f Secubit Garam: TERESEK JANTUNG PISANG ~MALAYSIAN FOOD FEST (KELANTAN MONTH)

N3 Terkini

Monday, April 1, 2013

TERESEK JANTUNG PISANG ~MALAYSIAN FOOD FEST (KELANTAN MONTH)

ASSALAMUALAIKUM...

Menu ni dah laaaaaaaaaaaaaaaaama duk dlm folder. Masa jiran K.Nor bagi jantung pisang dulu, K.Nor cuba satu resipi yg tak pernah dengar apatah lagi masuk anak tekak. Memang tak pernah makan ler sebelum ni. Masa duk tanya2 resipi apa yg boleh dibuat dgn jantung pisang, ada beberapa teman fb yg cadangkan utk buat TERESEK JANTUNG PISANG. Hasil guguel, K.Nor jumpa beberapa resipi teresek ni tp K.Nor pilih resipi kat dapur CIK MANGGIS. 


Alhamdulillah.. mmg sangat sedap! Tak sia2 mencuba. Terasa makan rendang ayam pun ada. Langsung tak terasa jantung pisang dalam tu. Memang best! Mekasih pd K.Nah yg sudi berkongsi resipi Teresek Jantung Pisang. Masakan teresek ni asalnya dari Kelantan dan K.Nah mmg originally org Kelantan.. hehe.. 

Opss.. satu lg penyebab K.Nor cuba resipi teresek adalah utk join MALAYSIAN FOOD FESTIVAL, yg bermula hari ni sehinngga akhir April. Negeri yg terlibat adalah negeri Kelantan. Kali ni Gertrude Wan @ My Kitchen Snippets yg menjadi host.  Nak tau lebih lanjut berkenaan event ni boleh ke SINI. Jom la sapa2 yg teringin nak join event ni, tak perlukan bayarana apa2 pun hehe.. Hanya masak masakan/dessert negeri Kelantan, tak kira la resipi turun temurun ke, resipi yg diambil dr blog lain ke. Asalkan menu Kelantan. Post entri di blog masing2, pastu ikut step yg dibagitau kat entri tadi. Selain dari tu, klik join kat page Kelantan Food Festival di fb juga ya.. Kalau ada apa2 yg tak faham boleh bertanya pd Gert atau K.Nor kat fb (kat inbox ya.. )


TERESEK JANTUNG PISANG
sumber : Cik Manggis
Bahan-bahannya:
1 biji jantung pisang-ambil yang lembut dan potong nipis
5 ulas bawang merah.
1 tbsp serbuk kari daging
2 ulas bawang putih
1 inci halia.
5 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup.
1 tbsp biji ketumbar-goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
1 tbsp budu
1 keping asam gelugur.
6-7 batang kaki ayam-potong kecil
3 ketul pedal ayam -potong kecil
2 ketul hati ayam -potong kecil
Sedikit isi ayam -potong kecil.
1 cawan santan pekat.
2 tbsp kerisik
garam secukup rasa.
Gula melaka secukupnya.

Cara-caranya:
Cili kering,bawang merah.bawang putih.halia.lengkuas dan kunyit di kisar halus.
Masukkan semua bahan-bahan kedalama periuk.
Masak hingga kuahnya pekat.rasakan garam dan gulanya agar seimbang.
sedap dimakan bersama nasi putih .ikan masin atau sambal belacan:)


"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "




21 comments:

  1. Ooooh nampak sedap! I boleh dapat jantung pisang kat sini. Nanti senang I nak try masak ni. Thanks Nor for supporting the event.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap gert, try la.. u are most welcome :)

      Delete
    2. Wow, Gert.. You can get fresh jantung Pisang and Batang keladi in the US? Envious I! I think I can get the fresh ones too here but susah sikit. I'll try Kak Nor's teresek using canned jantung Pisang. Thank you for sharing Kak Nor.. And also Kak CM:))

      Delete
  2. boleh try nnti...
    tunggu tanam pokok pisang dulu...kikiki

    terliurrrr nengoknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishh bila la tu nak tunggu pisang tu keluar jantung mas wehh hehe

      Delete
  3. lapar nasik pulak bila masuk dapur Nor ni :)ingat kan ari ni nak makan roti je hehe.Ini masakan kegemaran mak dan arwah ayah kaknah .Jika tak ada jantung pisang boleh ganti dengan kacang panjang.Terima kasih kerana sudi mencuba resipi ini:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kita tukar2 dgn masakan batang keladi akak nak hehe

      Delete
  4. salam k.nor
    sedapnye nampak resepi ni siap ada budu. favorite ambo budu tu. btw saya pernah makan teresek kacang pjg je tapi jantung pisang ni xpernah try. nanti blh msk list nak try ni.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. yep mmg ada yg guna kacang panjang.. k.nor try versi jantung pisang ni sbb kebetulan ada jantung pisang pemberian jiran aritu

      Delete
  5. wah sedap ni nampak si jantung hati tu mesti bertambah nasi kalau makan ni kan aduiii nak kena cari jantung pisnag jugak ni Nor dah terliur lah pulak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah sedap k.noor.. try la :)

      Delete
  6. sedapnya nampak terisik ni... biasa yg tahu buat ulam atau pajeri si jantung pisang je.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom cuba nani, kelainan pd masakan ni yg buatnya sedap.. :)

      Delete
  7. salam kak nor...ohh dah start ekk MFF...kita masih masak masakan omputih lagih nih..hihi
    teresek ni kan kak..kalau kenduri memang menjadi masakan wajib gituw...budu mesti mau lebey!!..hihi hantu budu lah katakan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam nikja.. yep dah start dah.. k.nor dah invite kat fb nun.. meh la join :)

      ehh k.nor pun antu budu gak.. hehe

      Delete
  8. laju kaknor start enjin... hehe.. takper at least boleh juga mcmana cara nak join mff ni.. hehe.. masakan ni mmg sedap.. dh beberapa kali jugak buat ni.. tp guna resepi kak jie jie (org kelate jugok) hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dah buat lama menu ni ratna, sengaja simpan utk gert :)

      Delete
  9. Assalam kak nor, baru teringat ada juga gambar yg belum di buat n3 teresek ni. Memang menjadi kesukaan ore klate terek ni, sedap nampaktu,kalo resipi bonda saya takguna rempah kari,semua tumbuk sendiri je . Sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. kalau gitu jom la join event tu.. masakan sama takper., resipi sama pun tak per..

      Delete
  10. Tambah pulok kace(kacang) panjang lagila sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu dikira teresek kacang panjang kan :)

      Delete