f Secubit Garam: RENDANG IKAN TONGKOL

N3 Terkini

Wednesday, April 3, 2013

RENDANG IKAN TONGKOL

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni kita berpot pet la serba sedikit ya, tak yah nak WW hehe.. Bukan apa, sbb nak perkenalkan masakan yg K.Nor cuba ni. Kang kalau letak gambo jer, org tak faham pulak. Nak berWW ni kena tengok keadaan gak kan, tak leh hentam keromo jer buat entri WW. K.Nor mmg jarang2 buat entri WW, kecuali la mood tarak, idea nak mengomel tarak. Dan kadang kala gambar dan resipi yg nak dipostkan tu mmg dah boleh berkata2 dgn sendiri nya ^____^


Ok, kita balik pd entri kali ni, RENDANG IKAN TONGKOL. Resipi dr buku 50 HIDANGAN PENAMBAT SELERA, buku masakan terbaru dr K.Hanieliza. Boleh dikatakan dlm buku ni, masakan2nya simple jer. Tak rumit dan tak cerewet bab bahan yg digunakan. Bagi adik2 yg baru belajar ke dapur, terutamanya yg baru pegang jawatan DO (bukan District Officer ya tp Dapur Officer) , maksud K.Nor baru jd isteri org laaaa, dlm kata lain baru melangsungkan perkahwinan... heheee... Memang elok sgt kalau nak belajar masak2 utk suami tercinta. Kalau yg dah lama kawin pun no problemo, tambah lagi yg bekerjaya, disyorkan gak beli buku ni dan mencuba masakan2 yg terdapat dlmnya. Anak2 yg membesar dgn air tangan kita sbg ibu, adalah lebih baik, insyaallah akan menjadi anak2 yg terbaik..

K.Liza punya cerah tp K.Nor punya gelap jer.. :)

Selain sedap dimakan dgn nasi putih, Rendang Ikan Tongkol ni pun sedap dimakan bersama ketupat palas. Kebetulan ada lebihan ketupat palas dlm esbok, so mlm tu kita org dinner dgn ketupat dan rendang ikan ni ler.. ehhh ayat di atas menggambarkan masakan ni dah lama K.Nor buat dan gambarnya dah lama bertapa dlm folder.. biasalah skrg ni, bab peram gambar dlm folder hehe

RENDANG IKAN TONGKOL
resipi : K.Hanieliza (buku 50 Hidangan Penambat Selera)
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A:
1 ekor ikan tongkol ~ dipotong
3 cawan santan ~ dr sebiji kelapa
2 sudu makan kerisik
3 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit ~ dihiris halus
3 helai daun limau purut ~ dikoyak
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa
sedikit gula ~ k.nor tambah

Bahan B ~ dikisar
15 tangkai cili kering
5 bj cili api
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis

Cara:
Potong ikan dan bersihkan.
Panaskan minyak dan tumis bahan B. Kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan ikan tongkol, santan, kerisik, daun limau purut, garam dan asam gelugur.
Masak hingga pecah minyak dan pekat.
Masukkan daun kunyit, Kacau rata dan angkat.
Sedia dihidangkan.

Jika ada sapa2 yg berminat, ni buku masakan yg K.Nor gunakan..
Gambar dr Portal PTS ...



28 comments:

  1. Sungguh menyelerakan....suka idea ikan msk rendang...buku masakan itu agaknya ada tak di popular book store??

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya ada GK, try la cari..

      Delete
    2. semua buku hanieliza terdapat di popular..GK boleh cari kat sana

      Delete
  2. Salam...
    Tak tahan la kalau pepagi dah tengok rendang tongkol....kalau ada nasi dagang kan lagi best...hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam rahel... hehe.. dgn pulut kuning pun ngam ni :)

      Delete
  3. Nor, kalau yang ni tayang sebagai WW kita orang akan tersilap interpretasi - nampak macan kari ikan. PH tak pernah makan rendang ikan. Sure sedap tapi ikan tongkol not my feveret. Kena pakai ikan lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. bukan semua boleh berWW.. ada benda yg kita kena explain dan bukan semua gambar boleh berkata2 on it's own :)

      Delete
  4. assalamualaikum kak noor,
    mmg sedap rendang ikan tongkol.. penah wat hari tu.. and dah jadi repeat menu dah skrg ni.. cik abe we suka sungguh..

    ReplyDelete
  5. sedapnyer!!! terliur aida tgk rendang kak nor ni... kalo mkn dgn nasi dagang mesti sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.nor rasa kalau makan dgn pulut kuning lg best aida :)

      Delete
  6. kak nor...azu pernah wat dulu dgnmy late mum...sedap..dpt resepi dari mjlah lama yg dlm tu ada byk nor resepi rendang nyer..sedap..smpai ada adik2 silap..ingat ayam..dah mkn..baru tau itu ikang lah wey..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la kan, takkan ayam dan daging jer boleh buat rendang.. :)

      Delete
  7. Salam Kak Nor, sy tgh buat roti pakai resepi kak nor nih hehe nampak cam menjadi.. hopefully.. rendang ikan tongkol mmg sedap! dan dan rasa nak pegi market carik ikan ni .. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. ooo patut nampak faizah buat water roux td .. all the best ya.. :)

      Delete
  8. yummyyy...sedappnya tengokkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mas kan antu ikan tongkol gak kan.. meh la cuba :)

      Delete
  9. Assalam Nor..
    kalaulah buku tu ada time kita baru2 kahwin dulu alangkah bestnyakan..
    heheh dulu2 baru kahwin..hapak semua tak tahu masak..hehe..
    nasib baik tau makan..hehe..rendang tongkol nampak sedap tu nor..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. tu la kan ayu, zaman skrg ni antara nak dgn tak nak jer.. semua jd mudah kalau kita betul2 usaha :)

      psst.. ada ke org yg tak tau makan hehehe

      Delete
  10. Lepak kat blog k.nor jap..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pia.. lama tak nampak lepaking kat SG.. meh masuk.. nak teh o pudina? jap ek nak gi bancuh :)

      Delete
  11. Salam kak noor..kite pengenmar ikan tongkol..lama dh teringin nk buat rendang ikan ni..simpan resepi dulu ye.:-)

    ReplyDelete
  12. salam syg kak nor..
    zila pun pggemar ikan tongkol..mmg nampak myelerakan..leh try jgk nnt kak..

    ReplyDelete
  13. assalam Nor, mak teh jenjalan cari ilham nak masak ikan aye hari ni, terstumbled kesini, sedap nampaknya..nak cuba hari ni.

    blk kg baru2 ni, pergi ke pasar bt 6, beli ayam n ikan aye.mak aiii, terkejut benor mak teh, ayam sekor rm 22, ikan rm 21..wuaaa..mahalnya harga di Teganu ye, thn lepas musim raya beli ikan sama ditmpat sama, rm 18..ingatkan, musim raya,mahal sket x apa la...ini belum puasa pong dah mahal ya..

    kat tmpat Nor, mahal jugak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam mak teh.. mekasi sudi singgah ke secubitgaram... oo makteh org ganu ek.. sama ler :)

      mana ada barang2 turun harga.. makin hari makin naik adalah.. ini la malaysia kita.. kan :)

      Delete
  14. Satu idea yg menarik.. Biasanye ikan tongkol buat gulai. Tp bile dijadikan rendang ikan tongkol... Suatu kelainan.. Nk try la.. Blh jdkn juadah buka puasa..

    ReplyDelete