f Secubit Garam: Dragonfruit Jelly

N3 Terkini

Saturday, April 3, 2010

Dragonfruit Jelly

Sekali tengok jer kat rumah Gert, terus copy resipi ni. Memang kena buat sbb Luqman suka sgt dgn buah naga ni. Sebelum ni K.Nor pernah buat aiskrim, jelly dan jus dgn menggunakan buah naga, kali ni kita cuba resipi dessert dr Gert pulak.

Tq Gert for the recipe, please allow me to share it here.. tq so much..


Dragonfruit Jelly by Gert


12 grams agar-agar powder (a packet)

100 gram sugar (more if you like it sweeter) ~ K.Nor letak 80gm jer

600 ml water

200 ml coconut milk ~ k.nor gantikan dgn low fat milk

1 cup of dragon fruit puree (the red variety)

3 pieces pandan leaves


1. Put the water, agar agar powder and pandan leaves in a pot and bring it up to a boil. Cook until the agar agar powder dissolved.

2. Lower down the heat and add in the coconut milk, sugar and dragon fruit puree. Bring it up to boil and turn off the heat. Taste and see if you like the sweetness. Add more sugar if you like it sweeter. Remove the pandan leaves.

3. Pour the mixture in a baking tray or mould of your choice. Chilled until firm before serving.



## next time bila nak buat lagi K.Nor rasa kena tambah sket lagi air mungkin dlm 100ml lagi kut. Sbb K.Nor prefer puding yg lembik2 sket.

5 comments:

  1. K Nor glad that you try this jelly out.

    ReplyDelete
  2. tengok warna pun dah terpikat nor..belum rasa lagi tu...

    ReplyDelete
  3. salam knor..wah..sungguh menyelerakan.

    ReplyDelete
  4. gert >> tq for dropping by gert & tq for sharing the recipe :)

    izah >> tak pernah tengok lagi ya org buat dessert dgn d/fruit...

    erna >> mmg kaler dia memikat kan.. cantik jer

    datin el >> w'salam datin.. betul3x hehe

    ReplyDelete