f Secubit Garam: CREAM PUFF (filling cream) JAGUNG

N3 Terkini

Tuesday, July 2, 2013

CREAM PUFF (filling cream) JAGUNG

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum ni K.Nor dah post resipi CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING. Yg versi filling kastard tu hanya Along penggemarnya, sbb anak tekak tukang masak, anak dara juga anak tekak cik abe lebih gemarkan yg filling jagung. So nak memuaskan selera anak tekak yg 3 org ni, K.Nor godek ler cream puff ni  baru2 ni.. (jgn marah ek.. cream puff ni dibuat 2 minggu lepas, baru berkesempatan masuk blog heeee)


K.Nor masih gunakan resipi kulit puff yg K.Nor buat dulu tu tp utk filling jagungnya K.Nor guna resipi Zaliana yg K.Nor amik kat MyResipi. Rasanya resipi Za ni mmg pemes sbb mmg sedap! Bagi penggemar cream puff yg berintikan jagung.. boleh la mencuba resipi ni ya.. Utk resipi cream puff asal Za, boleh klik SINI..


CREAM PUFF (filling cream jagung)
resipi : Chef Kamarul
sumber : Deanna  & K.Nor@SecubitGaram

Bahan2 Cream Puff
250ml air
100g Mentega
1sdk Gula Kastor
125gm Tepung Gandum
3 biji telur ~ k.nor guna gred B
1/2 sdt garam

Cara Membuat Cream puff
1. Campur gula,air dan mentega. Masak hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekatpada periuk. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan telur 1 per 1 dan kacau sebati. Paipkan ke atas dulang pembakaryg telah disapukan mentega.
3. Bakar 15 min pada suhu 180 darjah.


Inti jagung
resipi : Zaliana MyResipi

Bahan2:1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin
1/2 cawan tepung kastad
5 sudu besar gula

Cara-cara untuk inti
Kacau tepung kastad dan air.
Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.
Kacau hingga naik wap
Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.
Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff


21 comments:

  1. assalamualaikum... canteknye cream puff ni.. sedap makan minum waktu petang kan.. :) nyam nyam.. pandainye kak noor wat.. kemas sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. tak la kemas mana pun nani.. masih bnyak yg perlu k.nor belajar utk jdkan ia lebih kemas dan lebih cantik :)

      Delete
  2. sedap tu kak nor.. creampuff feberet en. abg sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor pun suka CP tp yg filling jagung la ratna.. yg kastard kureng sket hehe.. rasa cpt muak

      Delete
  3. salam kak Nor mmg dah jatuh cintan cintun ni....nak buat lg le

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum knor...rasanya lgi sedap creampuff dgn filling jagung ni...lemak-lemak manis...creampuff knor pun cantik....Jika ada kesudian silalah intai2 keblog saya yer...terima kasih http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. k.nor dah cuba ke blog UJ dan nak tinggalkan komen.. tp banyak pulak songehnya si google tu.. maaf ya.. k.nor linkkan aje blog UJ kat bloglist k.nor.. :)

      Delete
  5. Good idea..hubby sy peminat jagung..msti dia suke..kalo sy buat.anak2 gerenti suke jer..tq 4 d recipe:)

    ReplyDelete
  6. Nor, cantik lah cream puff tu! PH masa kecik-kecik dulu, kalau makan cream puff, PH makan inti kastad jer. Yang puff dia tu PH tak suka. Nakal kan? Tapi sekarang ni dah tua-tua of course lah PH suka cream dengan puff sekali hee..hee...

    ReplyDelete
  7. macam senang jer..nekcik buat tapi tak jadi...resepi lain ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. nekcik ikut betul2 stepnya.. insyaallah menjadi :)

      Delete
  8. salam k. nor,
    kalau guna resipi diatas, dapat berapa biji ye creampuff tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. maaf la dija. k.nor tak bilang dan dah lupa berapa dpt sbb dah lama buat..

      Delete
  9. liana, potong/toreh sedikit bahagian tepi puff dan sudukan inti ke dalamnya. atau liana boleh guna plastik piping/icing bag atau boleh juga guna plastik bersih yg digunting bucunya (besarkan sedikit lubang sekiranya guna filling jagung supaya tak tersumbat dgn jagung masa memicit inti ke dalam puff)

    ReplyDelete
  10. akak tepung tu nak masukkan bila dah tutup api or belum. and saya dah pernah buat banyak kali dah. guna resepi sama. tapi masin. garam sy kurangkan dah

    ReplyDelete
  11. akak tepung tu nak masukkan bila dah tutup api or belum. and saya dah pernah buat banyak kali dah. guna resepi sama. tapi masin. garam sy kurangkan dah

    ReplyDelete
  12. Menarik. Tak sabar nak cuba. T. Kasih ats perkongsian.

    ReplyDelete