f Secubit Garam: LAYERED TRIFFLE

N3 Terkini

Tuesday, June 5, 2012

LAYERED TRIFFLE

ASSALAMUALAIKUM..

ETERNITY FOOD REVIEW 4 

Terlupa betul utk buat entri food review bagi resipi terakhir yg keluar dalam ETERNITY edisi Mei 2012 baru2 ni. Gini lah bila banyak benda yg duk fikir, dgn kebizian yg menjadi2 sejak akhir2 ni.. Asyik guna word bz jer K.Nor lately kan.. apalah yg duk bzkan sangat tu.. hehe  Pastu ditambah dgn menu yg potong que.. hehe.. Tak apa lah kan.. asal ada entri jer dah la.. Tak la bersawang blog yg dah suam2 siku ni..


Resipi ni asalnya K.Nor dapat dari sebuah majalah masa duk menemani cik abg yg sedang buat fisio terapi selepas pembedahan jantung dia kat IJN pada 2 tahun lepas (punya la lama peram resipi ni kan dan  K.Nor hanya salin dlm sehelai kertas tisu jer masa tu hehe..) Resipi tu dalam BI jadi K.Nor translatekan ke BM dan seperti biasa adalah lah part edit situ sini mengikut citarasa sendiri.

Selamat mencuba ^__^

LAYERED TRIFFLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahah-bahan:
1 paket jeli rasberi/strawberi
300gm tepung kastard
1 liter susu fresh/rendah lemak
3/4 cawan gula castor
1 sudu teh esen vanila
100ml whipping cream
2 sudu besar gula icing
buah strawberi dan kiwi secukupnya

Cara-cara:
Untuk jeli:
Masak jeli mengikut arahan pada kotak. Ketepikan.

Untuk kastard:
Campurkan tepung kastard, susu dan gula castor. Kacau hingga sebati.
Masak dengan api sederhana hingga pekat dan hendaklah sentiasa mengacau supaya tidak hangus.
Bila dah pekat, masukkan esen vanila dan kacau sebati. Biarkan sejuk sedikit.
Pukul whipping cream dan gula icing hingga gebu dan pekat.
Masukkan setengah dari adunan whipping cream ke dalam adunan kastard dan gaul dengan whisk hingga sebati.
Setengah adunan whipping cream tadi disimpan didalam peti ais sebagai hiasan di atas triffle sebelum menghidang.

Untuk membuat triffle:
Potong dadu buah strawberi dan buah kiwi. Boleh juga jika hendak guna buah lain seperti blueberi atau rasberi.
Masukkan adunan kastard ke dalam gelas atau bekas yg disukai.
Masukkan ke dalam peti ais supaya bahagian atasnya mengeras sedikit.
Kemudiaan keluarkan dan taburkan potongan strawberi dan kiwi ke atas adunan kastard.
Masukkan adunan jeli menutupi paras buah.
Sejukkan seketika dalam peti ais kembali supaya jeli membeku.
Ulang sekali lagi dengan meletakkan adunan kastard dan teruskan kepada adunan jeli.
Masukkan kembali ke dalam peti ais dan biarkan sejuk.
Bila nak menghidang, bolehlah diletakkan lebihan whipping cream yg dah dipukul tadi.

19 comments:

  1. sedapnya triffle!
    dah lama tak makan triffle..tengok org jual kat tepi jalan tapi tak terbeli..kononnya senang membuatnya..tapi nak buat malas...hehe..

    ReplyDelete
  2. k.nor sayangg..sedapnya tgk! lagi sedap kalau dapat rasa, xkan bagi resepi je kot, pas2 la sama jiran sebelah rumah nii..;)

    ReplyDelete
  3. wahhh..kalo mkn sejuk2 ni heaven ni..

    ReplyDelete
  4. nmpk mcm sonang leh nerai nnti kak nor...

    ReplyDelete
  5. aha la K.Nor...nmpk mcm mudah...nti nk try jugak la...nmpk sedap sgt tu..

    ReplyDelete
  6. suam2 siku ye kak. hihi.. peribahasa baru gitu. sedapnya! kalau makan sejuk2 masa cuaca panas mmg heaven!

    ReplyDelete
  7. Sedap ni kalau dapat...Satu gelas sudah cukup..tido lena...

    ReplyDelete
  8. adusss...tergoda sudaaa...Lapo kek..lapo kek

    ReplyDelete
  9. kaknor...hehe nak tanye wat whipping cream mcm mane?

    ReplyDelete
  10. aduh mak aiii k.nor!!! geram tgk triffle tu... rasa nk curi segelas

    ReplyDelete
  11. besnyeeee...pos la secawan kak nor..merah tu menggoda betul..huhuhu

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum..

    yaya azura >> try la buat, tak susah mana pun ni.. jenis ni tak perlukan kek span atau swiss roll sebagai base dia.. :)

    pia >> bukan tak ingat kat jiran sebelah tp masalahnya ku buat dessert ni udah lama banget! hehe

    faa >> yep mmg sangat heaven.. :)

    sabar >> mmg senang jer ni sabar, try la :)

    QH >> slmt mencuba :)

    as >> tu peribahasa dlm kamus geng2 masak jer kut hehe

    mama ann >> ishh pukul berapa ni ma dah nak tidur :)

    mekna >> try la na, nak buat nanti, na letak dlm jar dan buat biz sekali.. :)

    juju >> tengok kat link ni ya.. http://www.fonterrafoodservices.net/en/my/files/content/products/whipCream_0.gif

    gee >> silakan.. kalau dapat lah hehe

    hajar >> post? agak2 bila sampai dah berkulat kang :)

    ReplyDelete
  13. same la kita kak nor..bz je memanjang..hehehe...waduh kak nor!sungguh wan tergoda.. ;)) cun melecun. kecur liur..

    ReplyDelete
  14. Hihi love pun ada tabiat sama salin resipi dari mana2 majalah..wherever I am, kak.

    Hari tu kat salon.. hairstylist tu bagi majalah fesyen kat love. Masa belek2 tu terjumpa ada resipi pulak..terus salin kat hp. Kekekeke.

    Layered trifle ni betul2 menggoda la kak. Tambah lagi cuaca panas ni..but I got a feel of catching up with cold..huwaaaaa!!! Dah mula sneezing..:(

    ReplyDelete
  15. kak norr.. tima kasih izinkan kita amik resepi tempoh hari.. kita dah buat dah kak.. =) ramai yang suka pulak! Alhamdulillah... =)
    terima kasih banyak2..
    resepi triffle ni pun sangat menarik.. insyaAllah boleh cuba.. =)

    ReplyDelete
  16. Assalam Nor,
    nampak sedap triffle nor ni..
    tak apalah bz2 pun masih update juga blog ni..tak kisahlah kan asal berupdate....samalah macam kita for me, nampak gaya macam seminggu sekali aje kita update..hehe..asal berupdatekan..

    ReplyDelete
  17. As'Kum Kak Nor wahh sedap ni makan masa musim panas macam kat kg sha ni.. cantik pulak tu.. tak sia2 tulis kat dalam kertas tisu kan hehhehee

    ReplyDelete
  18. salam kak...2x masuk sini. first masuk tak sempat nk tinggal jejak sbb copy resepi dulu...muahahaha... caktik nye layer triffle tu...fnf pun suka puding triffle cmni... tapi takde jeli resberi/stoberi instant...kena oter sikit la nmpknye nnt

    ReplyDelete
  19. wan >> try la buat wan.. :)

    love >> hehe.. kita serupaaaaa :)

    lorr.. tak sihat lak ke? makan ubat ya, get well soon dear :)

    kella >> oo yer ke.. alhamdulillah.. tahniah buat kella.. k.nor tumpang happy.. tu la bila semua dibuat dgn cara yg betul, dan ada keikhlasan yg sebenar2nya.. insyaallah dipermudahkan dan diberkati Allah.. :)

    slmt mencuba ya.. :)

    ayu >> w'salam.. betul2 ehehe

    ayu >> salam sha, ish.. kalau masterchef buat gerenti lg cantik tu :)

    tu la.. mmg simpan elok2 jer kertas tisu tu, takut terbuang sbb mmg betul2 nak buat, cuma masa tak mengizinkan aje :)

    fnf >> hehe.. bagus betul adik sorang ni, masuk ulang2 lag tu :)

    cuba sub dgn gelatin dan letak perisa/paste buah.. insyaallah ok jer nanti tu :)

    ReplyDelete