggang dr api tu umie. tak mampu lg nak jd setanding dgn yg cupcake wars tu.. hehe.. masih jauh lg k.nor nak belajar utk jd setanding dia org tu.. apapun mekasih sudi bertandang ya..

      slmt mencuba resipi2 dlm SG ni :)

      Delete
  2. Assalamualikum...wah knor..mengancam....nampak sedap sesgt nnti bole la cuba ni....

    ReplyDelete
  3. Assalam Nor,
    blog Nor ni, kita notice, kalau Nor, update kan it will only appear a few hours lepas tu kat blog list kita tau..itu yang kadang2 tak tahu yang Nor dah update selalu terlepas pandang aje..bila tengok kadang2 dah lepas 8 hours or 1 day gitu...
    Classic chocolate cake, kalau tak silap dah lama juga kat list Nor kan baru sekarang berjaya membuatnya..heheh tahniah tahniah..thank you for trying ya Nor..

    ReplyDelete
  4. gambar yang first tu memikat! nak cuba nanti..

    ~jemput semua ke blog saya, terima kasih~

    ReplyDelete
  5. Kena buat juga nih..Tak tahan tengok godaan tu kak..Heheheee

    ReplyDelete