f Secubit Garam: KEK CARROT BLACKOUT ^___^

N3 Terkini

Monday, April 8, 2013

KEK CARROT BLACKOUT ^___^

ASSALAMUALAIKUM..

Tu nama kek yg diberikan oleh adik K.Nor bila K.Nor serve kek ni baru2 ni. hehe.. kalau geng2 fb pasti ada yg tau kenapa diberi nama KEK CARROT BLACKOUT kan.. Masa kek ni dlm oven tiba2 blackout, hampir sejam lak tu.. Masa tu kek dah dibakar selama 35 min. K.Nor biarkan kek dlm oven sbb masa tu oven masih panas lg kan, pastu K.Nor panaskan air dlm periuk pengukus dan kukus kek carrot ni hingga masak. ermm.. boleh gak diberi nama Kek Carrot Bakar & Kukus ni kut.. hehehe

Deco bodo2 jer.. hehe

Alhamdulillah.. kek tetap masak dan sedap cuma mendap la sket sbb terencat masa blackout sebelum sempat dikukus tu. Rasanya kek lebih moist bila dikukus dan masih ada wangi kek yg dibakar .. 2 in 1 gitu :)

Resipi asal kek ni K.Nor amik kat dapur Cida De'nuanza. Mulanya K.Nor nak letak resipi dr dapur Cida tu tp sbb banyak yg K.Nor olah (biasalah kan kalau bab derhaka ni :) jd K.Nor letak yg K.Nor olah jer la, utk lebih mudah K.Nor nak rujuk di masa akan datang. (sebenarnya resipi ni yg K.Nor guna utk tempahan kek carrot, mekasih Cida dan empuanya asal resipi, Zati.. mohon dihalalkan ya..) Harap Cida dan Zati tak marah sbb K.Nor dah olah bahan2 dan cara2 membuatnya utk keselesaan K.Nor. Nama resipi juga terpaksa K.Nor ubah sket sbb K.Nor tak letak walnut, sebaliknya K.Nor gantikan dgn kismis. Tapi K.Nor tak lupa utk letak link resipi asal dr dapur Cida.. Mekasih sekali lg ya... Bagi yg nak tengok resipi asal boleh klik kat link Cida di atas dan di bawah ni ya.. 

Warna kek yg gelap disebabkan penggunaan gula perang.. sedap :)

KEK CARROT
dari resipi asal :KEK CARROT WALNUT CHEESE, buku Panduan Asas Menghias Kek kak Zati
sumber : Cida De'nuanza
olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
250gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
4 biji telur A
350 ml minyak jagung
70 gm gula castor
100 gm gula perang
150gm parutan lobak merah
walnut secukupnya ~ k.nor gantikan dgn 1/2 cawan dried cranberry

Cara:
Panaskan oven dgn suhu  180C.
Ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, garam dan serbuk kayu manis. Ambil 3 sudu dr tepung ni dan gaulkan dgn parutan lobak merah dan dried cranberry. Ketepikan.
Pukul telur dgn wisker sebentar dan masukkan minyak, gula castor dan gula perang.
Pukul lagi hingga sebati, kemudian masukkan bahan2 yg diayak sedikit demi sedikit.
Kacau dgn cara kaup balik hingga hampir sebati dan masukkan parutan lobak merah dan kismis tadi.
Kacau lagi hingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang 9" x 9" yg dah digris terlebih dahulu.
Bakar lebih kurang 50 min hingga 1 jam.


CREAM CHEESE FROSTING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

250 gm creamcheese
125 gm butter
120 gm gula icing ~ diayak
sedikit perahan lemon ~ atau boleh guna lemon paste/emulco
Pukul creamcheese dan butter hingga kembang dan gebu.
Kemudian masukkan perahan lemon. Pukul lagi.
Masukkan gula icing dan pukul lg hingga betul2 kembang.
Sejukkan seketika dlm peti ais sebelum dihias atas kek.

* frosting ni boleh digunakan utk kek red velvet juga 


32 comments:

  1. kalu dah nama pakar masak..wlapapun keadaan pasti selamat semua kejadian yg tak diingini heheh tahniah nor

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh mana ada pakar masak ilah.. silap org tu.. hehe

      apapun semua atas keizinanNYA belaka kan... :)

      Delete
  2. Nasib baik Nor dapat selamatkan kek dengan cara kukus. Pandainye! PH memang dah lama nak cuba carrot kek tapi tak buat-buat lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan periuk pengukus ada kat dapur tu yg dtg idea nak kukus la PH :)

      Delete
  3. Assalammualaikum kak

    omei nya kek dia,suka3 ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam pia comel..

      comel mcm pia ek :)

      Delete
  4. Sedap nampk kek karot blackout Nor tu... kalau memang sudah pakar tu black-out pon tak ada masalah kan Nor... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada pakar gee.. yg pakar tu org lain.. :)

      Delete
  5. sedapnya kek ni kak nor.. lagi sedap cheese tu.. nak jilat je rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg gandingan yg mantop la kalau buat kek carrot, mesti nak ada CC frosting tu :)

      Delete
  6. Sedapnya kak nor .. dah lama nak cuba kek carot ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kata yati try resipi ni kut2 kena dgn selera :)

      Delete
  7. Kak Nor..Nasib baik tak jadi kek carut..Ekekeke..Larikkkk..Tak pasal2 kena cubit nanti...

    Nasib menjadi dgn baik juga kan kak Nor..Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhee.. tang mana lak la nak jd kek carut tu sue wehhh.. cpt betul dia lari, tak dan nak kejor :)

      Delete
  8. Bukan main lagi Nama recipe Kak nor ni.. Lol!.. Kelaaaasss! I've baked a few carrot cakes but semua tak menepati my piawaian. Will Cuba Kak Nor punya nanti pulak.Thanks for sharing:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tu my sister la yg bg nama..

      all the best, smoga kena dgn yr taste :)

      Delete
  9. Suka kek carrot, tak kira la blackout atau blackin...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. blackin tak per, jangan black maria :)

      Delete
  10. Terencat yer? Pastu deco bodo2....huh mantopp dah tu gabungannya... Heee tapi harus lah sedap kan...bahan mewah2 belaka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan mewah sbb tukang buat yg nak makan hehe ehh mewah ke? heeee

      Delete
  11. I thought lepas rasa kek ni I will blackout because sedap sangat ha ha.. I memang suka carrot cake because ada buah, carrot in it. Not so guilty lepas makan a slice or two. Who am I kidding kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe u jgn blackout kat sini gert, nanti sapa nak pikul u balik hehee

      nor tau, u mmg suka apa2 yg ada fruits kan :)

      Delete
  12. kak nor....the cake looks good!!

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. deco bodo2 jer ni hajar.. lg pun k.nor mana pandai nak deco lawo2 :)

      Delete