f Secubit Garam: BUBUR PULUT HITAM.. mmg tak pernah jemu dgnnya :)

N3 Terkini

Thursday, June 7, 2012

BUBUR PULUT HITAM.. mmg tak pernah jemu dgnnya :)

ASSALAMUALAIKUM...

Memang tak pernah jemu makan Bubur Pulut Hitam. Cuma nak buat tu termales banyak padahal mudah aje kan. K.Nor suka makan yg suam2 panas, tak suka makan yg dah bermalam dlm esbok. Kalau ada lebihan bubur ni dan terpaksa dibiarkan bermalam dlm esbok, pasti K.Nor akan panaskan balik time nak makan tu. Ada sapa2 yg sewaktu dgn K.Nor gak ke? hehe..


Sapa2 yg berpuasa sunat dlm bulan Rejab ni, syokkan dpt makan Bubur Pulut Hitam time berbuka tu.. nyaman sih.... ^___^

BUBUR PULUT HITAM
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam (lagi lama lagi elok)
6 cawan air
5 sudu besar gula
sedikit gula nisan
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
sedikit santan fresh (extra)

Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk (dgn api sederhana).
Masukkan gula, gula nisan dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
Hidangkan dlm mangkuk dan masukkan sedikit santan fresh diatasnya.

*Stail K.Nor kurang suka Bubur Pulut Hitam yg agak pekat, K.Nor suka jenis yg sedang2 aje pekatnya tapi tidak terlalu cair... :)

19 comments:

  1. Assalammualaikum kak

    yummm,same la taste kita kak :)

    sedang2 aje

    ReplyDelete
  2. K.Nor... nak semangkuk bubur yg dah sejuk dlm fridge...yummy!!

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kak nor....posa kerr ari nih?...mokwo tak leh posa, so kita bleh makan itu bubur yek!!! nak yang suam2 kuku satu, penuh lemak berkrim...

    ReplyDelete
  4. As'salam Not

    Haaa.. ni dia boleh duduk sekapal dengan Nor hahaha. memang fav ct lah kalau bubur2 macam ni, kalau bubur pulut hitam lagilah suka. Tu yang tiap hujung minggu pasti beli semata2 nak makan hehehe

    biasalah kalau nak buat tu cuma ct dengan suami je yang suka makan jadinya beli jelah hehehe

    ReplyDelete
  5. Aslmkum kak Nor..
    Sue pun suka bubur pulut hitam. Makan sejuk2 sedap.
    Tapi kadang2, beli ja..Sebab yg nak makannya berdua ja. Heee

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nor alangkah sedap nya bubur pulut hitam ituh.. ya saya pun sama suka menikmati nya suam suam kurang brkenan yang sejuk dlm esbok tu.. uwaa bila mau saya bikin ni bubur.. aduhai.. ;)

    ReplyDelete
  7. Assalam Nor, kita pun sama macam Nor, suka makan time warm2 gitu..
    suka letak santan lebih..hehe...
    nasib baik baru makn hari tu..so not so bad kecur an kita ni..hehe

    ReplyDelete
  8. salam Nor,akak pun suka bubur ni memang sedap makan sejuk lagi sejuk lagi best kan kat sini tkde orang jual nampaknya nk kena buat lah ni kot.

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum nor...sedapnya kalau ptg2 cam ni dpt mkn bubur pulut hitam ...:)

    ReplyDelete
  10. Salam k.nor syggg!! Sama la ngan kita, rendam dulu pulut tu supaya x ambil masa lama utk rebus. mcm tu jg kalau buat bubur kacang, rendam, kacang dulu :)

    ReplyDelete
  11. yaya kdg2 je makan..
    tp kalau nak makan suka yg sejuk..kena letak dlm peti ais dulu..

    ReplyDelete
  12. Assalam kak Nor.
    Dah lama betul saya tak makan bubur pulut hitam ni.Kat rumah,saya sorang aje yg makan bubur ni tu yang jadi malas nak buat.Sedapnya...terliur sudah.

    ReplyDelete
  13. same laa kak nor..xkn jemu...tp stok pulut hitam dah habisss tgu laa setahun lgg dpt makan kot hehee

    ReplyDelete
  14. same laa kak nor..xkn jemu...tp stok pulut hitam dah habisss tgu laa setahun lgg dpt makan kot hehee

    ReplyDelete
  15. salam kak...saya pun suka bubur pulut hitam... sedapnye...tapi tak boleh nk buat...pulut hitam tuuuu...hwaaa...takde kat sini...kena pos dari Msia...so syedeh...

    ReplyDelete
  16. asslm kak Nor...sedapnya bubur pulut hitam tu...lum penah cuba buat sdri lg...biase klau tringin beli aje..hehe...

    ReplyDelete
  17. salam kak nor

    tersangatlah suka bubur pulut hitam, wlupun manisan lain kurang, tapi yg ni mmg tak tolak

    tina suka simpan dlm fridge, makan sejuk2 bestnya

    ReplyDelete
  18. asalamualaikum..

    maaf tak dpt nak jawab satu persatu komen..

    mmg mcm2 kaedah org suka makan bubur pulut hitam ni kan, ada yg suka suam2 panas ada yg suka yg sejuk yg dah bermalam dlm esbok.. semua terpulang pd selera anak tekak masing2 kan.. yg pastinya bubur ni mmg mendapat sambutan ramai :)


    mokwo.. k.nor tak puasa, esok nak bermusafir lg ni :)

    sabar >> apasal tak cakap awal2 kalau tak boleh k.nor bawak stok pulut hitam dr msia :)

    ReplyDelete
  19. kak nor.. mintak izin c&p resepi bubur pulut hitam kak nor ni ye... aritu buat tak sukat2 pun.. main lebur je... Tq kak!

    ReplyDelete