f Secubit Garam: NASI PILAF

N3 Terkini

Tuesday, July 30, 2013

NASI PILAF

ASSALAMUALAIKUM..

Seperti yg dijanjikan semalam, ini la dia nasi berperisa yg K.Nor gandingkan dgn menu ayam yg saaaaaaaangat sedap iaitu BALTI CHILI CHICKEN. Gandingan yg sangat2 mantop, tak terkata kesedapannya.. K.Nor hanya masak dua menu ni aje, NASI PILAF dan BALTI CHILI CHICKEN tu, tanpa menu sampingan spt acar, ianya dah cukup sedap dan menyelerakan. 


Resipi Nasi Pilaf ni K.Nor ambil dr buku 50 Hidangan Penambat Selera oleh Chef Hanieliza. Resipi yg simple tp cukup sedap bila digandingkan dgn Balti Chili Chiken yg penuh rasa dan aroma rempah tu. Memang berselera anak2 dan Cik Abg bila berbuka dgn menu ni baru2 ni. Alhamdulillah... ni lah keseornokan memasak, dikurniakan keberkatan Allah, terutamanya bila kita menyediakan masakan utk keluarga yg tersayang, tambah lagi di bulan Ramadhan yg penuh keberkatan ini..

K.Liza, izinkan Nor kongsikan resipi Nasi Pilaf tu kat sini ya.. Mekasih...

NASI PILAF
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A:
4 cawan beras basmati
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
4 sudu makan minyak sapi
1 cawan kacang pis ~ k.nor skip
1/2 cawan kismis
50 gm bawang goreng
1 pokok daun ketumbar ~ dipotong
5 tangkai daun pudin ~ dipotong
1/2 cawan gajus goreng
garam secukup rasa

Bahan B (Tumisan):
1 in kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
6 biji bunga cengkih
4 helai daun pandan ~ dikoyak dan disimpul
1 labu bawang besar ~ dicincang halus
1 ulas bawang putih ~ dicincang halus

Cara:
Basuh beras dan rendam selama 1 jam.
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
Masukkan air, susu cair, beras dan garam.
Masak lah seperti nasi biasa sehingga kering.
Taburkan kacang pis, daun ketumbar, daun pudina, kismis, bawang goreng dan kacang gajus.
Sedia utk dihidangkan.


3 comments:

  1. nasi kalau dah guna minyak sapi.. memang sedap and wangi kan kaknor.. :D

    ReplyDelete
  2. Wah...! mabelesnya nasi+ayam yg saaaaaaaangat sedap yer... buat menu raya pon bagus ni...kan Nor...

    ReplyDelete
  3. Wah nak cuba lah k.nor, nampak Sedap tu ;)

    ReplyDelete