f Secubit Garam: PUDING MANGGA

N3 Terkini

Monday, April 22, 2013

PUDING MANGGA

ASALAMUALAIKUM....

Puding yg terhasil dek nak perhabiskan 2bj mangga sebelum ia menopos hehe..  K.Nor jumpa resipi asalnya kat dapur MYKITCHEN SNIPPETS, owner dia Gertrude Wan. Mesti ramai yg kenal kan .. Resipi asal dlm BI, sukatannya pun sedikit, kalau buat rasanya sikit jer yg dapat, tak cukup utk K.Nor sekeluarga. So K.Nor double up adunan yg digunakan dan tambah lebih air sbb K.Nor suka tekstur jelly/puding yg lebih lembut gitu..


Nak tengok resipi asal boleh ke dapur GERT ni ya.. Thanks Gert, for sharing the recipe :)



PUDING MANGGA
resipi asal : Gert@MyKitchenSnippets
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
10gm agar2 serbuk
6 cawan air ~ cawan metrik
7 - 9 sudu besar gula ~ ikut kemanisan yg disukai/bergantung pd tahap kemanisan buah mangga
1 cawan susu segar
1 cawan isi mangga yg dikisar
1 helai daun pandan

Cara:
Masak air bersama agar2 serbuk hingga larut dan masukkan gula dan daun pandan.
Masak lagi hingga mendidih dan masukkan susu segar.
Biarkan ia hampir mendidih dan masukkan mangga yg dikisar tadi.
Padamkan api dan biarkan sejuk sedikit dan tuangkan ke dalam acuan yg disukai (basahkan sedikit mould utk memudahkan utk mengeluarkan puding. sekiranya menggunakan silicone mould tak perlu dibasahkan mould)
Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.


22 comments:

  1. Assalammualaikum kak,cntik nya

    yum2...lapar dah ni x lunch lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam pia comel..

      bz benor ke pia, pkl 4 lebih tak lunch lg tu .. jgn sampai perut masuk angin ya.. :)

      Delete
  2. Replies
    1. geram.. geram.. jgn engkau geram.. geram.. geram.. heheh

      Delete
  3. Hahaha...cantik puding mangga ni..nampak sedap..sejuk anak tekak...ingat kan mama saja yang monopos...rupa nya mangga pun ada yang nak monopos..hahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. bukan mama jer , nanti dgn nor dan yg lain2 pun akan masuk alam tu gak :)

      Delete
  4. Kak Nor!! Alhamdullilah..hari tuh mencari resepi tart buah..abg CMG buat..nih mencari2 idea apa nak buat dgn mangga dirumah..akak buat puding mangga..terima kasih dgn idea nih..Balik nak membuat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la naz ni.. asal terpikir jer dpt.. berkat tu naz .. slmt mencuba ya..

      Delete
  5. ish.. ishhhh...
    terliur tengok...

    ReplyDelete
  6. Very pretty and I love mango pudding!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ann but still can't compete yrs :)

      Delete
  7. Sedappp nya kak nor..best klu dpt mkn ni...:-)

    ReplyDelete
  8. cantik dan sedap berkilat2 je puding ni Nor geram akak nengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. k.noor nak tau tak, nor baru sembur dgn cat glossy tu.. tu sebab berkilat hehheh

      Delete
  9. salam k.nor..dah lama tak meyinggah..semua br ye..Puding ni pun best je...

    ReplyDelete
  10. ziarah kak nor dapat puding mangga...yummy

    ReplyDelete
  11. Ini nih yag namanya laziz ... hehehe, nikmat sekali liat puding yg ini ... ;)

    ReplyDelete