f Secubit Garam: MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS.. again...

N3 Terkini

Sunday, June 10, 2012

MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS.. again...

ASSALAMUALAIKUM...

Buat lagi muffin yg sedap ni.. muffin ek.. tp rasanya K.Nor lebih suka panggil kapkek sbb teksturnya yg gebu dan letak lak dlm papercup/cupcake liners.. hehe.. Memang mudah nak buat dan sedap muffin/cupcake ni. Makan suam2 panas mmg syok tambah lagi digengkan dgn secawan kopi O panas.. perghhhhh... berketul2 masuk molot :)


Kalau dulu masa pertama kali K.Nor buat ikut stail Ayu S'pore buat (letak dlm papercup) kali ni K.Nor letak dlm silicon mould pemberian org jauh yg dekat di hati.. mekasih dear.. u know who u are ^__^ Memang kuit banget mould ni, kiut miut org kata. Duk plan nak buat jelly atau agar2 dgn nya tak kesampaian lagi. Sabar ya dear, akan ku buat juga satu hari nanti.. hehe Tq so much, suka sgt2 dgn mould ni.. pstt!!! bila nak bagi yr address nih.. dah lama ku tunggu dan menunggu ^__^



Ok.. jom semak balik resipi, mana tau ada yg berkenan dan nak mencuba kan.. :)

MUFFIN MARBLE COKLAT CHIPS
(sumber : Puan Ruhaya )
cp: Diah – badariahabdrahman.blogspot.com 
Sources:-From Kak Am@Seroja Kitchen
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction & K.Nor

Bahannya
100gm butter
120gm tepung gandum * @ tepung naik sendiri,
(*kalau guna tpg naik sendiri tak perlu ltk b/powder)
80gm gula halus
60ml susu segar
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh paste coklat emulco
1 sudu besar serbuk koko

Cara - caranya :
Ayakkan tepung bersama baking powder.
Pukul butter hingga kembang & masukkan gula & pukul sebati.
Masukkan telur & esen pukul (2 minit )
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar (pakai senduk @ whisk bagi sebati )
Bahagian 2 bahagian..1 bahagian warna kuning & 1 bahagian bubuh serbuk koko & paste pandan.
Bubuh dalam papercup 3/4 penuh & taburkan coklat chip @ ikut suka.
Bakar 30 minit - 180' @ mengikut oven masing - masing.

24 comments:

  1. assalam kak Nor
    salam singgah
    tercari2 menu utk anak2 td bila nampak muffin yg sedap ni k.Nor terus ambik resepi, tq share ye nak wat lepas ni
    comel wat dlm mould kecik2

    ReplyDelete
  2. Boleh cuba ni....terima kasih sudi berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  3. thanks nor. mudah sangat resepi ni. Copy tau!!!

    ReplyDelete
  4. Resepi kak badariah mmg sedap2 kn kak nor.. Comel bangat kak nor boh dlm bekas kecik2 tu... Hihihi..

    ReplyDelete
  5. Sedapnye. Saya pun suka buat kek dlm paper cup je. Senang anak2 nk mkn.

    ReplyDelete
  6. alala...tomey nyaaa kapkek tu...

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Nor..emmm yang dalam silicon mould tu nampak cute..kecil2 boleh sekali ngap jeeee

    ReplyDelete
  8. Salam Kak Nor..dah balik ye ;)) seronok jalan2.. cute2 kek tu,.senang nak ngap.

    ReplyDelete
  9. salam kak nor...kecik2 mokwo suka senang budak nak makan n senang jugak mapin nak masak...
    tahniah buat anak kak nor dan kak nor sekeluarga...nak tengok gamba2 kat overseas tuh..nanti tayang ekk!

    ReplyDelete
  10. As'Kum Kak Nor aduhaiii comelnya.... gerammmm aje menengok ni hah! cantik dan nampak cukup mengecurrkan.. cute bangat!!! dengan warna coklat dan kuning tu waduhhh cantik! kekanak mesti suka sangat ni..:))

    ReplyDelete
  11. assalm nor..comel pulak letak dalam tu kan..dah la sedap..
    blik2 terus bagi resipi ye nor..akak tengok difb..gambar2 nor ngan along..thnih untuk along dan ibunya..

    ReplyDelete
  12. Salam kak Noor...sedap gebu nyaa...geram tengok

    ReplyDelete
  13. sedap nampak kak nor..demam2 terasa nak makan yg org lain masak...pos cni sket..org demam nak makan...

    ReplyDelete
  14. meh la pos ke sini..nanti saya kasik address ek kak nor..ekekeke

    ReplyDelete
  15. Ahhhh i will let sonia try and bake this muffin ah.. masih cuti school lagi and tmrw her papa will be outstation lagi.. tinggal lah kita berdua .. can godek godek kat dapur!

    Cute mute mould mu itew.. i loikee! :op

    ReplyDelete
  16. kak nor, yaya salin resepi ye..berkenan!

    ReplyDelete
  17. wow...what delicious muffins...loved it absolutely !!!!just can't wait to try it out :-)

    ReplyDelete
  18. k.nor... sy ambil resepi ni yer nnti mau cbe.. x sbr nk cba.hehe..tq

    ReplyDelete
  19. Saya dah cuba k.nor muffin/cupcake ni tadi, mmg marvelous. Selalu sgt makan mcm2 kek kontinental la ni, sekali sekala back to basuc camni best gak. Sy buat 2 adunan terus hamek ko puas mkn. Anak2 dah chop nk bwk bekal sekolah esok.

    ReplyDelete
  20. Kak Norrrr... ai misss uuuu banyakk2~
    Nak mapin comel!nak mapin comel!! makcik mapin x sampai lg ye kak? nak kena pimpin tgn baru nk dtg ke? maklom laa kan..hahak..mrh ijah.

    eh rasa dah buat dah mapin nih kak.ke belum?lupa lak..rasa mcm sudah..ke resepi lain? hehe.. rindu nak bebel umah kak nor..ni saje laa ni nak bg jari tmbh panas2..uhuu..

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum..

    mama sara nur >> w'salam.. cuba la buat, insyaallah anak2 suka makan ni.. :)

    norzie >> sama2 kasih :)

    ibundo >> mmg sangat mudah dan rasa pun sgt sedap :)

    azura >> yep, mmg sedap.. mudah nak ngap kalau saiz kecik2 ni zura :)

    ibu lala >> yep.. betul tu

    gee >> comel tu sbb mould tu comel :)

    nenie >> w'salam.. hehe sekali ngap jer kan :)

    wan >> w'salam.. alhamdulillah.. dah slmt dah.. :)

    mokwo >> w'salam.. yep, mmg cpt masak cuma renyah sket la nak buat :)

    mekasih.. sabo ya.. insyaallah akan dientrikan nanti :)

    faa >> try la. insyaallah berbaloi :)

    sha >> salam sha, hehe.. kanak2 ribena mmg suka la gini sha :)

    k.erna >> w'salam k.erna , mmg kiut miut :)

    fnf >> try la.. insyaallah sedap :)

    mekna >> sian dia demam ya.. banyak sgt layan tempahan kut :)

    kalau akak demam akak tak nak makan kek2 gini, lebih suka makan mi atau pasta berkuah.. syok jer nak2 kalau yg pedas lada hitam :)

    hajar >> jauh sgt ler, dang berkulat dulu :)

    rima >> gerenti dia terror buat nanti tu.. :)

    ai laik it too .. tq :)

    yaya >> jgn salin jer kena buat nanti ya.. :)

    sonali >> do give it a try, u will love the taste :)

    saly >> silakan.. jgn lupa buat ya..

    umimans >> alhamdulillah.. betul kan, sedap kan.. buat simple dan rasa pun enak :)

    sue >> yerrrrrrrrrrr ai mish u too darling :)

    makcik mapin duk terperap dlm gebor la tu.. yer la kan.. almaklumlah.. amin... :)

    dah buat kan dulu tu sue, lepas k.nor buat, esok tu sue buat :)

    bebel la berkajang2 pun tak per.. akak suka baca :)

    ReplyDelete
  22. Ala sdapnya..nt ptg nk buatlh utk ank2 tmbh2 dorng ske sgt mkn coklt nk buat dlm p/cup lh, tq k.nor 4 da rspi ♥

    ReplyDelete