f Secubit Garam: KEK RED VELVET MOIST

N3 Terkini

Wednesday, June 19, 2013

KEK RED VELVET MOIST

ASSALAMUALAIKUM...

Rasanya dah berbulan2 kek ni dibuat.. Dah lama sgt terperam dlm folder. Bukan tak nak jadikan entri, tp dek tuan rumah bz, tambah dgn memori dlm hard disc yg dah makin berkurangan.. pastu kena potong que oleh masakan/baking lain.. perghh punya la banyak alasan tuh.. tu yg duk peram jer, kalau jd pekasam best gak kan, boleh perah limau, cili padi potong, pastu santap dgn kusyuknyer dgn nasi putih berlaukkan gulai ayam hehe


Resipi dari dapur Mek Kuantan (dulu boleh ler panggil Mek Jepun, skrg ni kena bagi mek Jah@Ika lak title mek jepun hehe) nun.. K.Nor buatkan utk Naim utk balik ke KL rasanya aritu, sbb ada geng baik dia demand baik punya dgn si emak ni.. Kebetulan ada lebihan batter tu sket, K.Nor letak dlm 4 bj papercup, pastu combinekan dua biji dan letak frosting.. dpt ler 2 bj kek RV mini ni.. Deko pun main hentam aje la labu.. Nak ngap sendiri punya, tak yah la wat lawo2 kan.. hehe

Mekasih ya Ina, cam biasa nak share kat sini lak.. (frosting tu, K.Nor guna resipi frosting yg biasa K.Nor buat, yg tak letak WC)

KEK RED VELVET MOIST
resepi olahan oleh : hanamemories.blogspot.com
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
*2 cawan tepung kek/superfine
*2 sudu besar serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonat
*1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk - resepi di bawah
1 cawan gula halus
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan minyak masak
1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
2 biji telur A
esen vanila

Topping
250g cream cheese @ satu ketul
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
1 sudu besar jus perahan lemon

Cara-cara
Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus.
Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.


36 comments:

  1. salam kak noooorrr...wahhhh geli geli terus air liur saya (sbb cun sangat terus terasa teringin nak ngap hehehe)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. dua kali baca komen hajar ni dua kali k.nor gelak.. adehhh geli2 air liur hehhe

      Delete
  2. Singgah dapo Nor la kejap...memang lama tak sibuk jengah kat sini...selalu dok dating kat fb....ni dtg nak ngendeng red velvet...ada lagi ke...ke akak kena jilat jari lagi cam selalu....he he
    Kek sponge dah siap ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper.. kat fb lg happening kan k.cek.. goleh gelak2 boleh balas gurau kan.. :)

      dah abis la kak.. dah berzaman kirong org ganu kata ni :)

      dahhhhhhhh.. dah siap deliver.. dah siap transform yg tak menjadi tu pun.. :)

      Delete
  3. Assalamualaikum k.nor sedapkan wat red valvet guna resepi ni..moist sesgt.saya intai resepi ni dari dapur hanamemories...saya pun dah buat guna resepi.rasa nak buat lagi...tkasih share resepi ni lagi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam umie jazz.. mmg sedap resipi ni.. kan :)

      Delete
  4. salam k.nor.
    lma nya tak jengah sini..singgah tpi tak sempat nk btegur sapa..hehe
    red velvet..huhu..kenangan buat kek ni..suka tapi sedih gitu kak..ish!..ish!..ish!..nak tnaya nape ekk rsa kek velvet saya mcm pahit sikit..baru buat time cuti sekolah hari tu..kali pertama buat..ada dh saya letak dlm entri kt blog..nak share kak..mana tau ada tips ker..Mak saya ckap saya terlebih pewarna..hehe..ataupun de bahan2 lain yang memungkinkan kek saya tu sedikit pahit???

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam cikma.. k.nor dah komen kat entri kek rv tu ya.. harap dpt membantu cik ma dimasa akan datang :)

      Delete
  5. salam kak nor..

    nampak comel dan sedap ja kek red velvet tu..terliur nampak..rasa nak gigit pun ada..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam bbwana.. kalau la dlm gambar boleh gigit, tak payah la kita buat kan.. ngap terus jer yg org post :)

      Delete
  6. Salam kak nor..even deko y simple..still nmpk menarik ngan sebiji strawbery di atas..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. k.nor mmg tak ada kepandaian nak deco cun melecun mcm org lain.. setakat ala kadar boleh la ahlia :)

      Delete
  7. Nampak comel je rvc Kak Nor tu... walaupun lama terperam dalam folder, tapi bila keluar tetap mengancam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb duk dlm folder bertahun2 pun tak basi amie.. tu yg masih boleh post hehe

      Delete
  8. Memang comei RV tu...Elok ja kecik2... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak leh wat besar2 kang tukang buat ngap banyak :)

      Delete
  9. salam kak nor,

    hehe...dh reply di blog..malu pulak nk cerita di sini..anyway thanks kak nor bagi saya info yang sangat berguna..terima kasih banyak2..:)..In Shaa Allah..akan di rajin kan diri menjengan blog akk...terliur tengok resepi yang sedap2..al maklum saya memang suka buat kek dan dessert...harap dapat lagi ilmu drpda akk...salam kembali...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      jgn give up ya.. belajar dr pengalaman dan kesilapan.. tu akan jadikan kita lebih baik di masa depan.. insyaallah :)

      Delete
  10. hadoi laa... sakit jiwa klu tenet semput! lagi sakit bila nmpk kek lawo! huwaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat yg tenet semput tu mek.. ikut stail tenet cap kuye2 org mukah ke ? hehe

      Delete
  11. Salam....saya mmg teringin nk buat kek red velvet ni.....cup cake pun tak pe...nampak yummmy sgt kek ni.....insyaAllah....nk try bila2 free nnt.

    ReplyDelete
  12. Salam kak.. esen vanilla nak letak bnyk mana ye kak? -alia

    ReplyDelete
  13. Salam..akak..kek ni moist mcm kek coklat moist tu ke..ataupun just mcm sponge cake tp moist. .tekstur die kasar x...share please. .brminat nk try ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. kek ni lebih kurang kek coklat moist dan bukan mcm kek sponge

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. salam, saya nak tumpang tanya tepung kek tu tepung apa ya? sama ke dengan tepung naik sendiri?? kalau beli di kedai memang tulis tepung kek je ke di kotaknya?? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. jom ke sini.. mcm2 info ttg kek http://citarasawan.blogspot.com/2010/07/jenis-jenis-tepung-dan-kegunaannya.html

      Delete
  16. cuka putih tu cuka yg guna untuk memasak tu ke

    ReplyDelete
  17. Salam sis...yg nie gune whipping cream uht ke non-dairy??

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. kalau tak silap k.nor guna lebihan frosting yg sedia ada. k.nor guna non dairy + cream cheese + sedikit gula castor (sbb non dairy dah cukup manis)

      Delete
  18. salam... mohon share resepi yer... mohon halalkan...

    ReplyDelete
  19. salam ,,kak mcm mne yer nak buat frosting creamcheese yg kental,,biasa buat kurang kenta n cair..ade tips? :)

    ReplyDelete
  20. w'salam.. kena tahu dulu, yg digunakan tu adalah non dairy atau dairy whipping cream.. kalau guna dairy mmg tak akan kental elok.. jd lembik dan cair.. yg sepatutnya guna non dairy whipping creram (wc ni dah sedia manis, tak perlu tambah gula)

    seeloknya masa nak guna tu, wc tu separuh beku (tak mencair sepenuhnya). beater dan mangkuk pun ada yg suggest letak dlm freezer seketika supaya ianya sejuk agar dpt menghasilkan frosting yg cantik (beater ya, bukannya mixer tau, kang jahanam pulak kalau letak mixer hehe)

    selepas dah siap beat frosting tu, simpan dlm sekurangnya 1/2 jam dlm peti ais/chiller, utk frosting tu lg cantik

    ReplyDelete