f Secubit Garam: May 2013

N3 Terkini

Friday, May 31, 2013

KEK VELVET OMBAK BERALUN (KUKUS)

ASSALAMUALAIKUM...

Kali pertama buat kek ni 2 minggu lepas, masa nak ke rumah kazen cik abe yg buat majlis tahlil sempena nak berangkat menunaikan umrah minggu lepas. Kek yg dihasilkan sangat2 tak memuaskan hati si tukang buat tp sebab dah tak sempat nak godek yg lain, terpaksa gak bawak kek tu ke rumah kazen. Kek yg sepatutnya berlapis2, berombak bagai, dah jadi haru biru.. bercampur aduk kalernya. Yg sepatutnya duk layer bawah dan naik ke atas dan boleh dikatakan cover ke merata tempat (adunan kaler hijau) Lapisan serbuk coklat pun dah caca marba.. langsung tak nampak layernya.. adehhhh.. ku kuciwa...  Bila nak berangkat balik, K.Nor mintak kazen potong kek tu sbb nak tengok rupa dalam kek.. Memang fail bahagian dalamnya.. Tak ada langsung rupa ombak nan beralun tp bila kazen2 dan anak2 dia org kata sedap, lembut kek tu.. lega la sket hati walau outcomenya tak lulus piawaian  hehee



Selang beberapa hari, K.Nor godek sekali lagi kek tu. Saja buat sbb tak puas hati dgn kek yg haru biru tu.. Kali ni K.Nor tak bukak api kuat, guna api sedang2 jer. So masa mengukus dilebihkan sket. ALHAMDULILLAH.... legaaaa sgt bila tengok kek yg dihasilkan tak lagi mcm permukaan bulan bahagian atasnya (berlubang2 kes bahagian atas terkena foil bila kek agak naik masa 1st trial tu). Kali ni K.Nor tak tutup lg dgn foil tp tutup penutup pengukus dgn kain utk mengelakkan air wap jatuh atas kek. Dan bila dipotong kek tu, perghhhh cantik beralun ombak yg membadai hati pantai hihii...


Memang sedap kek ni... lembut, moist dan tak manis sgt (mcm biasa, K.Nor dah kurangkan sukatan gula). K.Nor tak buat 4 layer sbb kekurangan ghajen nak main 4 kaler. K.Nor cuba buat 3 layer dan guna 3 perisa utk kek tu.(pink + strawberi paste, purple + blueberry paste & kuning + lemon paste). Bagi yg dah mencuba resipi K.Fida MyResipi ni mesti tau keenakkan kek ni.. Bagi yg belum mencuba tu.. sila2kan la ya.. Insyaallah tak rugi mencuba..

Rupa kek yg 1st time buat tu.. mmg caca marba betul..
kaler hijau dah take over kek tu, padahal lapisan adunan kek  yg berwarna hijau K.Nor letak bahagian bawah sekali..

KEK VELVET OMBAK BERALUN (KUKUS)
resipi : K.Fida@MyResipi

Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )
5 biji telur A ~ yg sejuk dr peti ais
1 cawan gula halus ~ k.nor guna 190gm sahaja
2 cawan tepung gandum - ayak
1 sk baking powder
1 sb ovallete
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla
1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g) ~ k.nor guna 100ml susu cair + 50ml air
10 sb mentega cair (100g)
pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
Secukup serbuk koko atau serbuk milo (boleh campur kedua2 skali)

Cara-cara
-Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
-Campurkan kesemua bahan kecuali mentega cair dan pewarna dan pukul hingga kembang.
-Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.
-Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan (k.nor bahagikan kepada 3 bahagian sahaja)
-Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.
-Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuk lapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.
-Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min (guna api sederhana)
-Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.
-Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.
-Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.

* k.nor guna loyang bulat 9"
= 350gm bila bahagi 3
** K.Nor cuba buat 3 layer dan guna 3 perisa utk kek tu.(pink + strawberi paste, purple + blueberry paste & kuning + lemon paste)
*** k.nor skip part tutup loyang dgn foil tp balut penutup pengukus dgn kain...




Wednesday, May 29, 2013

PACERI NENAS & TERUNG

ASSALAMUALAIKUM..


PACERI NENAS (& TERUNG)
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan 
1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air] ~ k.nor guna 1 sb rempah gulai + 5 sb rempah kari
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.

Friday, May 24, 2013

KEK KASTARD PANDAN

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. pagi Jumaat ni dingin dan nyaman jer bila hujan turun dr pagi tadi, diselangselikan dgn bunyi guruh. Tak kuat sgt guruh kali ni, kiranya manja2 gitu jer.. hehe Alhamdulillah.. tak la panas berbahang sgt hari2 sebelum ni.. < Fa-biayyi alaa’i Rabbi kuma tukadzdzi ban yang artinya “Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?” >


KEK KASTARD PANDAN ni dibuat 2 hari lepas, saja ngetes resipi yg dah lama duk peram, dah bertahun2 nak cuba buat tp tak terbuat. Tak tau kenapa, kalau lah dibuat lebih awal dulu. Nak kata susah tak jugak, cuma tak dtg seru nak buat.. haishhh.... verditnya??  KEK NI SEDAP!!! tak po la.. org kampung sebelah kata 'better late than never' kannnnn.. hehe

Memang menjadi betul resipi yg Sweet4Ever kongsikan kat MyResipi. Resipi yg dia gi belajar kat kelas ni tau. Bukan senang org yg gi belajar kat kelas, pastu nak share kat org lain. Bukan sekadar org terdekat yg tau dan dapat guna resipinya tp seluruh dunia tau dan dpt manafaat darinya. Yer la, bila dah dishare kat laman web, seluruh dunia dpt ekses. Alhamdulillah.. semoga bertambah rahmat dan keberkatan buat beliau dan juga cikgu yg mengajarnya..


Resipi Kek span pandan yg digunakan dibawah ni, dah berulang kali K.Nor guna. Memang tiap kali nak buat kek span/sponge cake, resipi Sweet ni la yg K.Nor guna. Insyaallah tak mengecewakan.. Kalau nak buat versi coklat, tukarkan aje air pandan tu ke air biasa dan masukkan chocolate emulco. Kalau nak buat versi keladi/yam gitu gak, tukarkan aje ke keladi/yam paste.. Pandai2 la derhaka ya.. tak susah mana pun :)

KEK KASTARD PANDAN
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 1 biji kek )
1 biji kek span pandan  ~ resipi di bawah

Bahan (A)
180 gm gula kastor ~ k.nor letak 155gm
500 ml air daun pandan
1 sudu besar serbuk agar-agar segera

Bahan (B)
400 ml santan pekat
85 gm tepong hoen kwee hijau
1 sudu kecil pewarna hijau
secubit garam

Untuk hiasan ~ k.nor skip
1 cawan kelapa kering

Cara-cara
Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga mendidih.
Kacau hingga gula hancur.
Satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata.
Masukkan aduanan ini kedalam adunan (A).
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih. (jgn terlalu lama/pekat, nanti tak smooth bila dituang atas kek)
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..


KEK SPAN PANDAN
resipi : Sweet4ever
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
150g tepong super fine
150g gula kastor
5 biji telor gred A
1 sudu besar ovalette
80ml air
80ml minyak / mentega cair
1 sudu kecil serbuk penaik
sedikit pewarna hijau

Cara:
Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. 
Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi ni terletak kepada kalajuan pengadun)
Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau.
Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.


Wednesday, May 22, 2013

BRONOKs 4 BREAKFAST ^___^

ASSALAMUALAIKUM...

Nah... amik ni Datin Hjh Chah.. ai dah buat menu org kg nih.. Kang duk kata ai buat menu omputis sokmo.. Nak buat guaner, tekak 5 org ahli rumah ni tekak western, tekak ai jer tekak Melayu campur2 western sket2... hehehe

Pekena dgn kopi O kaw2 baru umphhh kannnn ^___^

Resipi BRONOK asalnya dr Mama Kastam Tioman yg dah merata ceruk blogger duk guna pakai. Alhamdulillah.. sedap tp lembik sket mungkin sbb K.Nor kacau tak cukup pekat kut. Dan lain kali kena kurangkan sket gula rasanya.. *Chah, ai dah cukup sweet kan, tak perlu extra sweet dlm masakan kan.. kan.. heeee.. sila amik baldi kalau nak muntah ijo yer.. hehee*

Bronok yg bershape star tp tak nampak ke'star'annya tu.. hehhehe

BRONOK @ KUIH SAGU
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose

Cara-cara
Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
Masukan sagu, kemudian kacau rata.
Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa yang telah di campaur dengan garam....siap.

* kalau nak buat dlm bekas kecik2 k.nor sarankan guna bekas dr plastik sbb ianya lebih mudah dan cantik bila dikeluarkan. JANGAN guna silicone mould sbb ia agak melekat bila nak dikeluarkan.. 
** isikan adunan 3/4 penuh bkeas.
*** jgn guna api yg terlalu kuat masa mengukus terutamanya jika isi penuh bekas kecik2 supaya ianya tak membuak keluar. gunakan api sederhana jer.




Monday, May 20, 2013

My PIZZA

ASSALAMUALAIKUM..

Pizza yg dah laaaaaaaaaaaama hadam diproses tp terlupa nak postkan menjadi entri.. :) Pizza yg K.Nor buat ni, dlm kategori rangup crustnya tu sbb K.Nor canai nipis dohnya dan dibakar menggunakan pan yg mmg khas utk pizza. Bila makan pun tak rasa cpt kenyang bila basenya tak terlalu tebal. Bagi yg nak basenya jenis  tebal, gebu boleh aje menggunakan resipi doh ni tp jgn canai nipis ya.. K.Nor masih guna resipi doh/base pizza dari Dayang tp K.Nor buat 1 1/2 adunan utk menghasilkan 2 bj pizza bersaiz  XL kut dgn menggunakan pan 14". Lebih kurang mcm dlm GAMBAR NI.. 


Sos utk pizza ni mengunakan resipi sos yg sama masa K.Nor buat PIZZA MUFFIN sebelum ni. Lebihan sos tu K.Nor simpan dlm freezer jd masa nak buat pizza ni, nyahbekukan dia  dan bolehlah terus digunakan. Mudah kerja kan.. Utk toppingnya terpulanglah pada citarasa masing2, nak guna hirisan ayam, seafood, daging atau apa saja yg disukai.


My PIZZA 
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
base utk pizza ~ resipi spt dibawah
sos pizza ~ resipi spt dibawah

topping :
hirisan ayam/tuna/udang
hirisan capsicum
sosej ~ dihiris
hirisan bawang besar ~ jika suka
hirisan nenas
hirisan tomato
serbuk lada hitam
dried oregano ~ optional
pizza seasoning ~ optional
parutan keju secukupnya ~ nozarella dan chedar

Cara:
Sapu loyang dgn sedikit mentega.
Bahagi 2 doh pizza dan canai bulat sehingga muat loyang tadi.
Cucuk doh dgn garfu dan bakar dlm oven yg dipanaskan pd suhu 180C selama 5 min. Keluarkan.
Sapu rata doh dgn sos pizza dan susun dgn bahan2 topping.
Tabur keju secukupnya dan kemudian taburkan pula serbuk lada hitam, dried oregano dan pizza seasoning (jika ada/suka)
Bakar sekali lg lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga keperangan.
Picitkan sos cili dan mayonis sebelum dimakan.


*proses pembakaran 2x ni akan menghasilkan doh yg rangup. jika suka doh yg tebal dan gebu, tak perlu dibakar pd kali pertama tu. teruskan dgn meletakkan inti setelah doh diletakkan di dlm loyang setelah dicanai (cuma biarkan doh naik seketika setelah dicanai sebelum diletakkan topping)



Doh Pizza (by Dayang Jack)

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis segera mauripan
2 sudu besar susu tepung
160 ml air suam
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair

Cara-cara :
Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.


SOS PIZZA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2 :
1 labu bawang besar (holand) ~ didadu kecil
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 cawan sos tomato
3 sudu besar cawan sos cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk oregano
garam
gula
minyak ~ sebaiknya minyak zaitun

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan wangi.
Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, garam dan gula.
Renih hingga pecah minyak dan pekat.
Masukkan serbuk oregano dan kacau.
Masak seketika dan padamkan api.
Biarkan sejuk sebelum digunakan.



Friday, May 17, 2013

KEK COKLAT MOIST KUKUS & Ole2 Sempena Hari Guru

ASSALAMUALAIKUM...

Kek yg ditempah oleh adik K.Nor utk jamuan Hari Guru kat skolahnya smlm, KEK COKLAT MOIST yg bukan dikukus tp versi dibakar. Deco pun ala kadar jer, tak sempat nak tulis apa2 jd main pacak jer la wording tu hehe.. Semoga kena dgn selera ya Achik.. Mekasih daun keladi sudi menempah ya...

Resipi dr buku Chef Zubaidah yg telah dikongsikan oleh AlongRoz kat Myresipi nun.. Mekasih Chef dan juga Along ya...  Izinkan Nor share kat sini pulak utk rujukan di lain waktu :)



KEK COKLAT MOIST KUKUS
resipi : chef zubaidah
sumber : alongroz@myresipi 
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat )
100g Serbuk Koko*
250g Gula Kastor *  ~ k.nor guna 210gm
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder

Cara-cara
Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing (k.nor siram dgn ganache)

* kek ni k.nor bakar dgn menggunakan suhu 160C ,lebih kurang 55 min - 1 jam.

GANACHE SIMPLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
150gm cooking chocolate
1/4 cawan susu cair
1 sudu besar minyak (sayuran/masak)

Cara:
Panaskan susu (kaedah double boiler) + cooking choc yg.dipotong kecil.
Padamkan api dn.kacau hingga choc cair.
Masukkan.minyak dn.kacau.
Biarkan seketika baru dicurah atas kek

*kaedah letak minyak ni sbg gantikan butter utk hasilkan ganache yg berkilat. Dn juga kek yg dihias.dgn ganache ni,.ganache.nya.tk mengeras/berkeping bila.dh dibiar dlm peti ais. kaedah ni k.nor pelajari kat kelas deco yg dihoskan oleh chef dr Vietnam baru2 ni..

******

Yg kat bawah ni pula KEK COKLAT KUKUS versi dlm bekas yg juga ditempah adik K.Nor utk anak dia hadiahkan pd cikgu2 kat skolahnya dan yg sama juga K.Nor buatkan utk anak dara yg nak bagi kat warden2 asramanya.. Versi simple jer ni..


Tartlets ni pula yg dibuat khas utk si anak dara utk dihadiahkan pd guru2 di sekolahnya. Rasanya lepas ni tak perlu buat dah kut sbb tahun ni dia dah nak SPM. Luqman pulak skolah berasarama kat Kota Bharu, jd payah sket la nak buatkan utk dia. Kiranya dah boleh pencen la kan.. heheeee

 Card biru utk cikgu lelaki, card merah utk cikgu2 perempuan.. 
Card hasiltangan si anak dara sendiri yg mmg agak kreatif.. 
Darah kreatif ayahnya mengalir pada dia sorang jer setakat ni..
Si emak tukang buat tartlets dan tukang pack jer :)




Wednesday, May 15, 2013

HATI MASAK LOMPAP

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni tak leh pot pet panjang2.. Banyak benda nak kena settle.. sbb masih banyak benda yg belum siap. Al maklumlah.. esokkan Hari Guru..Tahun lepas tak buat apa2 pun sbb anak2 duk kat asrama, tp kali ni si anak dara siap mengorder itu ini.. ermmm... layan jer la sbb tahun ni tahun terakhir dia bersekolah kat situ. Dah nak SPM anak dara nan satu ni.. insyaallah...


KAK CEK!!! Jangan marah ek.. Nor dah derhaka kat resipi Daging Masak Lompap K.Cek yg Nor dah pernah buat dulu. Memang nak mencuba dgn hati pulak sbb nak tau ok ke tak hehe.. Alhamdulillah.. best tau K.Cek.. Tak rugi buat guna hati. dah jenis suka makan hati, buat la apa pun dgn hati, mmg best punya.. insyaallah.. < kat alam nyata pun selalu makan hati gak, sabo jer la.. :( >


Jom check resipi, bagi yg belum mencuba Daging Lompap, silakan.. insyaallah mabeles.. Kalau nak menerai dgn hati pun terpulang lah ya.. Tak ada batasan dlm masak memasak ni.. Kita yg buat dia ya.. ^__^

DAGING (Hati) MASAK LOMPAP
resepi: kak Cek
sumber :  K.Nor@SecubitGaram


BAHAN-BAHANNYA:
500 - 600 grams daging ~ k.nor gantikan dgn hati lembu
dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
13 biji cili padi *
3 biji cili hijau *
1 biji bawang besar *
1 inci halia *
2 ulas bawang putih *
1 batang serai dititik
2 biji cili merah dipotong serong2
1 batang celery dihiris2
1 ketul chicken cube
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Sedikit air

CARA-CARA :
Kisar sume bahan2 yang bertanda *
Panaskan minyak...tumiskan sume bahan2 kisar dan serai...hingga naik baunya...
Masukkan daging (hati) ....kacau sebati....tutupkan kuali...kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk...
Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api....


*tip mencuci hati utk menghilangkan bau yg tak menyenangkan :)

lumur hati yg dah dihiris dgn sedikit tepung gandum. perap seketika dan bilas hingga bersih. insyaallah hilang bau tersebut.. 


Monday, May 13, 2013

SPARKLIN' ROSELLE

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. akhirnya hajat nak tanam sendiri pokok roselle tercapai bila Ilah JY (mekasih Ilah) dgn baik hati telah mengepos benih roselle kepada K.Nor. Mula2 tanam dulu langsung tak ada pertumbuhan pastu tanam lagi, masih tak menjadi. Kali ke3, K.Nor tak semai lg dah, K.Nor tabur jer dlm plastik bag... ehhh elok pulak dia keluar anak pokok dan membesar dgn baik. Tak sampai sejengkal tingginya, anak2 pokok roselle dah mula menunjukkan tanda nak mengeluarkan putik bunga. Alhamdulillah.. mmg seronok. Bila dialihkan ke tanah, kejap aje ia mula mengeluarkan putik2 bunga, banyak pulak tu.. K.Nor alihkan pd 4 tempat dgn 2 anak pokok pd setiap satunya. Tak sampai sekaki tinggi, pokok2 roselle dah mengeluarkan bunga dan buah yg lebat. Alhamdulillah.. Anak dara K.Nor dah tak sabar nak tunggu roselle berbuah dgn lebih lebat, sbb teringin nak makan jem roselle yg pernah K.Nor buat dulu. Memang sedap tau, jem roselle ni. Boleh dibuat mcm2 dgn jem ni selain disapu pada roti. Boleh buat muffin, kek.. atas kreativiti kita la kan..


Utk roselle yg kali pertama dipetik ni, K.Nor hasilkan jus yg sedap dan nyaman sungguh diminum time panas2 ni. Roselle ni banyak khasiatnya selain vit C yg kita maklum selama ni.. Nak tau cuba baca kat SINI atau kat SINI. Dulu pernah K.Nor kirimkan kat anak K.Nor masa dia masih belajar kat Jordan utk belikan roselle kering. Org Arab panggil roselle ni Karkadih hehe.. Masa tu K.Nor bagi Cik Abe minum jus dari roselle kering ni utk menurunkan tekanan darahnya (lepas buat bypass dulu tu) Alhamdulillah.. kalau kena demam or demam selsema, elok sgt minum jus roselle ni. Insyaallah cpt proses penyembuhannya..


Insyaallah, lepas ni akan dicuba utk menghasilkan resipi lain pulak dgn menggunakan roselle (fresh dr kebun gitu hehe) yg masih dlm proses matang tu.. ehh.. nak tanyang pokok roselle la.. hehe

          Pokok roselle, ketika baru dialihkan ke tanah       Roselle yg dah hampir matang


SPARKLIN' ROSELLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
15 - 20 kuntum bunga roselle
1 liter air
300 ml air soda
7 sudu besar gula ~ ikut kemanisan yg disukai
ais secukupnya

Cara:
Bersihkan bunga roselle dan asingkan bijinya.
Masukkan ke dalam periuk bersama 500 ml air dan gula.
Masak hingga gula larut dan roselle menjadi lembut.
Biarkan sejuk.
Masukkan air dan kelopak roselle td ke dalam jag dan masukkan air soda dan 500 ml air (air masak). Kacau.
Tuangkan kedalam gelas berisi ais secukupnya.
Sedia utk dinikmati.

*kelopak roselle yg dimasak td jgn dibuang. boleh dimasukkan dlm minuman atau dimakan gitu aje.. sedap tau .. masam2 manis gitu ^__^


Friday, May 10, 2013

1 REJAB 1434

ASSALAMUALAIKUM...

AHLAH WA SAHLAN REJAB .. 
Selamat berpuasa sunat Rejab bg yg berkesempatan berpuasa esok ya...



RENDANG AYAM X-PRESS

ASSALAMUALAIKUM..

Pasal apa jd x-press? Sebab sebelum masak tu plan nak masak menu lain, tup2 jd menu lain. Cepat pulak tu dpt masak, padahal masuk dapur dah lewat dr biasa. Alhamdulillah, semua bahan2 mmg dah ada. Skrg ni, daun limau purut, daun kunyit tak perlu beli, petik jer kat pokok. Gitu gak serai, sejak duk kg ni, dah tak beli lg dah serai. Alhamdulillah.. jimat duit dapur.. :)


Pokok kunyit pun subur.. Insyaallah time raya tak runsing lg dah kalau nak merendang. Time bulan puasa pun, insyaallah dpt la buat ikan bakar kerap sket. nak tengok pokok kunyit dan pokok serai yg K.Nor tanam ek.. jap ya... Kalau ikutkan banyak lagi tanaman lain tp tak larat ler nak post semua kat sini.. K.Nor cuma letak gambar tanaman K.Nor kat fb jer.. geng2 fb mmg dah sedia maklum dgn 'little farmville' K.Nor tu :)

 Pokok kunyit dan kari

 Pandan dan serai

Berbalik pd menu kali ni, boleh gantikan rempah gulai jika tak ada rempah gulai ya.. Rempah gulai yg K.Nor guna ni rempah serbaguna Dayang Suri. Boleh juga kalau nak gantikan dgn rempah cap bunga ros. Terpulang la ya..


RENDANG AYAM X-PRESS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1/2 ekor ayam ~ dipotong
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit

*Bahan dikisar:
*1 labu bawang besar
*3 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 in halia
*2 keping lengkuas
*1 btg serai

2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah gulai
2 cawan santan sederhana pekat
2 helai daun kunyit ~ dihiris halus
1 helai daun limau purut ~ dicarikkan
air asam jawa
sedikit gula nisan
garam
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan goreng separuh masak ayam yg dah digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit.
Ketepikan.
Dalam kuali yg sama (buangkan sedikit minyak jika guna minyak yg banyak utk menggoreng ayam) masukkan bahan kisar dan biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin dan rempah gulai.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan ayam.
Kacau2 sedikit dan masukkan pula santan. Masak hingga mendidih dan kuah hampir pekat.
Masukkan air asam jawa, gula nisan (boleh juga guna gula pasir biasa), garam beserta daun kunyit dan daun limau purut.
Masak hingga kepekatan kuah yg disukai.
Hidangkan panas2 dgn nasi putih atau juga sedap dimakan bersama ketupat palas/lemang.

Wednesday, May 8, 2013

STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM...

STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES ni sebenarnya hasil dr gabungan 2 resipi. Utk cupcakenya K.Nor guna resipi kat dapur Rima @ Bisous A Toi manakala utk fillingnya K.Nor guna resipi dari dapur Sonia @ Nasi Lemak Lover. Saja nak gabungkan dua resipi dari dapur 2 blogger hebat nih..


Bila guna resipi dari dapur Rima tu, K.Nor perlu doublekan adunan filling sbb cupcake yg dihasilkan sekali ganda jumlahnya dr resipi Sonia. Alhamdulillah.. mmg sedap, mmg mantop! Cik abe K.Nor yg mmg bukan antu kek, siap cakap sedap! 3 ketul sekali dia hadap tau.. hehehe


Tq to both ladies, Sonia & Rima.. Memang mabeles betul STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE yg dihasilkan, hasil gabungan 2 resipi tersebut. Dipersilakan mencuba ya... (sila klik link di atas utk dptkan resipi asal bg cupcake atau filling)

STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES 
source : K.Nor@SecubitGaram

Hokkaido Chiffon Cupcakes (22 cuppies)

Ingredients:
(A)
4 Yolks
70g Sugar

(B)
2g Salt
drops of Vanilla Essence

(C)
80ml Milk
60ml Corn oil

(D)
135g Flour (i used Cake Flour)
4g Baking powder

(E)
6 Whites
50g Sugar

Method:
Preheat oven 180°C
Arrange paper cups on baking tray
Hand whisk (A) till pale in colour.
Add (B)
Follow by (C). Whisk till combined
Sieve in (D). Stir till well-mixed.
Whisk whites till foamy, add sugar. Whisk till medium peak.
Take 1/3 whites fold in with yolk mixture.
follow by folding in the rest of white
scope batter into pre-arranged paper cups about three-quarter filled
baking time est. 20-25mins. - i used 170C and bake it for 18mins)

Strawberry Cream
source : Sonia@NasiLemakLover

Ingredients~ k.nor doublekan adunan
60g dairy whipping cream
15g sugar
45g fresh strawberry puree
1/2 sudu kecil strawberry
Icing sugar, for dusting

Method:
Beat whipping cream with sugar till firm and stiff (over a bowl of iced water).
Add in strawberry puree, mix well.
Pipe strawberry cream into cupcake and dust with icing sugar.
Refrigerated before consume.


Monday, May 6, 2013

KACANG PHOOL

ASALAMUALAIKUM...

Dah lama betul berhajat nak buat dan merasa KACANG PHOOL, menu yg pemes di selatan tanah air ni (Johor & Singapore). Dah pernah intai2 kacang parang (foul medammas) kat gergasi, tp tak pernah pulak terserempak. Akhirnya, sorang teman blogger yg baik hati, yg tau K.Nor duk teringin nak buat Kacang Phool ni, telah post setin foul medammas baru2 ni.. Happy bukan main, mcm dpt emas seketul! haha..


Mekasih juta2 lemon ya cik puan nan seberang, dah buat pun KACANG PHOOL, dgn menggunakan resipi dr dapur anda juga. Guna yg versi II tp dah diderhakan sket. Sket jer.. Nor tambah sedikit daging kisar dlm tu. Pandai2 jer menambah kan.. psst... tak kena hukuman pancung kan.. hehehe



KACANG PHOOL II 
sumber : Ayu@ Curlybabesatisfaction
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:-(4-5 orang)
1 tin foul medammas(kacang parang)-diblender dengan sedikit air
200gm daging kisar ~ k.nor tambah
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih*
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis*
1 sudu kecil serbuk ketumbar*
1/2 sudu kecil bawang putih kisar*
1 sudu kecil bawang besar kisar*
1 sudu besar rata cili kisar*
1 sudu besar minyak sapi
11/2 sudu besar minyak
air secukupnya
garam secukup rasa

Bahan hiasan & Taburan:-
5 batang cili hijau dihiris bulat
1 biji bawang besar dipotong dadu
5 biji telur digoreng 'mata lembu'
5 biji limau sambal, dibelah 2 untuk diambil jusnya
1-2 batang roti perancis atau secukupnya - dipotong dan dibakar didalam oven sebelum dihidang

Method:-
Panaskan minyak sapi & minyak didalam kuali dan tumiskan bahan2 yang bertanda* hingga naik bau. (Masukkan daging kisar dan masak hingga daging mengeluarkan air. Biarkan hingga sedikit kering) Masukkan kacang parang yang telah diblender tadi, gaul rata.
Masukkan garam dan sedikit air kalau adunan nampak pekat, atau terpulang nak pekat atau cair macam mana, tapi jangan terlalu cair atau terlalu pekat ya.
Bila sudah mendidih matikan api.
Siap untuk dihidang bersama bahan2 hiasan taburan dan perah jus limau sebelum dimakan/cicah dengan roti perancis yang telah dibakar tadi..

update:
utk yg nak tau rupa kacang parang (foul medammas) yg k.nor gunakan.. 

Gambar dr blog mamawandiha ..
Ratna! pinjam gambar ek.. maceh :)

Thursday, May 2, 2013

NASI BEREMPAH 2 IN 1

ASSALAMUALAIKUM...


Tak leh potpet panjang2 arini.. tuan rumah biziiiiiii like a bee arini.. 


NASI BEREMPAH 2 in 1 K.Nah bagi nama.. hehe.. K.Nor amik kat daput CIK MANGGIS. Memang suka masak nasi gini, senang kerja. Tengok dr rupa tak sama mcm yg K.Nah buat, sbb K.Nor tak letak banyak bahan. Nak buat camana, masak ikut apa yg ada dlm esbok dan kat dapur jer. Terung dan lada benggala tak letak. Tomato lak lupa nak letak, padahal ada dlm esbok. Bila dah nasi dah siap masak, tengok rupa awat ler hijau jer ni. K.Nah punya kemerahan, check balik resipi rupanya tertinggal nakmasukkan tomato.. Nasib la labu.. Tapi tak kisah mana pun, sbb nasi ni mmg sedap!! Anaka2 makan bertambah..

Kat rumah ni, masak la nasi berperisa yg dah tak perlukan kuah, masih tetap nak kena buat kuah sup gak ...
anak2 ku yg dua org tu punya stail... :)

Mekasih K.Nah, cayang dia... Share lg ya resipi yg mudah dan sedap cam gini hehe..


NASI BEREMPAH 2 IN 1
resipi : CManggis
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahannya:
3 cawan beras basmati-cuci dan toskan.
1/2 ekor ayam potong sedang  ~ k.nor guna 3/4 dr seekor ayam
1 batang kulit kayu manis.
3 kuntum bunga lawang.
2 kuntum buah pelaga.
3 kuntum bunga cengkih.
1 inci halia.-tumbukhalus
4 ulas bawang merah-mayang.
1 ulas bawang putih-cincang halus.
1/2 tsp serbuk ketumbar.
1 biji buah tomato-cincang ~ lupa nak letak
1/2 biji cili hijau-tumbuk.
1 batang celery-potong halus.
1 biji terung panjang-potong sedang
1/2 biji lada benggala dipotong kecik
1/2 tbsp serbuk kerutuk. ~ k.nor letak 2 sudu besar :)
1 tangkai daun ketumbar.-kerat kerat kasar.
Garam secukup rasa.
1 ketul kiub ayam-optional.
Sedikit minyak jagung untuk menumis  ~ k.nor gantikan dgn minyak sapi
1 cawan air.
3 cawan air.

Cara-caranya:
Panaskan minyak masak ,tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga dan bunga cengkih.
Kemudian masukkan bawabg merah,bawang putih,halia,cili hijau ,serbuk kerutuk dan serbuk ketumbar.Tumis sehingga naik baunya.
Masukkan ayam dan di gaul rata.Masukkan 1 cawan air.Biarkan ayam mereneh sekejap baru masukkan kiub ayam dan garam.
Apabila ayam hampir masak masukkan beras dan kacau hingga mesra.Masukkan 3 cawan air,sayur-sayuran yang di potong tadi dan seimbangkan rasa garamnya agar tidak terlalu masin atau terlalu tawar.
Tanak nasi sehingga masak.
Jika ada masa boleh lah tumbukkan cili hijau , cili api dan gaul bersama-sama potongan buah tomato dan daun ketumbar .Gaul sehingga sebati kemudian perahkan jus lemon dan letakkan garam serta gula secukup rasa.Siap.

SAUCE (Sos/Air Cuka)
sumber : Ijayuji
sumber : K.Nor

Ingredients: (Bahan-bahan)>>kita buat stgh adunan ajer
2 green chilies (3 tangkai lada hijau>>kita guna cili merah )
5 cm knob of ginger (5 cm halia)
3 stalks of coriander (3 tangkai daun ketumbar)
3 spring onion (3 tangkai daun bwg)
1/3 cup of castor sugar (1/3 cwn gula kaster)
1/3 cup of white vinegar (1/3 cwn cuka)
salt to taste (garam secukup rasa)
1 tbs of water (1sb air)

Method:
Chop all the herbs and aromatics finely and set aside. Place sugar and water in a bowl and microwave for a minute, add in the vinegar. Add chopped ingredients into the sugar and vinegar mixture, check for seasonings. (Cincangkan halus semua bhn2 kecuali air, gula, grm dan cuka. Masukkan gula kaster dan air di dalam mangkuk tahan panas, masukkan dalam microwave lebih kurang 2 minit dan masukkan cuka. Kemudian masukkan pula bahan2 yang telah di cincang halus tadi kedalam cecair cuka dan gula tadi, gaul dan perasakan)