f Secubit Garam: JUS ROSELLE KASIH HATI

N3 Terkini

Friday, June 14, 2013

JUS ROSELLE KASIH HATI

ASSALAMUALAIKUM...

Jangan gelak ya.. dah puas mereka nama minuman ni.. Tak dtg gak idea.. Nak bg nama Jus Roselle Dgn Selasih.. rasa mcm out of date jer.. hehehe.. So berligar2 la mentol dlm kepala mencari idea nak bg nama.. BLURRRRR... tak jugak muncul idea yg bernas.. Last2 sbb dah lewat nak masuk opis.. terlintas ler perkataan KASIH HATI.. sbb KASIH tu lebih mirip kepada SELASIH kan.. (opsss... tak ada kaitan dgn citer TEDUHAN KASIH yg tengah hot skrg ni tu ya.. sbb K.Nor tak pernah tengok pun citer tu.. yg tau pun sbb hal ni tengah riuh kat fb nun.. ramai peminat citer tu kat sana hehee) Dah ada perkataan KASIH,  tak best pulak kalau bg nama JUS ROSELLE KASIH gitu jer.. rasa cam tergantung jer ayat...


Pikir lagi nama tambahan.. tanya cik abe.. dia syorkan KASIH HATI. Okay.. kita ikut jer la idea KEKASIH HATI K.NOR  tu ya.. hehehe .. Jadi keluar la surat beranak secara rasmi utk minuman ni.. JUS ROSELLE KASIH HATI... full stop.... Tak yah nak pikir panjang2 lg dah, tak yah nak tukar2 lagi.. Ai yg reka jus ni, kan.. sesedap rasa sesuka hati ai la nak bagi nama apa kan.. heheheeeee

Dah.. tak leh bicara panjang2.. Ayam, ikan yg dibeli kat pasar tadi belum disiang dan dibersihkan.. Nak masuk opis dulu ya... Selamat melayan mata dgn JUS ROSELLE KASIH HATI... ^___^

JUS ROSELLE KASIH HATI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
15 kuntum bunga roselle
air
1 cawan  gula ~ ikut kemanisan yg disukai
biji selasih secukupnya ~ direndam hingga kembang
ais 

Cara:
Bersihkan bunga roselle dan asingkan bijinya.
Masukkan ke dalam periuk bersama 500 ml air dan gula.
Masak hingga gula larut dan roselle menjadi lembut. Biarkan sejuk.
Blend kelopak roselle bersama sedikit air hingga hancur.
Masukkan 1/2 dari roselle yg diblend, 1/2 dari air gula (rebusan roselle) kedalam jug.
Tambahkan dengan air lain secukupnya dan kacau.
Jika kurang rasa manis bolehlah ditambah gula mengikut citarasa masing2.
Masukkan ais secukupnya dan biji selasih yg dah kembang tadi.
Bolehlah dihidangkan.


10 comments:

  1. Dulu ada pokok nie tumbuh kat rumah mak tepi ampaian.kami 1 fmly buat donno sbb ingt pokok liar.tetiba ada org kg mai mintak nk petik bunga nak buat air..terus tny pak cik google..bila google baru tau bunga pokok nie boleh makan rupanya..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tu dibuat jus.. rasa seakan ribena gitu.. dan banyak khasiat nya jugak :)

      Delete
  2. Nyaman tekak ada kasih hati menemani ai dlm cuaca yg panas2 ni...x terserempak org jual rozel kt sini la k.nor...kalu ada mmg tingin nk buat jus jugak... Sbb ai x dapat rosselle ni so utk menyejukkan ati yg kepingin sgt ni buleh dak ai pegi membeli belah kt rozel? Aci dop?...wwhuuuu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii.. nak sopink kat rozel! mana rozel jual roselle! tp kalau nak g jugak, jgn lupa ya.. ai nak ikut gak!! heheh

      Delete
  3. Boleh cuba ni k.nor, bunga roselle kat umah tengah elok berbunga ni... :D

    Sesuai sungguh utk bulan ramadhan nanti k.nor :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah.. mmg sesuai sgt.. tak kira la ramadhan atau pra ramadhan pun yati.. slmt mencuba :)

      Delete
  4. Replies
    1. salam sarah.. mekasih sudi singgah ya..

      Delete
  5. Assalamualikum knor salam kenal...suka intai blog akak.Izinkan saya jadi followers yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam umie jazz.. mekasih sudi intai2.. eh..takyah intai la.... masuk terus jer tak per... :)

      mekasih gak sudi follow ya.. :)

      Delete